Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 11.11.2013 20:45

plavac napisał(a):Tak sobie myślę, że jeśli z okolic Dolomitów udało Ci się zrobić choć jedno zdjęcie Dolomitów, to mieścisz się jak najbardziej w konwencji :) Dawaj okolice !

Zabiłeś mi ćwieka. Prawdopodobnie... nie widać. Będę musiał przejrzeć wszystkie fotki w takim razie...

Ale kiedy prezentowałem Brentę, chyba... nie widać z niej było Dolomitów.

plavac napisał(a):Bez gipsu też się goi - i co, długo Ci dokuczał ?

Po roku już było całkiem w porządku.

Pozdrawiam,
Wojtek
CROberto
Cromaniak

Postnapisał(a) CROberto » 12.11.2013 08:26

Franz napisał(a):Opisałem właśnie rok 2007. Jeszcze trochę mam do pokazania. 8)

Uff :!: Ale masz zaległosci :roll:
Całe szczęście że mieścisz się chociaż w XXI wieku...... :wink:

Btw.
Ja mogę co najwyżej oprotestować Twoje niezdecydowanie ...
Dawaj to jeziorko 8) :D
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 12.11.2013 12:33

CROberto napisał(a):Uff :!: Ale masz zaległosci :roll:
Całe szczęście że mieścisz się chociaż w XXI wieku...... :wink:

Późno zacząłem się udzielać na forum.

CROberto napisał(a):Ja mogę co najwyżej oprotestować Twoje niezdecydowanie ...
Dawaj to jeziorko 8) :D

W sumie chyba masz rację.

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tompie68 » 12.11.2013 18:21

Witaj Wojtku.
Dopiero teraz natrafiłem na kolejną Twoją górską relację. Ale widzę, że zbiegło się to z początkiem kolejnego odcinka wakacyjnego. Czyli kolejny wyjazd będę śledził od początku.
Jeśli chodzi o Twój kciuk to kiedyś słyszałem lepszą radę. Jak coś komuś jest i nie może się dostać na skomplikowane badania to niech się upije i przewróci na ulicy, pogotowie go zabierze do szpitala i tam zrobią wszystkie badania.
Pozdrawiam Tomek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 12.11.2013 19:05

tompie68 napisał(a):Witaj Wojtku.
Dopiero teraz natrafiłem na kolejną Twoją górską relację. Ale widzę, że zbiegło się to z początkiem kolejnego odcinka wakacyjnego. Czyli kolejny wyjazd będę śledził od początku.

Witam Cię i tutaj.
Sporo się już tutaj działo, ale być może jeszcze się trochę podzieje.

tompie68 napisał(a):Jeśli chodzi o Twój kciuk to kiedyś słyszałem lepszą radę. Jak coś komuś jest i nie może się dostać na skomplikowane badania to niech się upije i przewróci na ulicy, pogotowie go zabierze do szpitala i tam zrobią wszystkie badania.

I rachunek za Izbę Wytrzeźwień. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 12.11.2013 20:58

Wrócę zatem do dwudniowego epizodu sprzed roku, mieszczącego się pomiędzy wizytą w słoweńskich Alpach Julijskich, a Dolomitami. Tak żegnały mnie Alpy Julijskie:

Julij.jpg

Epizod ten nie był planowany, jednak opuszczałem Słowenię w pogarszającej się pogodzie i przejazd przez północne Włochy odbywał się już w deszczu.

Dlatego nie kieruję się bezpośrednio w Dolomity, tylko decyduję się przeczekać okres brzydkiej aury w pobliżu jeziora Garda. Tego dnia dojeżdżam w okolice północnego krańca jeziora i znajduję nocleg nad stosunkowo niewielkim Lago di Cavedine. Leje jak z cebra; doczekuję nocy i zapadam w sen.
Poranek nie przynosi poprawy, więc z rzadka tylko wyściubiam nos z samochodu, wypatrując błękitu.

P1560140.JPG

P1560141.JPG

P1560142.JPG

P1560143.JPG

P1560144.JPG

P1560145.JPG

P1560146.JPG

P1560147.JPG
blackmore2k3
Croentuzjasta

Postnapisał(a) blackmore2k3 » 12.11.2013 23:34

Pięęęknie :)
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 12.11.2013 23:56

Dobrze, żeś wyściubiał nos ... :)

Zdjęcia przeglądaj w trakcie wklejania. Jeśli nawet nie znajdziesz Dolomitów, wklejaj cokolwiek i napisz, że tam właśnie widać Dolomity. Kto odważy się powiedzieć Tobie - Sprawdzam ... :wink: :D

Pozdrawiam 8)
CROberto
Cromaniak

Postnapisał(a) CROberto » 13.11.2013 08:50

plavac napisał(a):Dobrze, żeś wyściubiał nos ... :)

Kto odważy się powiedzieć Tobie - Sprawdzam ... :wink: :D

Myślę że tylko w jednej okoliczności.......krupier :wink:

Nieustanny kalejdoskop widokówek 8)

:papa:
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 13.11.2013 10:31

plavac napisał(a):Zdjęcia przeglądaj w trakcie wklejania. Jeśli nawet nie znajdziesz Dolomitów, wklejaj cokolwiek i napisz, że tam właśnie widać Dolomity. ...

Albo;

Zdjęcie wykonane w kierunku Dolomitów. :D

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 13.11.2013 12:25

Powyższe widokówki nieco mokre, ale z widokami na przyszłość.
Za rady dziękuję - zwłaszcza rada Tomka jest bardzo przydatna. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 13.11.2013 18:13

Leje z krótkimi tylko przerwami. Kiedy jednak około piątej po południu wszystko wygląda na to, że przerwa mogłaby potrwać więcej niż godzinę, decyduję się na ostrożną próbę.
Jest tu w pobliżu krótka trasa: Sentiero del Colodri. Gdyby wytrzymało bez deszczu dwie do trzech godzin...
Wskakuję do samochodu i podjeżdżam w stronę Arco. Ściana wygląda ciekawie, zatem sprzęt do plecaka i w drogę.

P1560148.JPG

P1560150.JPG

P1560151.JPG

P1560152.JPG

P1560153.JPG

P1560154.JPG

P1560155.JPG

P1560156.JPG
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 13.11.2013 18:43

A wejdziemy na tyle wysoko, żeby zobaczyć Lago di Garda, bo to chyba te rejony? 8)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 14.11.2013 00:07

mysza73 napisał(a):A wejdziemy na tyle wysoko, żeby zobaczyć Lago di Garda, bo to chyba te rejony? 8)

Te rejony. :)

Pamiętasz pewnie tych kilka fotek, gdzie jezioro leżało u stóp? Ale to z późniejszego wypadu. Tutaj będzie tylko z daleka.

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 14.11.2013 08:53

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):A wejdziemy na tyle wysoko, żeby zobaczyć Lago di Garda, bo to chyba te rejony? 8)

Te rejony. :)

Pamiętasz pewnie tych kilka fotek, gdzie jezioro leżało u stóp? Ale to z późniejszego wypadu. Tutaj będzie tylko z daleka.

Pozdrawiam,
Wojtek

Dobre i tyle :P ,

no i znowu mi się namieszało w głowie :oops: ,
a już prawie wiedziałam, gdzie chcę na wiosnę pojechać :roll: :wink: :papa: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia