Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.08.2013 06:44

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Nie ma. Acz było blisko.

Zdaje się, że obaj prawie napytaliśmy sobie biedy...

... no to może całe szczęście, że kciuki tak mocno trzymałem ! :roll: 8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.08.2013 13:29

Pora założyć chomąto - zaczyna się prawdziwa przygoda.

P2435586.JPG

P2435587.JPG

P2435588.JPG

P2435589.JPG

Nade mną drewniane drabiny, jeszcze z czasów wojny. Wyglądają niezbyt solidnie - chyba nie po nich będzie prowadziła ferrata?!

P2435590.JPG

P2435590a.JPG

P2435591.JPG

P2435592.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.08.2013 17:01

Franz napisał(a):Nade mną drewniane drabiny, jeszcze z czasów wojny.

W sumie bardzo fajnie, że te wojenne pozostałości-pamiątki nie zostały rozebrane.
Można sobie naocznie zobaczyć, a nie tylko wyobrażać jak to wówczas wyglądało.
Jak sobie jeszcze człowiek przypomni, że oni wędrowali tam także zimą ... :roll: ... to wrażenie jeszcze większe !

Pierwsza fotka w tej serii super. 8)

pozdrawiam
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 30.08.2013 20:22

Dlatego, Mariuszu, jak się tylko zgłosiłem po powrocie, w pierwszej kolejności podziękowałem za kciuki :)

Pozostałości po tych smutnych czasach zawsze uświadamiają mi dzielność tych rzuconych w bezsens wojny ludzi.

Dreszcze mnie przeszły, Wojtku ! Poczułem w opuszkach palców - skałę ...

Pozdrawiam 8)

P.S. I do zobaczenia w poniedziałek - jadę po rodzinę na Kurpie :) Koniec wakacji ...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.08.2013 12:59

mariusz-w napisał(a):W sumie bardzo fajnie, że te wojenne pozostałości-pamiątki nie zostały rozebrane.

W swoich wędrówkach spotkałem też miejsca, gdzie Tkaczyk pisze o pozostałościach, a ich już praktycznie nie ma...

plavac napisał(a):Dlatego, Mariuszu, jak się tylko zgłosiłem po powrocie, w pierwszej kolejności podziękowałem za kciuki :)

Zapowiada się emocjonująca relacja.

plavac napisał(a):Koniec wakacji ...

Kolejne lato przemija...

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 31.08.2013 13:12

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Koniec wakacji ...

Kolejne lato przemija...

... taaa ........ gdyby było jak w poprzednich latach, to byśmy dzisiaj docierali w Dolomity. 8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.09.2013 13:24

mariusz-w napisał(a):... taaa ........ gdyby było jak w poprzednich latach, to byśmy dzisiaj docierali w Dolomity. 8)

Wprawdzie erozja działa nieustannie, ale... poczekają jeszcze na Was. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.09.2013 13:37

mariusz-w napisał(a):
No to teraz prawie wszyscy w domu ! ;) 8)

Jeszcze tylko Paweł (blackmore2k3) winien się zameldować i już spokojnie mogę czekać na górskie opowieści. :)

Na samym końcu może i ja dobiję do Was, bo Dolomity mi podobno pisane w tym roku jesienią... :roll: :) :wink:
W każdym razie kibicujcie, żeby się udało... Ani lato ani zima- po prostu kolorowa jesień...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.09.2013 14:00

Fatamorgana napisał(a):Na samym końcu może i ja dobiję do Was, bo Dolomity mi podobno pisane w tym roku jesienią... :roll: :) :wink:
W każdym razie kibicujcie, żeby się udało... Ani lato ani zima- po prostu kolorowa jesień...

No, pięknie!
Oby Ci się udało. :papa:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.09.2013 19:15

Trasa prowadzi w bezpośrednie pobliże drewnianych drabin, jednak prowadzi nie po nich, a obok.

P2435593.JPG

P2435594.JPG

P2435595.JPG

P2435596.JPG

Przychodzi mi na myśl, że tutaj miejscami jednak szczeble byłyby pomocne...

P2435598.JPG

P2435597.JPG

P2435599.JPG

P2435600.JPG
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 01.09.2013 21:01

mariusz-w napisał(a):Jeszcze tylko Paweł (blackmore2k3) winien się zameldować i już spokojnie mogę czekać na górskie opowieści. :)

Melduję w takim razie, że dzisiaj około 16:30 wróciłem do Krakowa. Jestem cały i zdrowy ;)

plavac napisał(a):Czekamy jeszcze, aż się Paweł odezwie. Aczkolwiek z tego co pamiętam, po czterodniowym chodzeniu w Dolomitach mieli pojechać na odpoczynek - może dwutygodniowy ?

Zgadza się. Po 4 dniach w Dolomitach wróciłem na parę godzin do Krakowa, po czym wyruszyłem w kolejną podróż.
Od 15 sierpnia do dnia dzisiejszego pokonałem samochodem blisko 7000 km. A gdzie byłem i co zobaczyłem, o tym z pewnością w swoim czasie się przekonacie.
Nie wiem kiedy uda mi się rozpocząć pisanie relacji, gdyż najpierw trzeba powrócić do rzeczywistości. Jutro już normalnie do pracy....
Ale obiecuję, że wcześniej czy później relacja na tym forum na pewno się pojawi.

Jedno co mogę powiedzieć, to, to, że Dolomity są naprawdę piękne. Przechodzenie ferrat dostarcza niesamowitych przeżyć. Z pewnością tam jeszcze zawitam.

Wojtku: Stałem na przeciwko ferraty Tomasellii i ją przez dłuższą chwilę podziwiałem ;)
Z tego co pamiętam, Tkaczyk w swoim przewodniku pisał, że ferrata ta, była do któregoś roku uważana za najtrudniejszą w Dolomitach. Tym razem się na nią nie zdecydowaliśmy, ale kto wie może następnym razem tam zawędrujemy.
Tym bardziej miło mi poczytać i pooglądać zdjęcia z Twojego przejścia.

Pozdrawiam,
Paweł.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.09.2013 21:40

blackmore2k3 napisał(a):Melduję w takim razie, że dzisiaj około 16:30 wróciłem do Krakowa. Jestem cały i zdrowy ;)

Witaj! :)

blackmore2k3 napisał(a):Wojtku: Stałem na przeciwko ferraty Tomasellii i ją przez dłuższą chwilę podziwiałem ;)
Z tego co pamiętam, Tkaczyk w swoim przewodniku pisał, że ferrata ta, była do któregoś roku uważana za najtrudniejszą w Dolomitach. Tym razem się na nią nie zdecydowaliśmy, ale kto wie może następnym razem tam zawędrujemy.

Wiele lat już minęło od czasu, gdy była najtrudniejsza.
Ale nadal jest piękna. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 02.09.2013 14:42

mariusz-w napisał(a): ........ gdyby było jak w poprzednich latach, to byśmy dzisiaj docierali w Dolomity. 8)

Wiesz, jak dzisiaj spojrzałem na 10-dniową prognozę dla Cortiny, od razu o Was pomyślałem. Ale Wojtek ma rację - sypią się coraz bardziej Dolomity, ale my - z pewnością szybciej ... :? Poczekają na Was, a 12 miesięcy minie tak szybko, że aż za szybko... 8)

Fatamorgana napisał(a):Na samym końcu może i ja dobiję do Was, bo Dolomity mi podobno pisane w tym roku jesienią... :roll: :) :wink:

Już zaczynam trzymać kciuki ! Pozostałych mogą już nieco boleć po sierpniowym trzymaniu - na mnie kolej :)
Październikowe (?) Dolomity ... Złote modrzewie, błękit nieba i szron przymrozków ...
Bajka - ale do tej bajki trzeba młodym być :wink: :lol:
Powodzenia 8)

blackmore2k3 napisał(a): Melduję w takim razie, że dzisiaj około 16:30 wróciłem do Krakowa. Jestem cały i zdrowy ;)

Witaj ! Ale co to za uśmieszek na końcu deklaracji o zdrowiu ? Chyba, że piszesz o skutkach 7000 km za kółkiem ... :wink:
Szykuje się polifonia górska, nie tylko dolomitowa :) Już mnie intryguje, czy wybraliśmy podobny punkt obserwacji ferraty Tomaselli 8)

Franz napisał(a):Wiele lat już minęło od czasu, gdy była najtrudniejsza.
Ale nadal jest piękna.

Co pięknie widać na Twoim zdjęciu opatrzonym komentarzem o pomocnych szczeblach ... :)

Pozdrawiam 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.09.2013 15:37

plavac napisał(a):
Franz napisał(a):Wiele lat już minęło od czasu, gdy była najtrudniejsza.
Ale nadal jest piękna.

Co pięknie widać na Twoim zdjęciu opatrzonym komentarzem o pomocnych szczeblach ... :)

I ze wszech miar godna polecenia. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 02.09.2013 17:03

plavac napisał(a):
Witaj ! Ale co to za uśmieszek na końcu deklaracji o zdrowiu ? Chyba, że piszesz o skutkach 7000 km za kółkiem ... :wink:
Szykuje się polifonia górska, nie tylko dolomitowa :) Już mnie intryguje, czy wybraliśmy podobny punkt obserwacji ferraty Tomaselli 8)

No muszę przyznać, że jak lubię jeździć samochodem, to teraz mam chwilowo tego dość. Ale pewnie za chwilę mi przejdzie ;)
Bardziej chodziło mi o to, że przy takim stylu podróżowania jaki sobie obrałem (czytaj "na dziko"), zawsze różne rzeczy mogą się przytrafić. Ale na szczęście wszystko jest w porządku. A i w górach nikomu nic się złego nie przydarzyło.

Schodząc ze schroniska Rifugio Lagazuoi....

Obrazek

Obrałem taki punkt obserwacyjny....

Obrazek

Mam tylko nadzieję, że na wstępie nic nie zamieszałem ;) Ale krytyka mile widziana ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia