Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.11.2013 17:33

Cóż, jako że wszystko ma swój kres, to również i ta wyprawa dobiegła końca. Schodzę na Passo Falzarego.

P2435857.JPG

P2435858.JPG

P2435859.JPG

P2435860.JPG

A że mój kciuk wyraźnie mnie prosi o pomoc, to w ten sposób kończę również cały ten wyjazd. Znowu udało mi się przejść kilka nowych tras, poznać nowe grupy górskie. Żegnajcie, Dolomity - do następnego roku.

P2435861.JPG

P2435862.JPG

P2435863.JPG
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 08.11.2013 17:45

Fajnie się ogląda te tereny, które jeszcze nie tak dawno sam pokonywałem... Ładne to zejście 8)

Franz napisał(a):A że mój kciuk wyraźnie mnie prosi o pomoc, to w ten sposób kończę również cały ten wyjazd. Znowu udało mi się przejść kilka nowych tras, poznać nowe grupy górskie. Żegnajcie, Dolomity - do następnego roku.

No szkoda, że to już ostatnia Twoja trasa, ale... Miejmy nadzieję, że ten "następny rok" zawita do Nas jeszcze w tym bieżącym :)

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.11.2013 18:15

blackmore2k3 napisał(a):No szkoda, że to już ostatnia Twoja trasa, ale... Miejmy nadzieję, że ten "następny rok" zawita do Nas jeszcze w tym bieżącym :)

Opisałem właśnie rok 2007. Jeszcze trochę mam do pokazania. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.11.2013 18:33

Franz napisał(a):Opisałem właśnie rok 2007. Jeszcze trochę mam do pokazania. 8)

W Dolomitach tras jest całe mnóstwo 8) na nasze szczęście

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.11.2013 12:27

piotrf napisał(a):W Dolomitach tras jest całe mnóstwo 8) na nasze szczęście

Mimo, iż byłem tam już dziesięć razy, jeszcze trasy nie powtórzyłem.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 09.11.2013 12:37

Z Dolomitami jest jak z malowaniem mojego płotu :) Jak kończę ostatnie sztachety, to widzę, że te pierwsze
( po kilku zimach ... ) znów wymagają odświeżenia :) I tak al capo da fine , albo jak kto woli, ad mortem defecatum :wink:
Nie trzeba , Wojtku, nowych ścieżek. Przecież i tak już nie pamiętamy, czy byliśmy na nich czy tylko nam się wydawało :wink: :lol:

Poza tym - widział kto te same góry zawsze takie same ... ?

Pozdrawiam 8)

P.S. Cosik mi sie widzi, że się zbiorę za tydzień z moimi wspomnieniami ...
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 09.11.2013 14:33

plavac napisał(a):P.S. Cosik mi sie widzi, że się zbiorę za tydzień z moimi wspomnieniami ...

To bardzo dobra wiadomość. 8)
Czekamy już trochę ;) ... fakt, że cierpliwie i ze zrozumieniem. :)

Franz napisał(a):Mimo, iż byłem tam już dziesięć razy ...

Ładna, okrągła liczba. 8)
Chciałbym móc też tak kiedyś napisać.

pozdrawiamy Mariusz i Gosia. 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.11.2013 16:30

plavac napisał(a):Nie trzeba , Wojtku, nowych ścieżek. Przecież i tak już nie pamiętamy, czy byliśmy na nich czy tylko nam się wydawało :wink: :lol:

Ja już prawie tak mam z książkami. Wkrótce będę mógł jedną na okrągło czytać i wciąż poznawać nowe rzeczy...

plavac napisał(a):P.S. Cosik mi sie widzi, że się zbiorę za tydzień z moimi wspomnieniami ...

Świetnie! Już się cieszę. :P

mariusz-w napisał(a):Ładna, okrągła liczba. 8)
Chciałbym móc też tak kiedyś napisać.

Przy czym - łączyłem Dolomity z górami w pobliżu.

Pozdrawiam (nie tylko użytkowników zarejestrowanych ;)),
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.11.2013 17:32

Epilog.

Po powrocie udałem się z moim kciukiem do lekarza. Obejrzał i dał skierowanie na badanie Rtg. Naiwnie poszedłem z tym skierowaniem.

- Mogę Pana zapisać na to badanie na styczeń.
- Styczeń?! Przecież mamy wrzesień.
- Niestety, na ten rok już limity wyczerpane.
- ...
- Najlepiej niech pan pójdzie z tym na Izbę Przyjęć do szpitala. A kiedy panu się to stało?
- Kilka dni temu.
- Niech im Pan tego nie mówi. Proszę powiedzieć, że to się stało dzisiaj.

Udałem się do szpitala. W rejestracji podałem wersję wcześniej mi zaproponowaną. Kiedy jednak lekarz mnie o to samo zapytał, odparłem nieco zafrasowany:

- Oficjalnie czy zgodnie z prawdą?

Lekarz wyglądał na zdziwionego.

- Oczywiście, że proszę powiedzieć, jak było naprawdę.
- Kilka dni temu.
- A według wersji oficjalnej?
- Dzisiaj.
- Skąd się wzięła ta rozbieżność?
- Zaproponowano mi to tam, gdzie nie dało się zrobić badania wcześniej, niż za cztery miesiące.
- Mhm. A gdzie to było?

Kciuk mi prześwietlono, pan doktor założył mi zdejmowalny gips i zalecił codzienne smarowanie, po którym miałem zakładać ponownie gips.
Na drugi dzień udało mi się zdjąć gips, nasmarować spuchnięty kciuk, ale założyć gipsu już mi się nie udało. Próbowałem przez pół godziny, po czym dałem sobie spokój. Gips się zmarnował...

Tak się definitywnie kończy historia tego wypadu w Dolomity.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 09.11.2013 18:57

Franz napisał(a):Na drugi dzień udało mi się zdjąć gips, nasmarować spuchnięty kciuk, ale założyć gipsu już mi się nie udało. Próbowałem przez pół godziny, po czym dałem sobie spokój. Gips się zmarnował...

Mnie została blacha i śruby, Tobie gips ... może wystawimy to wszystko gdzieś np. na jakimś allegro jako "pamiątki" z Dolomitów. :wink: :)

pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.11.2013 19:12

Franz napisał(a):Na drugi dzień udało mi się zdjąć gips, nasmarować spuchnięty kciuk, ale założyć gipsu już mi się nie udało.

Wyraźnie za grubo posmarowałeś :?

;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.11.2013 19:36

Franz napisał(a):Na drugi dzień udało mi się zdjąć gips, nasmarować spuchnięty kciuk, ale założyć gipsu już mi się nie udało. Próbowałem przez pół godziny, po czym dałem sobie spokój. Gips się zmarnował...

Oj szkoda . Wskazujący też się nie zmieścił :?: :wink:

mariusz-w napisał(a):Mnie została blacha i śruby, Tobie gips ... może wystawimy to wszystko gdzieś np. na jakimś allegro jako "pamiątki" z Dolomitów. :wink: :)

Pomysł na biznes :idea:
Mariusz , musicie się spieszyć , zanim chiński przemysł pamiątkowy zdominuje rynek :roll: :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.11.2013 13:55

Wtedy zamiast wyrzucić ten gips, włożyłem do szafki.
Leży, możemy zakładac muzeum. ;)

piotrf napisał(a):Wskazujący też się nie zmieścił :?: :wink:

Wszystko by się tam zmieściło, tylko nie potrafiłem tego porządnie zamocować i się zsuwało.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.11.2013 16:04

Rozpoczynając ten temat, założyłem, że znajdą się w nim wyłącznie Dolomity - nawet wtedy, gdy wyjazd w tę część Alp łączyłem z sąsiednimi grupami górskimi, do Dolomitów już nie zaliczanymi. W związku z tym krótki wypad w okolice jeziora Garda pominąłem, zostawiając go do przedstawienia w wątku alpejskim. Teraz uważam, że to nie jest właściwe podejście. Tam i tak mam bardzo dużo do pokazania, a tutaj przecież już i tak wyłom od tej zasady został dokonany - konkretnie, kiedy prezentowałem Brentę, która do Dolomitów zaliczana nie jest. Dlatego wydaje mi się, że powinienem tutaj właśnie pokazywać trasy, zrobione w trakcie wypadów, których głównym motywem są Dolomity.

Jeżeli uważacie inaczej, protestujcie. ;)
Jeśli się ze mną zgadzacie, wrzucę do tego wątku również okolice Dolomitów.

Pozdrawiam,
Wojtek
Ostatnio edytowano 11.11.2013 20:46 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 11.11.2013 20:20

Tak sobie myślę, że jeśli z okolic Dolomitów udało Ci się zrobić choć jedno zdjęcie Dolomitów, to mieścisz się jak najbardziej w konwencji :) Dawaj okolice !

Pozdrawiam 8)

P.S. Bez gipsu też się goi - i co, długo Ci dokuczał ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia