Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.12.2015 23:06

Mapka całej trasy

DolMap.jpg

oraz powiększenie najciekawszego fragmentu

DolMap1.jpg
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.12.2015 11:10

Franz napisał(a):Jeszcze dwie chwile i będzie pięknie.

Pięknie , naprawdę pięknie ... tak jak zapowiedziałeś.
Ścielące się miedzy szczytami chmury i spotkanie z właścicielem tak okazałych rogów ...
Przepięknie ! 8)

pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.12.2015 14:05

Piękny secik zdjęciowy (też ten z koziorożcem) nam zafundowałeś...
Czy ja już pytałem, skąd te ostatnie mapy bierzesz?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.12.2015 15:51

mariusz-w napisał(a):Pięknie , naprawdę pięknie ... tak jak zapowiedziałeś.
Ścielące się miedzy szczytami chmury i spotkanie z właścicielem tak okazałych rogów ...
Przepięknie ! 8)

Dotrzymuję słowa.

tony montana napisał(a):Piękny secik zdjęciowy (też ten z koziorożcem) nam zafundowałeś...
Czy ja już pytałem, skąd te ostatnie mapy bierzesz?

Tych ostatnich nie biorę. Mam je.
Do tej pory korzystałem z dostępnych w necie map Kompasu, ale tego terenu one już nie obejmują.

W zasadzie zdecydowałem się na przerwanie zarówno tego wątku, jak i alpejskiego - z uwagi na znikomy odzew. Trochę mi zaburzacie teraz. Cóż, dopiszę kilka zdań do zakończenia pokazanego dnia.

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.12.2015 16:01

Franz napisał(a):
W zasadzie zdecydowałem się na przerwanie zarówno tego wątku, jak i alpejskiego - z uwagi na znikomy odzew. Trochę mi zaburzacie teraz. Cóż, dopiszę kilka zdań do zakończenia pokazanego dnia.

Pozdrawiam,
Wojtek

Ja też Ci zaburzę 8)
i wstyd mi bardzo, bo ostatnio tylko zaglądałam i się nie odzywałam :oops: :oops: :oops:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.12.2015 16:16

mysza73 napisał(a):Ja też Ci zaburzę 8)

Teraz to już całe zawirowanie...

Do tego dnia zakończenie dopiszę, a potem się zastanowię.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.12.2015 17:32

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ja też Ci zaburzę 8)

Teraz to już całe zawirowanie...

Do tego dnia zakończenie dopiszę, a potem się zastanowię.

Pozdrawiam,
Wojtek

Oj Wojtek, nie zaczynaj ;)

Ja w wątkach górskich nieco rzadziej niż w innych, ale jestem tu powracającym gościem
Po prostu więcej materiału naraz oglądam

:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.12.2015 18:27

tony montana napisał(a):Ja w wątkach górskich nieco rzadziej niż w innych, ale jestem tu powracającym gościem

Akurat Ty jesteś najczęstszym gościem w moich relacjach. Wspominałem już kiedyś o Twojej - jak to Kippling ładnie określił - insatiable curiosity.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.12.2015 19:11

Kilka linijek tekstu, odnoszących się do końcówki pokazanej trasy.

Nieco powyżej Passo di Suola zamykam tę maleńką pętelkę i teraz już schodzę szlakiem do schroniska, witając się po drodze z kolejnym dostojnym koziorożcem. Nie zatrzymuję się przy schronisku, przy którym teraz nikt akurat nie urzęduje, tylko schodzę na dno doliny i nią szybkim krokiem maszeruję w stronę wylotu. Niebo zaciągnęło się całkowicie, więc nie tracę czasu na podziwianie i fotografowanie turni, które rano tak ciekawie wyglądały w czasie wschodu słońca. Przy samochodzie jestem tuż po piątej, a więc mam czas na kawkę, przy której może dowiem się czegoś o prognozie pogody na dzień następny i stosownie do tego coś zaplanuję.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 07.12.2015 21:27

Przychmurzone szczyty, dumny koziorożec - sam cymes na Twoich zdjęciach. :)

I bardzo proszę relacji z Dolomitów nie przerywać - z przerwami dłuższymi lub krótszymi, ale staram się tu zaglądać. :wink:

Pozdrawiam
Szymon
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.12.2015 23:28

Nefer napisał(a):I bardzo proszę relacji z Dolomitów nie przerywać

OK, ten wyjazd dociągnę na pewno do końca.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.12.2015 00:22

Nie doczekując prognoz, kończę rozkosze podniebienia i ruszam w trasę. Decyduję się na Dolimiti di Sesto z akcentem na grupę Cadini. Po pokonaniu przełęczy Mauria, zjeżdżam w dolinę rzeki Piave i Dolomiti d'oltre Piave zostają definitywnie za mną. Obieram kurs na Auronzo di Cadore, dalej na Cortinę i krótko przed nią odbijam na Misurinę.

Niebo cały czas jest całkowicie zasnute chmurami i nawet parę kropel deszczu ląduje na szybie. Nie zatrzymując się, skręcam w kierunku schroniska Auronzo i zaczynam podjazd drogą, która gdzieś wyżej kończy się sporymi szykanami. Kiedy widzę tabliczkę ze strzałką na Fonda Savio, sprawdzam tę drogę. Doprowadza do sporego placu, który dobrze mógłby służyć w charakterze miejsca noclegowego, postanawiam jednak zobaczyć jeszcze szosę w górę. Jakoż i po chwili dojeżdżam do szlabanu - koszt dalszej jazdy dla samochodu osobowego, to 20 euro. Dziękuję, to nie dla mnie.

Wracam na znalezione przed chwilą miejsce, przy czym nie parkuję na placu, tylko znajduję sobie miejsce osłonięte drzewami. Teraz już standard - kolejne piwka, obiad, ścielenie samochodu. prognoza mówi o dwóch ładnych dniach przed załamaniem pogody. Dwa dni - trochę mało, jak na Dolomity. Trudno, będę się później zastanawiał, najważniejsze, że jutro będzie ładnie. nastawiam budzik na 6:05, a zanim zasnę dostrzegam jeszcze światła reflektorów. Jakiś wóz zajeżdża na plac, błyskają latarki - najwyraźniej jakaś ekipa szykuje się do snu. Dobrze, że znalazłem sobie miejsce między drzewami...

Mapa.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.12.2015 11:14

tony montana napisał(a):Oj Wojtek, nie zaczynaj ;)

... no właśnie ! 8)

Nefer napisał(a):I bardzo proszę relacji z Dolomitów nie przerywać - ......

... no właśnie !!! 8)

Franz napisał(a): Jakoż i po chwili dojeżdżam do szlabanu - koszt dalszej jazdy dla samochodu osobowego, to 20 euro. Dziękuję, to nie dla mnie.

Jak zapewne pamiętasz, my też z tej "przyjemności" nie korzystaliśmy i okolice Tre Cime di Lavaredo "atakowaliśmy" ... ;) ... od Val Rinbon.

pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.12.2015 11:37

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Ja w wątkach górskich nieco rzadziej niż w innych, ale jestem tu powracającym gościem

Akurat Ty jesteś najczęstszym gościem w moich relacjach. Wspominałem już kiedyś o Twojej - jak to Kippling ładnie określił - insatiable curiosity.

Pozdrawiam,
Wojtek

Mądry ten Kipling :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.12.2015 16:10

mariusz-w napisał(a):
Franz napisał(a): Jakoż i po chwili dojeżdżam do szlabanu - koszt dalszej jazdy dla samochodu osobowego, to 20 euro. Dziękuję, to nie dla mnie.

Jak zapewne pamiętasz, my też z tej "przyjemności" nie korzystaliśmy i okolice Tre Cime di Lavaredo "atakowaliśmy" ... ;) ... od Val Rinbon.

W efekcie jednak się później tamtędy przejechałem. 8)

tony montana napisał(a):Mądry ten Kipling :)

W końcu to... Rudy ard. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia