Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2013 12:52

Przerywnik dla ocieplenia wizerunku:

P2210774.JPG
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.10.2013 13:43

Franz napisał(a):Przerywnik dla ocieplenia wizerunku:

No już miałam pisać, że znowu śnieg :roll: :wink: :papa: .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2013 17:14

mysza73 napisał(a):No już miałam pisać, że znowu śnieg :roll: :wink: :papa: .

Widzisz tu gdzieś chociaż jeden płatek śniegu??
;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.10.2013 17:40

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):No już miałam pisać, że znowu śnieg :roll: :wink: :papa: .

Widzisz tu gdzieś chociaż jeden płatek śniegu??
;)

Pozdrawiam,
Wojtek

No całe szczęście nie :lol:
i do tego pojawiło się nieco zieleni :P ,
niebo też ma kolor prawie idealny :P ,

poproszę o więcej, bo potrzebuję coś optymistycznego po przegranym meczu :( .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2013 18:04

mysza73 napisał(a):poproszę o więcej, bo potrzebuję coś optymistycznego po przegranym meczu :( .

Masz na myśli wczorajszy mecz z Ukrainą, czy coś z Twojej dziedziny?
Może pytanie naiwne, ale ja w dziedzinie sportu jestem zupełnym ignorantem. Jeśli jednak chodzi o mundial, to chyba nadal mamy matematyczne szanse? Wystarczy, żeby kilka drużyn zostało zdyskwalifikowanych. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.10.2013 18:11

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):poproszę o więcej, bo potrzebuję coś optymistycznego po przegranym meczu :( .

Masz na myśli wczorajszy mecz z Ukrainą, czy coś z Twojej dziedziny?
Może pytanie naiwne, ale ja w dziedzinie sportu jestem zupełnym ignorantem. Jeśli jednak chodzi o mundial, to chyba nadal mamy matematyczne szanse? Wystarczy, żeby kilka drużyn zostało zdyskwalifikowanych. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Kopacze średnio mnie interesują, chociaż mogliby wreszcie zacząć grać jak ludzie :roll: ,

miałam na myśli przegraną Czarnych Radom, którzy po 11 latach wrócili do siatkarskiej elity,
no ale przegrali z wicemistrzem, więc chyba im wybaczę :wink: .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2013 12:06

mysza73 napisał(a):miałam na myśli przegraną Czarnych Radom, którzy po 11 latach wrócili do siatkarskiej elity,
no ale przegrali z wicemistrzem, więc chyba im wybaczę :wink: .

Pewnie już wybaczyłaś, więc i moja próba rozweselenia przychodzi zbyt późno...

P2210691.JPG
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.10.2013 12:15

Jak w następnym meczu (a będzie to też ciężki mecz :roll: )
wejdą na taki szczyt swoich możliwości, jak ten szczyt u Ciebie :wink: , będzie równie pięknie :P .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2013 12:59

mysza73 napisał(a):Jak w następnym meczu (a będzie to też ciężki mecz :roll: )
wejdą na taki szczyt swoich możliwości, jak ten szczyt u Ciebie :wink: , będzie równie pięknie :P .

Wszystko jest do zrobienia. ;)

Na tym z ostatniej fotki osobiście nie byłem, ale na tym z poprzedniej już tak. To Monte Agner - zacna ferrata na niego prowadzi.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.10.2013 17:28

Pierwsza fotka na tej stronie (przerywnik) - prawdziwe piękno Gór!

Mycha a Ty nie na wycieczce? (ja zapadłem na bardzo bolesne zapalenie ucha) :(
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2013 19:58

tony montana napisał(a):Pierwsza fotka na tej stronie (przerywnik) - prawdziwe piękno Gór!

Należy do moich ulubionych.
Przykro słyszeć, że ucho daje Ci się we znaki. :( Szybkiej poprawy życzę.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2013 22:47

Do tego miejsca szedłem wciąż jeszcze w pełnym rynsztunku - kask na głowie, założona uprząż - nie wiedziałem, czy mnie jakieś niespodzianki nie czekają. Teraz mogę już to wszystko ściągnąć i schować do plecaka. Wprawdzie przede mną piekielnie trudne zejście bardzo łatwą ścieżką. Piekielnie trudne, bo wszystko jest zalodzone i bardzo przydatne byłyby tu raki... jednak sprzęt ferratowy do niczego mi się nie przyda.

Zaczynam schodzić z maksymalną ostrożnością, zapierając się mocno kijkami, żeby zmniejszyć ryzyko poślizgu.

P2435735.JPG

P2435736.JPG

P2435737.JPG

P2435739.JPG

Pot znowu spływa mi po plecach - zarówno z włożonego wysiłku, jak i przez słońce, które grzeje na tym zboczu. I wtedy nagle słyszę z góry złowrogi hałas - dalekie stuki i gwałtownie narastający furkot. Kamienie! Dwa, trzy, pięć.. kilkanaście. Coś przelatuje tuż obok mojej głowy, następne pędzą w moją stronę, nabierając prędkości.

Tu nie ma ani jednego głazu, za którym mógłbym próbować się schować - teren w pełni otwarty, gdzie jestem wystawiony, niczym kaczka na kanonadę myśliwskich strzelb...
Rzucam się na ziemię, zakrywając głowę rękoma. Oczywiście, na przymarzniętych do gruntu kamykach od razu zaczynam się obsuwać po zboczu...

P2435740.JPG

P2435741.JPG

P2435742.JPG

P2435743.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 14.10.2013 08:25

Franz napisał(a):Przerywnik dla ocieplenia wizerunku:

Pięknie ! 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.10.2013 13:03

mariusz-w napisał(a):Pięknie ! 8)

I tak jeszcze... mało jesiennie.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 14.10.2013 19:55

Franz napisał(a):Do tego miejsca szedłem wciąż jeszcze w pełnym rynsztunku - kask na głowie ...nie wiedziałem, czy mnie jakieś niespodzianki nie czekają. Teraz mogę już to wszystko ściągnąć i schować do plecaka ... nagle słyszę z góry złowrogi hałas - dalekie stuki i gwałtownie narastający furkot. Kamienie! Dwa, trzy, pięć.. kilkanaście. Coś przelatuje tuż obok mojej głowy ...
Rzucam się na ziemię, zakrywając głowę rękoma. Oczywiście, na przymarzniętych do gruntu kamykach od razu zaczynam się obsuwać po zboczu...

Scenariusz filmu gotowy. W tym momencie kończy się odcinek, widownia przed kolejnym murowana - zabił się czy przeżył ... Ufff ... :)

Zdjęcia prześliczne !

Pozdrawiam 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia