Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.06.2014 13:22

mysza73 napisał(a):
[size=50]Zakończyłam przygotowania do mojego Giro delle Dolomiti :wink: .

Tez trzymam kciuki ... za pogodę , za piękne, ciekawe wędrówki etc.

Już się cieszę, na Twoją dolomitową opowieść. 8)

Franz napisał(a):Oczy dookoła głowy. I jeszcze jedna para do patrzenia pod nogi. ;)

Oj tak ... a i tak co nieco może umknąć. :)
Teraz te ćwiczenia przed Agnieszką ... ale to cudowna, niezapomniana gimnastyka. 8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.06.2014 13:35

mariusz-w napisał(a):Już się cieszę, na Twoją dolomitową opowieść. 8)

Dolomitowy klan rośnie w siłę. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.06.2014 13:37

mariusz-w napisał(a):
mysza73 napisał(a):
[size=50]Zakończyłam przygotowania do mojego Giro delle Dolomiti :wink: .

Tez trzymam kciuki ... za pogodę , za piękne, ciekawe wędrówki etc.

Już się cieszę, na Twoją dolomitową opowieść. 8)

Franz napisał(a):Oczy dookoła głowy. I jeszcze jedna para do patrzenia pod nogi. ;)

Oj tak ... a i tak co nieco może umknąć. :)
Teraz te ćwiczenia przed Agnieszką ... ale to cudowna, niezapomniana gimnastyka. 8)

pozdrawiam.

Moja opowieść może być mało ciekawa, bo na taką prawdziwą "gimnastykę" w tym roku raczej się nie zanosi :oops: ,
tzn nie w Dolomitach :oops: , bo w Alpach mam ostrą gimnastykę w planach :wink:.
Ja sobie wymyśliłam, że w tym roku pojedziemy trochę śladami kolarzy, trochę Wojtkowymi, Twoimi też :wink: . Więc najbardziej nagimnastykuje się nasz Jeep :mrgreen: .
A dłuższy urlop tam planuję w przyszłym roku :P :papa: .
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.06.2014 13:53

mysza73 napisał(a):Ja sobie wymyśliłam, że w tym roku pojedziemy trochę śladami kolarzy, trochę Wojtkowymi, Twoimi też :wink: . Więc najbardziej nagimnastykuje się nasz Jeep :mrgreen: .

Tak czy owak ... od rozglądania się gimnastyka karku będzie :D ... to tam gwarantowane. 8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.06.2014 13:59

mysza73 napisał(a):Więc najbardziej nagimnastykuje się nasz Jeep :mrgreen: .

Z każdej przełęczy są wspaniałe widoki. A jest tych przełęczy trochę...

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.06.2014 14:17

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):Więc najbardziej nagimnastykuje się nasz Jeep :mrgreen: .

Z każdej przełęczy są wspaniałe widoki. A jest tych przełęczy trochę...

Pozdrawiam,
Wojtek

No jest, jest :mrgreen:
i na każdej będę chciała się zatrzymać, więc dystans dzienny mam nie większy niż 300-400km :roll: :wink: .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.06.2014 17:38

mysza73 napisał(a):dystans dzienny mam nie większy niż 300-400km :roll: :wink: .

To i tak sporo. Ale daje się zrobić.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.06.2014 23:03

Szybko pochłaniam bułkę i ruszam dalej - nie mam czasu do stracenia, jeśli chcę dotrzeć na miejsce przed zapadnięciem zmroku. Idę jeszcze chwilę lekko w dół, po czym zaczyna się podejście na skalny grzbiet, zakończony z prawej ostrym kłem. Dosyć szybko go osiągam, a z niego mam już widok na ulokowane znacznie niżej bivacco Tiziano. Po drugiej stronie grzbietu zupełnie inny charakter terenu - łagodne trawiaste wybrzuszenia, potem trawers niezbyt stromym zboczem.

P0100136.JPG

P0100137.JPG

P0100138.JPG

P0100139.JPG

P0100140.JPG

P0100141.JPG

P0100142.JPG

P0100143.JPG
Ostatnio edytowano 04.06.2014 22:47 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 03.06.2014 18:43

Franz napisał(a):Wiem, że Piotrek lubi takie rozpoznawanie...

Bardzo lubi :!: :)
Tym bardziej mi miło, że poczekałeś i tym bardziej przykro, że mnie nie było :( Ale chyba jeszcze bardziej głupio,że namierzyłbym może dwa, trzy szczyty ... :oops: :)
Franz napisał(a): ...a z niego mam już widok na ulokowane znacznie niżej bivacco Tiziano.

Ile ja się namarzyłem o dojściu pod ten biwak! Jestem "fanem" obrazów Tycjana, odwiedziłem specjalnie dla niego Pieve di Cadore, tak sobie wyobrażałem, że w tych okolicach "pasał" owce :wink: :) Na poważnie - jakiś powód musiał być, że ktoś tak nazwał to miejsce. No bo przecież nie dla "tycjanowskiej" czerwieni kapsuły biwakowej ... :wink: :D

Widoki przepiękne, dzikie i baaaaaardzo górskie! 8)

Pozdrawiam!
P.

P.S. Mariuszu - przemyślę Twoje słowa! 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2014 00:02

plavac napisał(a):namierzyłbym może dwa, trzy szczyty ... :oops: :)

Przejdziesz się kiedyś tamtędy, to Ci szczyty będą z ręki jadły. 8)

plavac napisał(a):
Franz napisał(a):Ile ja się namarzyłem o dojściu pod ten biwak! Jestem "fanem" obrazów Tycjana, odwiedziłem specjalnie dla niego Pieve di Cadore, tak sobie wyobrażałem, że w tych okolicach "pasał" owce :wink: :) Na poważnie - jakiś powód musiał być, że ktoś tak nazwał to miejsce. No bo przecież nie dla "tycjanowskiej" czerwieni kapsuły biwakowej ... :wink: :D

Na ten temat nie potrafię niczego powiedzieć. Może gdzieś dałoby się znaleźć jakieś informacje...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 04.06.2014 22:22

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):namierzyłbym może dwa, trzy szczyty ... :oops: :)

Przejdziesz się kiedyś tamtędy, to Ci szczyty będą z ręki jadły. 8)

O! To jest marzenie przez duże M ! 8) Znaczy, żeby jadły ... :wink:

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):
Franz napisał(a):Ile ja się namarzyłem o dojściu pod ten biwak! Jestem "fanem" obrazów Tycjana, odwiedziłem specjalnie dla niego Pieve di Cadore, tak sobie wyobrażałem, że w tych okolicach "pasał" owce :wink: :) Na poważnie - jakiś powód musiał być, że ktoś tak nazwał to miejsce. No bo przecież nie dla "tycjanowskiej" czerwieni kapsuły biwakowej ... :wink: :D

Na ten temat nie potrafię niczego powiedzieć. Może gdzieś dałoby się znaleźć jakieś informacje...

Ale Ci się fajnie to zacytowało ! :D Chyba że ja coś poplątałem ...

P.S Wczoraj minęło mi półwiecze ... Od 10 dni nieustająco - jubileusz ! :oops: :
Za błędy stylistyczno-logistyczne - z góry przepraszam ... :lol:

Wojtku - ile bym dał za pewność, że poczuję pod stopami Marmarole !!! :idea:

Pozdrawiam!
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2014 22:35

plavac napisał(a):Ale Ci się fajnie to zacytowało ! :D Chyba że ja coś poplątałem ...

Nawet nie zauważyłem, że się w quote'ach pogubiłem. :lol:

plavac napisał(a):P.S Wczoraj minęło mi półwiecze ... Od 10 dni nieustająco - jubileusz ! :oops: :

Gratuluję Młodzieńcze! Wiele Dobrego na następne 18 lat! :papa:

plavac napisał(a):Wojtku - ile bym dał za pewność, że poczuję pod stopami Marmarole !!! :idea:

Mnie wczoraj pan wypisał skierowanie na badania, ale na odległy termin - w tej chwili żadne wyniki nie byłyby miarodajne. A że od kilku dni czuję się trochę lepiej, zaczynam marzyć o wypadzie. Tylko jestem osłabiony i zachowuję się, jak przysłowiowa dziewica - chciałaby a boi się...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2014 23:00

Następnie schodzę na dno niewielkiej podwieszonej dolinki, z której kilkanaście metrów w górę i zrzucam plecak przy biwaku. To właściwie zestaw dwa w jednym, tyle że ładne kamienne schronisko jest zamknięte na cztery spusty, a dostępna wyłącznie kapsuła biwakowa. Wewnątrz dziewięć wyrek, mały stolik - na szczęście, wszystko w dobrym stanie. Jest nawet pościel!
Wykorzystuję to miejsce, by zaplastrować stopę - trochę uwiera mnie na zszyciu język w bucie - po czym mogę ruszyć w dalszą drogę.

P0100144.JPG

P0100145.JPG

P0100146.JPG

P0100147.JPG

P0100148.JPG

P0100149.JPG

P0100150.JPG

P0100151.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 04.06.2014 23:12

Dziewice mają to do siebie, że, wbrew stereotypom - doskonale wiedzą, co czynić ! :D
Trzymam kciuki !

Kapsuła jest bez dwóch zdań pomalowana w tycjanowską czerwień ! :)
Nie ma zmiłuj się - jeśli nogi zaniosą, zaniosą mnie właśnie tam :!: 8)

Pozdrawiam!

P.S. Czy nie czułem, że bedzie hurgot ... :wink:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 04.06.2014 23:15

Franz napisał(a):Gratuluję Młodzieńcze! Wiele Dobrego na następne 18 lat! :papa:

Dziękuję, Proszę Pana ! Już nawet kosztowałem troszeczkę alkoholu ...

:lol:

Ej, Wojtku ! Tak naprawdę, to ....

Pozdrawiam! 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia