Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 21.03.2010 18:03

weldon napisał(a):"C" - "trudna" , a zdradzisz pozostałe?
A > B > C - trudna > D - tylko dla orłów na przykład, czy w druga stronę?

Też zacząłem uprawiać tę dyscyplinę - guglalpinistyka.
Coraz lepiej mi idzie.
:wink:

...są i łatwiejsze 3 km Lago di Braies... ta na popołudniowy spacer we wrześniu : :)

Obrazek
Ostatnio edytowano 21.03.2010 18:05 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 21.03.2010 18:04

mariusz-w napisał(a):
Crayfish napisał(a):Mariusz:
Jak się do nich dostać - do tych szlaków/ferrat? - opcja jakaś ?

Otwierasz Google Earth następnie - Warstwy, następnie Podróże i turystyka zaznacz Wikiloc.

Pozdrawiam

Hmmm, u mnie nie ma takiej opcji w warstwach "Podróże i turystyka" :cry:
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 21.03.2010 18:07

Crayfish napisał(a):
Hmmm, u mnie nie ma takiej opcji w warstwach "Podróże i turystyka" :cry:

Zrób aktualizację - albo wgraj jeszcze raz nową wersję GE.

Czuję , ze dostanę "burę" od Wojtka za śmieci. ;)
Ostatnio edytowano 21.03.2010 18:10 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 21.03.2010 18:08

O ... już mam, było w "Galeria".
No - tego mi tu brakowało !!!
Wielkie dzięki Mariusz.
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 21.03.2010 18:12

Crayfish napisał(a):O ... już mam, było w "Galeria".
No - tego mi tu brakowało !!!
Wielkie dzięki Mariusz.

To moja wina - zapomniałem wpisać Galeria :)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 21.03.2010 18:13

mariusz-w napisał(a):...są i łatwiejsze 3 km Lago di Braies... ta na popołudniowy spacer we wrześniu : :)

Dzięki. Dziś sobie dam spokój z górami, bo już po drinku jestem,
a to niedobre połączenie jak pamiętam z młodości.
Ale może jutro się z nią zmierzę. :wink:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 21.03.2010 18:16

mariusz-w napisał(a):W Google Earth ukazały się niektóre trasy i ferraty.
Teraz jeszcze łatwiej Cię "śledzić" i podglądać . :)

Nie próbowałem się przymierzać do GoogleEarth. Ale... chyba będę musiał. ;) Najwyraźniej - warto. :)

Crayfish napisał(a):Publikowałeś jakieś zdjęcia z gór austriackich (Hochkonig, Wysokie Taury) ?

Na razie są tylko u mnie na stronce.
Tak się noszę z zamiarem posnucia i takiego wątku, ale to chyba nie prędko. Musiałbym najpierw skończyć kilka innych. :)

weldon napisał(a):"C" - "trudna" , a zdradzisz pozostałe?
A > B > C - trudna > D - tylko dla orłów na przykład, czy w druga stronę?

A - nieco trudno
B - dosyć trudno
C - trudno
D - bardzo trudno
E - nadzwyczaj trudno

Tatrzańska Orla Perć dostałaby jakieś A+. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 21.03.2010 18:27

Dzięki.

Franz napisał(a):Tatrzańska Orla Perć dostałaby jakieś A+. ;)

W osiemdziesiątym pierwszym, może drugim zaliczyłem.

Kiedyś się chciało chcieć :(
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 21.03.2010 18:27

Franz napisał(a):
Crayfish napisał(a):Publikowałeś jakieś zdjęcia z gór austriackich (Hochkonig, Wysokie Taury) ?

Na razie są tylko u mnie na stronce.
Tak się noszę z zamiarem posnucia i takiego wątku, ale to chyba nie prędko. Musiałbym najpierw skończyć kilka innych.

To ja się tułam po jakiś stronach a u Ciebie taka ładna galeria.
Już na szczęście dodałem do ulubionych, żeby nie szukać za długo.

Pozdrawiam. Cray.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 21.03.2010 19:06

weldon napisał(a):
mariusz-w napisał(a):ta na popołudniowy spacer we wrześniu : :)

Dziś sobie dam spokój z górami, <...>
Ale może jutro się z nią zmierzę. :wink:

Napisał Ci Mariusz, że masz jeszcze pół roku czasu na to. ;)

Crayfish napisał(a):To ja się tułam po jakiś stronach a u Ciebie taka ładna galeria.

Trochę tam można znaleźć. ;) Tyle, że trzeba się przebijać przez długi spis treści. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 21.03.2010 19:19

Franz napisał(a):Napisał Ci Mariusz, że masz jeszcze pół roku czasu na to. ;)

Wojtek

...to JAAA mam pół roku ... Piotrek jedzie do Wenecji !!!

;) :)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 24.03.2010 14:20

Od razu świat wygląda piękniej.

Obrazek

Obrazek

Jak się dobrze wychylić z grani, to widać w dole jezioro Alleghe, nad którym położona jest miejscowość o takiej samej nazwie.

Obrazek

Ferrata prowadzi dalej stromo granią, ale bez większych trudności.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze kilka spojrzeń w dół (widać nawet żaglówki na jeziorze) i już przede mną wierzchołek na wyciągnięcie ręki.

Obrazek

Obrazek

Oto "moi" Austriacy.

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 24.03.2010 14:22

Zaglądam w kierunku stromo opadającej, niezbyt wybitnej grani w stronę malutkiego schroniska Torrani. Tędy będę schodził.

Obrazek

Rzut oka na południe. Tam w chmurach czai się Moiazza Sud z jej przepiękną, trudną ferratą. Ale ona będzie musiała poczekać na mnie jeszcze parę lat.

Obrazek

Na szczyt docierają kolejne ekipy. Przychodzą kolejni Austriacy. Załapuję się na uściski dłoni i wypowiadane ze szczerą radością i satysfakcją, tradycyjne Berg Heil!

Obrazek

Z kolei dwaj Włosi uczą mnie prawidłowej wymowy nazwy ferraty, którą właśnie przeszliśmy - via ferrata degli Alleghesi.
- Nie allegezi, tylko aalegezi.
Powtarzam za nimi.
- Nie, nie tak. Akcent na 'a'. Silny!
Kolejna próba z mojej strony. Tak! Teraz dobrze.
Nazwa ferraty pochodzi od jej budowniczych, mieszkańców leżącej u stóp Civetty miejscowości Alleghe (też z akcentem na pierwszą samogłoskę).

Obrazek

Rozpoczynam zejscie droga normalną. Pierwszy odcinek do schroniska Torrani.

Obrazek

W międzyczasie spójrzmy na Civettę z dolin. A jest na co...

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Franz
http://wfs.freehost.pl
http://wfs.cba.pl
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 28.03.2010 18:37

W drogę powrotną wyruszam wspólnie z piątką Austriaków. Wprawdzie mam problemy w ich rozumieniu, gdyż mówią dialektem - na szczęście, zwracając się do mnie, starają sie mówić wyraźnie.

Obrazek

Spoglądając w stronę piargów, daje się również i tam dostrzec schodzących ludzi.

Obrazek

Zejście jest tzw. drogą normalną, czyli - najłatwieszym dostępem do szczytu. Co wcale nie oznacza, że jest trywialne. Trasa ma ocenę "B" - dość trudna.

Obrazek

Obrazek

Prowadzi częściowo skrajem ostrogi skalnej Crepa Bassa, częściowo na prawo od niej.

Obrazek

Obrazek

Jest porządnie ubezpieczona i dobrze oznakowana, chociaż - patrząc na kierunek, wskazywany przez strzałki - idziemy pod prąd. ;)

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 28.03.2010 18:40

Po przejściu niezliczonych półek, rynien, kominków i płytowych zacięć, osiągamy piarżyste zbocze.
Niebo wciąż jeszcze w sporej części zachmurzone. Również wierzchołek Monte Pelmo tkwi w obłokach. Ale już dojrzewa we mnie decyzja.

Obrazek

Obrazek

Teraz ścieżką trawersującą wschodnie ściany masywu Civetty (Sentiero Tivan) aż do rozstajów, gdzie startuje w górę ferrata Alleghesi. Tu zamykam pętlę.

Obrazek

Obrazek

Wreszcie pogoda się zdecydowanie poprawia i mam okazję przyjrzeć się turniom, które rano były zupełnie niewidoczne.

Obrazek

Obrazek

Ponad wioskami rozłożonymni w Zoldo Alto wyrasta i przyciąga mój wzrok potężna bryła Monte Pelmo. Już wiem, że będzie moim kolejnym celem.

Obrazek

Jeszcze obejście małego kociołka i wkrótce będę przy schronisku Coldai.

Obrazek

Zabieram ze schroniska śpiwór i parę innych drobiazgów, któych nie wziąłem ze sobą na szlak. Żegnam się z moim Austriakami - życzą mi powodzenia na Monte Pelmo - i schodzę do samochodu w dolinie.

A oto zdjęcie z internetu.

Obrazek

Pozdrawiam,
Franz
http://wfs.freehost.pl
http://wfs.cba.pl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia