We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
CROberto napisał(a):Już kilku userów z forum pisało o swoim mistrzowskim śniadaniu na wkacjach.......niech napiszą jeszcze raz - to ich "zdołuję" przekierowując na Twój Pausenbrote......
Stąd wygodną, umocnioną drewnianymi belkami dróżką podchodzę zakosami w kierunku szczytu. Wyżej dróżka wchodzi w teren skalny, potem znów piarżysto-trawiasty, gdzie w lewo odgałęziają się ścieżki w kierunku niższego wierzchołka, który - podobnie jak i główny - oznaczono krzyżem. Końcowe podejście na szczyt to już skalna wspinaczka.
Sporo ludzi tu wędruje i mimo, iż trasa nie jest trudna, na ogół stosują pełną asekurację, co chwilami powoduje przestoje. Na szczęście, skała jest sucha oraz szorstka i daje się omijać takie miejsca - nie tracę więc niepotrzebnie czasu i jest mi dane znaleźć się na szczycie zupełnie samemu. Przynajmniej przez krótki czas.
Posiedziałem i ja dłużej na szczycie. Jak tylko coś udało się rozpoznać, cieszyłem się jak dziecko. Jak nie udało - cieszyłem się nadal Wypatrzyłem biały punkt sanktuarium La Crusc ... Ta ściana wisi nad nim jak przeznaczenie ...
Wiem, już to mówiłem Ale nie mogę się jej oprzeć !