Crayfish napisał(a):Pętla. Przewyższenie: ok. 1,5 km. Czas: do 9-10 godzin.
Start ok. 500m na zachód od Dientnersattel (zwykle parkują tam samochody) między Saalfelden a Bischofshofen. Kierunek Erichhütte. Dalej szlakiem 432 przez Hochscharte, za którą lekkie obniżenie i w górę na krawędź Steinernes Meer (Skamieniałe Morze) - rozległej kamiennej pustyni, której górna część na ogół pokryta polem śnieżnym. Stąd już blisko na Hochkönig (Wysoki Król).
Jeśli masz czas i ochotę, to szlakiem 401 na Hochsailer, lub chociaż do Predigstuhl (Kazalnica) i Teufelslöcher (Diabelskie Dziury), po czym powrót do szlaku 432 i nim powrót.
Tuż przed Hochscharte możesz zmienić wariant zejściowy i przez Birgkar kombinacją szlaków 439, 401A i 433 zejść na przełęcz Dientner przy Birgkarhaus.
Polecam z czystym sumieniem. Szedłem sporymi fragmentami tej trasy, z wariantami w rodzaju równoległej do górnego odcinka szlaku 432 wspaniałej ferraty Königsjodler.
Na południu wygląda to trochę gorzej. Trasy są jeszcze ciekawsze, ale bardziej wymagające. Sam mam w planie trasę w pobliżu, konkretnie na Großes Wiesbachhorn, ale to już trochę po lodowcu, a poza tym mnie się zdarza wędrować po kilkanaście godzin w ciągu dnia.
Natomiast, gdyby się dało dojechać z Kaprun na południe do Heidnische Kirche (nie wiem, czy nie jest zamknięta droga), to mógłbyś Drogą Gliwicką (Gleiwitzer Höhenweg - szlak 723) wejść na Kempsenkogel i ew. również Kleiner Tenn.
Łatwiejszą drogą jest wejście z Fusch (na południe od Bruck) szlakiem 5 bądź 725 do Gleiwitzer Hütte, dalej szlakiem 724 Brundlscharte, stąd szczyty Rettenzink i Imbachhorn i powrót do schroniska szlakiem 723 albo do Fusch szlakami 723, 735, 7B i 7A.
Pozdrawiam,
Wojtek