Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.04.2014 17:08

plavac napisał(a):chmura urwała się dopiero na końcu wyprawy 8)

I sypnęło...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.04.2014 20:45

Ranek wstaje słoneczny i mroźny. Góry wokół przykryte białą kołderką a ja staję do dalszej walki z elektroniką. Kolejne telefony do kraju, znów pomoc Rudolfa; od Czechów, którzy zajechali obok mnie i właśnie szykują się do wyjścia w góry, pożyczam potrzebny mi śrubokręt i rozmontowuję dalej mój samochód.

W końcu - sukces! Wóz daje się uruchomić... W tej chwili marzę już tylko o tym, by wrócić do domu, usiąść w wygodnym fotelu w ciepłym domu pod bezpiecznym dachem, zagrzać sobie dłonie przy kominku, na którym zapłonie przyjazny płomień. Przyznaję - dostałem w kość...

P00_9159.JPG

P00_9160.JPG

P00_9161.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 29.04.2014 21:55

Franz napisał(a):W końcu - sukces! Wóz daje się uruchomić... W tej chwili marzę już tylko o tym, by wrócić do domu, usiąść w wygodnym fotelu w ciepłym domu pod bezpiecznym dachem, zagrzać sobie dłonie przy kominku, na którym zapłonie przyjazny płomień. Przyznaję - dostałem w kość...

No ale przecież Cię znamy ... I ten moment słabości jak szybko się pojawił tak szybciej zniknął :wink: :)
Czy się mylę ???

Nie, nie mogę się mylić !!! :wink: :wink: :wink:

Pozdrawiam ( i "drżę z niecierpliwości" na c.d. ) :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.04.2014 22:09

plavac napisał(a):No ale przecież Cię znamy ... I ten moment słabości jak szybko się pojawił tak szybciej zniknął :wink: :)
Czy się mylę ???

Nie, nie mogę się mylić !!! :wink: :wink: :wink:

W takim razie będę musiał coś na deser wymyślić. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.04.2014 22:52

Odkładam śrubokręt pod koło samochodu Czechów, którzy już zdążyli wyruszyć w góry, częstuję Rudolfa puszką piwa - to jedyne, co zgadza się przyjąć za swoją pomoc - jeszcze sobie ucinamy pogawędkę, teraz już na spokojnie, bez stresu. Opowiadam mu o różnych górach, w których on jeszcze nie był, zachwalam rumuńskie Karpaty a on opowiada o swoim znajomym, który podczas pobytu w Rumunii wrócił do swojego wozu i zastał tylko karoserię.

W końcu zostaję sam, robię śniadanie i stopniowo dochodzę do siebie przy gorącej kawie. Świta mi w głowie myśl, że może by tak jeszcze na odjezdnym zrobić jakąś małą wycieczkę...

P00_9162.JPG

P00_9163.JPG

P00_9164.JPG

P00_9165.JPG

P00_9167.JPG
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.04.2014 07:22

Franz napisał(a):W końcu - sukces! Wóz daje się uruchomić... W tej chwili marzę już tylko o tym, by wrócić do domu, usiąść w wygodnym fotelu w ciepłym domu pod bezpiecznym dachem, zagrzać sobie dłonie przy kominku, na którym zapłonie przyjazny płomień. Przyznaję - dostałem w kość...

W końcu zostaję sam, robię śniadanie i stopniowo dochodzę do siebie przy gorącej kawie. Świta mi w głowie myśl, że może by tak jeszcze na odjezdnym zrobić jakąś małą wycieczkę...

Wszystko dobre, co się dobrze kończy :P ,

to jeszcze poproszę o wskazówkę, gdzie była ta wycieczka, bo drugie zdjęcie mi się podoba :wink: .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.04.2014 13:24

mysza73 napisał(a):to jeszcze poproszę o wskazówkę, gdzie była ta wycieczka, bo drugie zdjęcie mi się podoba :wink: .

Wycieczka - bardziej spacer - na mały wyprztyk nad szosą.
A na zdjęciu Lago Fedaia pod Marmoladą.

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.04.2014 13:45

Piękne fotki gór pod "pudrem". 8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.04.2014 14:19

mariusz-w napisał(a):Piękne fotki gór pod "pudrem". 8)

Jeden kolor więcej. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.04.2014 14:26

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):to jeszcze poproszę o wskazówkę, gdzie była ta wycieczka, bo drugie zdjęcie mi się podoba :wink: .

Wycieczka - bardziej spacer - na mały wyprztyk nad szosą.
A na zdjęciu Lago Fedaia pod Marmoladą.

Pozdrawiam,
Wojtek

Dzięki :P .
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.04.2014 14:34

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):A co do przygody samochodowej :roll: , to dopisałam sobie do mojej wjazdowej listy drugi komplet kluczyków :roll: .

Trzymane w innym miejscu.

Ja na wakacje zawsze wożę oba komplety.
A i w Poznaniu co jakiś czas zmieniam zestaw. :)

Franz napisał(a):
W końcu - sukces! Wóz daje się uruchomić...

Brawo :!: :D

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.04.2014 17:29

longtom napisał(a):A i w Poznaniu co jakiś czas zmieniam zestaw. :)

Słusznie. Ja jakoś wcześniej o tym nie myślałem.

Pozdrawiam,
Wojtek
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 30.04.2014 22:11

Franz napisał(a):Do połowy maja przyjmuje się umownie w Alpach sezon zimowy.
W Dolomitach może być odrobinę cieplej, niemniej na 2000m masz śnieg murowany.

No cóż...Z bólem serca, ale w takim razie byliśmy zmuszeni przełożyć spotkanie z Dolomitami na późniejszy termin...Ale co się odwlecze...

mariusz-w napisał(a):... a ja korzystam z "ilmeteo" (http://www.ilmeteo.it/meteo/Pozza+di+Fassa) ... przeważnie z dobrym skutkiem.;)

Dzięki ! Na pewno będę zaglądał także i tutaj ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.04.2014 22:50

blackmore2k3 napisał(a):No cóż...Z bólem serca, ale w takim razie byliśmy zmuszeni przełożyć spotkanie z Dolomitami na późniejszy termin...Ale co się odwlecze...

Najlepiej od lipca do września.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 30.04.2014 22:54

mariusz-w napisał(a):Piękne fotki gór pod "pudrem". 8)

Piękny deser, Wojtku. I do tego "słodki" :wink:

blackmore2k3 napisał(a):No cóż...Z bólem serca, ale ... byliśmy zmuszeni przełożyć spotkanie z Dolomitami na późniejszy termin...Ale co się odwlecze...

Na to Twoje odwlecze liczę - bo moje odwlecze już nieodwołalnie odwlekło się na ... przyszły rok. :(

Tym chętniej powędruję Waszymi dolomitowymi ścieżkami.

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Dolomity - skalne twierdze - strona 256
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone