Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 17.10.2010 20:32

Ja to raczej w tym wątku staram się cicho siedzieć, bo generalnie mam podobne odczucia co Jacek, tzn.:

Jacek S napisał(a):...(nie patrz w dół, nie patrz w dół, nie...)

:lol:

ale to mnie rozbawiło:
Franz napisał(a):No wiesz, ja miałem łatwiej - i tak nic w dół nie było widać. Może żadnej przepaści tam nie było?..

Franz napisał(a):Obrazek

No rzeczywiście bułka z masłem :wink: faktycznie nawet nie ma po co oczu zamykać bo i tak nic nie widać :lol:

A i walc Palvaca - rewelacja :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.10.2010 20:36

Joasiu, mówisz o kimś, kto, na widok gładkiej ściany, mówi:

"Tymczasem zaczyna się naprawdę interesujący fragment trasy. "

Dla Wojtka chmury pod stopami oznaczają tylko jedno - nie będzie zdjęć tego co w dole ...
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 17.10.2010 20:41

Wiem, wiem :wink: :lol:

a Franz wie, że ja za to chmurki lubię :lol:

nawet sobie jedno z chmurkami bezczelnie na pulpit zrzuciłam :oops: :lol: /mam nadzieję, że będzie mi darowane? :oops: /
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2010 00:30

weldon napisał(a):Joasiu, mówisz o kimś, kto, na widok gładkiej ściany, mówi:

"Tymczasem zaczyna się naprawdę interesujący fragment trasy. "

:lol: :lol:

Aż tak, to tam nie było. Ale zawsze robi się ciekawiej, gdy trzeba trochę pokombinować, czego by się tu złapać, albo jak na jakimś wyprztyku stopę oprzeć... 8)

Joanka23 napisał(a):a Franz wie, że ja za to chmurki lubię

Teraz to już za każdym razem, gdy chmurki się snują w większych ilosciach - wspominam Ciebie. ;)

Joanka23 napisał(a):nawet sobie jedno z chmurkami bezczelnie na pulpit zrzuciłam /mam nadzieję, że będzie mi darowane?/

Dowolne z moich zdjęć mogę Ci przysłać w pełnej rozdzielczości. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.10.2010 08:39

Gdybym , tam niedawno ( w okolicy) nie był ... to bym ! ...

... a i tak, nie wiem jak to Wojtek i inni to robią .

My jak się nam udało dostać gdzieś do góry ...

(... oczywiście , że inaczej !) :)

... to tylko nawoływaliśmy się ...

... nie chodź tam ... !

... UWAŻAJJJJ ! ....

... tam już nic nie ma ! ...
8O :roll:

Teraz mój ( nasz) podziw ... jest jeszcze większy ... bo podparty wizją lokalną !

Wojtku , Palvac , zawodowiec i inni ... naprawdę WIELKI SZACUNEK !!!

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2010 14:17

mariusz-w napisał(a):Teraz mój ( nasz) podziw ... jest jeszcze większy ... bo podparty wizją lokalną !

Prawie wszystko to kwestia upodobań i priorytetów. ;)
Wiem, czasami może się zdarzyć, że czegoś się bardzo chce, a jednak nie daje się zrealizować. Wtedy pozostaje wyobraźnia...

mariusz-w napisał(a):Wojtku , Palvac , zawodowiec i inni ... naprawdę WIELKI SZACUNEK !!!

Przesada z tym wielkim szacunkiem. ;)
Nie wiem, jak inni - ale dla mnie nie liczy się wyczyn, tylko przyjemność. Niemniej, w swoim imieniu bardzo dziękuję. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 18.10.2010 17:22

Franz napisał(a):Dowolne z moich zdjęć mogę Ci przysłać w pełnej rozdzielczości. 8)

ufff! bałam się trochę, że od "kradziejów" mi się dostanie :oops: :lol:
/wzięłam tylko to co mi podarowane zostało :wink: /

..ale jak tak mówisz to się przypatrzę dokładniej tym chmurkom i kiedyś się przypomnę :)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 18.10.2010 18:24

I ja, Mariuszu - dziękuję za uznanie 8) -ale ma rację Wojtek .
Chociaż rozumiem Twój wyraz uznania, bo ja kiedyś czułem podobnie :) Nie mogłem np.zejść z Wołowca, który wielką bałuchą jest, a mnie się wydawało, że zaraz mnie to przepastne powietrze wessie, połknie i nie wypuści :) Więc na zasadzie zmęczenia materiału ( czyli mózgu ) chodziłem po Tatrach i chodziłem, aż w końcu lęk wysokości zmniejszył się do takich rozmiarów, że już nie przeszkadza. Zamienił się w nadmierny rozsądek :wink: :D
Pozdrawiam 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2010 21:16

Joanka23 napisał(a):ufff! bałam się trochę, że od "kradziejów" mi się dostanie :oops: :lol:
/wzięłam tylko to co mi podarowane zostało :wink: /

Ja nie ochraniam w żaden sposób moich fotek. :) Niedawno dostałem prośbę o możliwość zakupu kilku z nich przez jedno z austriackich wydawnictw. Wysłałem bez żadnych warunków te fotki, które sobie życzyli. Chciałbym tylko, żeby mi na pamiątkę przysłali jeden egzemplarz z tymi zdjęciami, kiedy już się ukaże.

Joanka23 napisał(a):..ale jak tak mówisz to się przypatrzę dokładniej tym chmurkom i kiedyś się przypomnę :)

Śmialo! Akurat też jakieś chmurki pokazały się w Pirenejach. ;) Chociaż te z tegorocznych Dolomitów bardziej mi się podobały. Tyle, że one w większej ilości pojawią się dopiero w późniejszych odsłonach.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.10.2010 15:07

plavac napisał(a):Więc na zasadzie zmęczenia materiału ( czyli mózgu ) chodziłem po Tatrach i chodziłem, aż w końcu lęk wysokości zmniejszył się do takich rozmiarów, że już nie przeszkadza. Zamienił się w nadmierny rozsądek :wink: :D
Zdecydowanie lepszy nadmierny rozsądek od jego niedoboru.

Kiedy pod Monte Pelmo spotkałem Tomka z Torunia, rozmowa zeszła również i na temat samotnych wędrówek, z samej swej natury niosących dodatkowe niebezpieczeństwo. Cóż, zdarza się, że turyści, wspinacze wykruszają się zbyt szybko i czasami nadspodziewanie gwałtownie odchodzi od nas niegdysiejszy towarzysz z drugiego końca liny.
Zgodziliśmy się, że najważniejsze, to umieć wycofać się w porę. Obaj znaliśmy osobiście takich, którzy do końca nie potrafili podjąć tej decyzji...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 20.10.2010 22:53

Pamiętam ten fragment Twojej opowieści spod Monte Pelmo.
Problem samotnego chodzenia po górach towarzyszy mi od kilku lat. Ubezpieczam się zostawiając marszrutę na kartce w domu , określam przybliżony czas powrotu, jest telefon komórkowy ( o, niezapomniane czasy, kiedy go nie było ! ) - ale ryzyko jest zawsze. Przeżyłem taki moment kilka tygodni temu w Gorcach ... było przez chwilę niesympatycznie.
Ale - na ulicy w wielkim mieście może być równie niebezpiecznie.
Więc maksimum rozsądku przy minimum ryzyka i - w góry :)

I po latach włóczęg wiem, że w "taką" Brentę już bym się nie pchał :wink:

Pozdrawiam .

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.10.2010 23:58

plavac napisał(a):Pamiętam ten fragment Twojej opowieści spod Monte Pelmo.

Faktycznie, powtarzam się. Tak to bywa, gdy się pewien wiek osiągnie. Sorry...

plavac napisał(a):Ubezpieczam się zostawiając marszrutę na kartce w domu , określam przybliżony czas powrotu, jest telefon komórkowy

Ja wysyłam smsa do kraju w przeddzień, jak już podejmę decyzję o trasie na dzień nastepny. Chociaż... potem zdarza mi sie ją zmieniać. ;)
A telefon komórkowy - niestety, w wielu miejscach w górach i tak nie ma zasięgu. Nawet w takich cywilizowanych krajach, jak Niemcy, Austria czy Włochy.

plavac napisał(a):I po latach włóczęg wiem, że w "taką" Brentę już bym się nie pchał :wink:

W Brencie zimą sam nie wędrowałem. Ale np. w Alpach Stubajskich w Austrii - owszem. 8)
Czego, oczywiscie - nikomu nie polecam. :idea:

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.10.2010 06:16

Franz napisał(a):Ja wysyłam smsa do kraju w przeddzień, jak już podejmę decyzję o trasie na dzień nastepny. Chociaż... potem zdarza mi sie ją zmieniać. ;)
A telefon komórkowy - niestety, w wielu miejscach w górach i tak nie ma zasięgu. Nawet w takich cywilizowanych krajach, jak Niemcy, Austria czy Włochy.

Już w starożytnej Grecji odkryli prosty, aczkolwiek skuteczny sposób na brak zasięgu ... :wink:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.10.2010 08:43

Wojtku, powtarzaj się, powtarzaj :) Chiałem tym przypomnieniem podkreślić, że już wtedy uruchomiłeś myślenie o problemach samotnego wędrowania. O urokach też 8)

Zaraz, zaraz, co to ja chciałem powiedzieć ... :roll:
A , już wiem :!:
Czy sugerujesz, Weldonie , żeby idąc w góry zostawić plecak a włożyć na ramiona bęben z kablem telefonicznym ( jak kiedyś na cwiczeniach wojskowych :? ) :wink:
Niezły pomysł, pomyślę :D

Pozdrawiam :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.10.2010 08:55

plavac napisał(a):Czy sugerujesz, Weldonie , żeby idąc w góry zostawić plecak a włożyć na ramiona bęben z kablem telefonicznym ( jak kiedyś na cwiczeniach wojskowych :? ) :wink:
Niezły pomysł, pomyślę :D

Zwróć uwagę, że pewną zaletą tego pomysłu jest to, że z każdym krokiem ten bęben jest lżejszy,
natomiast nawet brak zasilania, jakby co, pozwoli w końcu do ciebie dotrzeć :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia