Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 02.09.2013 17:11

plavac napisał(a):Październikowe (?) Dolomity ... Złote modrzewie, błękit nieba i szron przymrozków ...
Bajka - ale do tej bajki trzeba młodym być :wink: :lol:
Powodzenia 8)

DZIĘKI!

Który miesiąc to się okaże- pogoda i postępująca jesień zdecyduje.
Nie ukrywam, że bardzo liczę na lekki biały puszek na szczytach... :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.09.2013 18:28

blackmore2k3 napisał(a):Obrałem taki punkt obserwacyjny....

Piękne miejsce.
Gdzieś tamtędy wracałem. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.09.2013 19:24

Franz napisał(a):Wprawdzie erozja działa nieustannie, ale... poczekają jeszcze na Was. :)

plavac napisał(a): Poczekają na Was, a 12 miesięcy minie tak szybko, że aż za szybko... 8)

To prawda czas biegnie szybko, a szczególnie coś mi tak ostatnimi laty ! ;) :)
Więc mam nadzieję, że przyszły wrzesień to już "na bank". 8)

Fatamorgana napisał(a):[
Na samym końcu może i ja dobiję do Was, bo Dolomity mi podobno pisane w tym roku jesienią... :roll: :) :wink:
W każdym razie kibicujcie, żeby się udało...

... kibicujemy ! 8)

Franz napisał(a):Przychodzi mi na myśl, że tutaj miejscami jednak szczeble byłyby pomocne...

... nooo ... kiedyś wiedzieli co robili ! ;) :)

blackmore2k3 napisał(a):Melduję w takim razie, że dzisiaj około 16:30 wróciłem do Krakowa. Jestem cały i zdrowy ;)

... no to wszyscy w komplecie ... teraz powoli czas na opowieści ... super ! :)

blackmore2k3 napisał(a):Jedno co mogę powiedzieć, to, to, że Dolomity są naprawdę piękne.

... jakoś dziwnie to stwierdzenie mnie nie zaskakuje ! :) 8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.09.2013 20:43

mariusz-w napisał(a):To prawda czas biegnie szybko, a szczególnie coś mi tak ostatnimi laty ! ;) :)
Więc mam nadzieję, że przyszły wrzesień to już "na bank". 8)

Ja na razie nie wiem, czy uda mi się zrealizować wrześniowy wyjazd, ale jeśli tak, to tym razem być może zaledwie zahaczyłbym o Dolomity. Jak zapewne widzisz w wątku alpejskim, dolomitowe klimaty można znaleźć również poza nimi samymi.
A samych Dolomitach ciągnie mnie właściwie tylko... jeden szczyt...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 02.09.2013 23:14

Franz napisał(a):A samych Dolomitach ciągnie mnie właściwie tylko... jeden szczyt...

Cuś mi się widzi, że to ten, co i nam nie pozwolił się zobaczyć inaczej jak tylko z daleka ...

Dumny Król ! Hardy :wink: 8)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.09.2013 00:31

Duma i uprzedzenie :?:
8O
:roll:
:wink:

Pozdrawiam
Piotr
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.09.2013 08:19

Franz napisał(a): Jak zapewne widzisz w wątku alpejskim, dolomitowe klimaty można znaleźć również poza nimi samymi.
A samych Dolomitach ciągnie mnie właściwie tylko... jeden szczyt...

Oj tak ... oczywiście , że zauważyłem.
Klimaty faktycznie bardzo dolomitowe, tak krajobraz jak i wkomponowane w niego instalacje. 8)
Ja tak jak Piotr podpatruję/obserwuję pogodę w Dolomitach.
Widać z prognoz, że jest taka jaką sobie byśmy życzyli.
Więc może uda się Tobie ten "jeden szczyt" zaliczyć. 8)

Ach ...

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2013 11:28

Ano, Króla mam na myśli.
Ale na razie i tak jestem jeszcze uziemiony. Jak znam życie, to jeśli będę mógł w końcu pojechać, to trafię właśnie na załamanie pogody, po którym lód już nie odpuści.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 03.09.2013 16:26

Mieliśmy atakować Króla. Wszystko było na tak. Były zarezerwowane noclegi w rifugio Galassi dla 8 osób, był zgrany czasowo przyjazd do Val d'Oten Kolegi z rodziną, była wcześniejsza kilkudniowa zaprawa "bojem" , wreszcie była wymarzona, wyżowa , trzymająca przez 4 ( cztery ! ) dni prognoza pogody ze słońcem i chmurkami ...
W dniu spotkania w Praciadelan, w drugim dniu wyżu - wyżowi się znudziło ... Zaciągnęło chmurami, powiało a nazajutrz po potężnej burzy przez następne 4 dni rządził niż. I jak tu nie mówić, że Król kapryśny i jakby ... nieufny ? :wink:
Może, jak Lisa z Małego Księcia - trzeba Króla oswoić ?

Pozdrawiam 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2013 16:57

plavac napisał(a):I jak tu nie mówić, że Król kapryśny i jakby ... nieufny ? :wink:

Jego królewskie prawo. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2013 17:11

Ferrata wyprowadza na potężny filar. Trudno orzec, co piękniejsze - wyłaniające się z trzech stron szczyty Dolomitów, czy piętrzące się wysoko turnie, przesłaniające czwartą stronę świata.

P2435601.JPG

P2435602.JPG

P2435603.JPG

P2435605.JPG

P2435606.JPG

P2435607.JPG

P2435608.JPG

P2435608a.JPG

P2435609.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.09.2013 18:36

Franz napisał(a): Trudno orzec, co piękniejsze - wyłaniające się z trzech stron szczyty Dolomitów, czy piętrzące się wysoko turnie, przesłaniające czwartą stronę świata.

... ten "problem" nie do rozstrzygnięcia ! 8)

pozdrawiam.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 03.09.2013 20:28

W pełni zgadzam się z przedmówcą :)

P.S. Dziś rozmawiałem ze starszą Panią, która ma koleżankę w swoim wieku - ponieważ o wieku kobiet się nie dyskutuje, powiem tylko, że my możemy tego wieku nie doczekać :wink: :) I ta koleżanka zachorowała na Dolomity. Od kilku lat jeździ tam co lato pochodzić po dolinkach ! Jakbym dostał zastrzyk energii - nie jesteśmy sami ! Są inni zainfekowani :!: :D
Dolomitosis infectiosa wydaje się nieuleczalna 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2013 23:31

mariusz-w napisał(a):... ten "problem" nie do rozstrzygnięcia ! 8)

plavac napisał(a):W pełni zgadzam się z przedmówcą :)

Tiaaa... nie pomożecie. ;)

plavac napisał(a):Dziś rozmawiałem ze starszą Panią, która ma koleżankę w swoim wieku - ponieważ o wieku kobiet się nie dyskutuje, powiem tylko, że my możemy tego wieku nie doczekać :wink: :) I ta koleżanka zachorowała na Dolomity. Od kilku lat jeździ tam co lato pochodzić po dolinkach ! Jakbym dostał zastrzyk energii - nie jesteśmy sami ! Są inni zainfekowani :!: :D
Dolomitosis infectiosa wydaje się nieuleczalna 8)

Mnie już do końca mojej pamięci pozostanie pewien wieczór w schronisku na Kondratowej.

Szliśmy we czterech od Chochołowskiej po Rysy. Na Kondratowej do pokoju, w którym zostaliśmy zakwaterowani, dołączyła czwórka znacznie od nas starsza. Też wędrowali po Tatrach.
Oni mieli około sześćdziesiątki, ja osiemnaście. Długo w noc słuchaliśmy ich opowieści. Pomyślałem wtedy, że chciałbym w ich wieku jeszcze móc po górach chodzić.

Cóż... chyba wkraczam w ten czas, kiedy to marzenie się spełnia...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 05.09.2013 01:36

Franz napisał(a):Cóż... chyba wkraczam w ten czas, kiedy to marzenie się spełnia...

Marzę, by doczekać tego czasu. Też mam takie samo marzenie ...

A póki co - świeże bułeczki do porannej kawy. Wydali nowego Tkaczyka, w rozmiarze tym samym, co Brenta.

Obrazek

Zdjęcie trochę niewyraźne, bo mi się ręce trzęśli z emocji - bom nie do końca przekonany, czy mi sie wielkość podoba i nowy sposób opisywania szlaków.Ale to moja wina - straszny ze mnie konserwatysta ! :oops: :)

Smacznego 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia