Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.08.2013 11:39

mariusz-w napisał(a):... a co do niesprawności co niektórych części ciała, to i u mnie niestety też jeszcze "tak se". :(

W naszym wieku już się nie goi, jak na przysłowiowym psie...

mariusz-w napisał(a):Ten sezon zdecydowanie stracony ... ale na razie żyję pełen nadziei, że może przyszły. 8)

Oby przyszły wynagrodził! 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.08.2013 15:10

Kolejny - ostatni już dzień - rozpoczynam o świcie. Podjeżdżam na Passo Falzarego i tu zostawiam samochód. Mam nadzieję na przejście pięknej ferraty Tomaselli i na kilka dodatkowych atrakcji w ramach bonusu. Czy to się uda?..

P2435523.JPG

P2435524.JPG

P2435525.JPG

P2435526.JPG

P2435527.JPG

P2435529.JPG

P2435530.JPG

P2435531.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 07.08.2013 22:07

blackmore2k3 napisał(a):... żeby na rano być w Cortinie. Może to trochę szalone, ale ...Mamy tylko 4 dni na wędrowanie po Dolomitach...

Gdzie tu widzisz szaleństwo, Pawle ? :D To najbardziej klasyczna norma 8)
W Tofany chcę zaglądnąć kilka dni po Tobie. Jeśli kolano będzie chciało ...

blackmore2k3 napisał(a):Myślę, że nie miałbym większego problemu z rozpoznaniem Ciebie. Do dzisiaj przecież tkwi mi w głowie Twoje wykonanie "Zaustavi se Vjetre".
To jedna z moich ulubionych chorwackich piosenek, a przyznam szczerze, że raz od czasu włączam sobie właśnie wersję z Twoim osobistym wykonaniem. A przyczynia się do tego wszystkiego też fakt, że piosenka ta, została nagrana tuż po zejściu z Dianary. Góry, która 2 lata temu mnie pokonała ...

Aleś mnie zaskoczył 8O No, trochę mnie zatkało ... Dzięki za ciepłe słowa.
A Góra z pewnością czeka na Ciebie. Pierwszy raz się po prostu na Tobie nie poznała ... :wink: :)

Wojtek prowadzi nas na trasę ferraty, o której wczesną wiosną myślałem. Teraz z ciekawością o niej przeczytam, odrobinę tylko żałując, że sam nie zweryfikuję Jego opisu.

Mariuszu - dobrze wiem,co czujesz. Przynajmniej masz sprawę wyjaśnioną; bez rozterek. Ja się wciąż zastanawiam, czy dobrze robię ...

Waham się jak ten gazda na Krupówkach.
Stoi gazda na Krupówkach przed knajpą i się kiwa, przód, tył, przód, tył ...
Idzie turysta - Cóź się tak kiwacie, Gazdo ?
Jo sie nie kiwom ino sie wahom ...
To czemuż się tak wahacie, Gazdo ?
Bo wicie, byłek tu wczoraj na weselu. Mojom wyonacyli, mnie po kufie obili.
Dziś som poprawiny. Moja juz poleciała, ja sie jesce wahom ...

Wracajmy na Fanis ... :oops: :)

Pozdrawiam 8)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.08.2013 07:38

Franz napisał(a):Mam nadzieję na przejście pięknej ferraty Tomaselli ..........
Czy to się uda?..

Pogoda zapowiada się świetna ... oszczędzając kciuk pewnie się uda ! 8)

plavac napisał(a):Mariuszu - dobrze wiem,co czujesz. Przynajmniej masz sprawę wyjaśnioną; bez rozterek. Ja się wciąż zastanawiam, czy dobrze robię ...

Waham się jak ten gazda na Krupówkach...........

:D

No tak ... ja na razie twardo siedzę ... trochę chodzę, często przystawiając ... ale fakt, na razie się nie wahom. 8)

pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 08.08.2013 09:55

Niedawno widziałem trochę lotniczych migawek z dwóch pierwszych etapów Tour de Pologne.
Piękne te Wasze Dolomity :!: 8O :D

pzdr :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.08.2013 10:54

longtom napisał(a):Niedawno widziałem trochę lotniczych migawek z dwóch pierwszych etapów Tour de Pologne.

Relacja TVP była okrutna. :evil:
Pokazali mało i mz zupełnie nie oddali piękna miejsca.
O komentatorach już nie wspomnę. :twisted:
Realizatorzy z TVP winni uczyć się od Eurosportu i relacji z Giro lub Tour de France.
Ale tym większa zasługa Dolomitów, że mimo tak kiepskiej relacji ... według Ciebie się obroniły. :) 8)

pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.08.2013 11:00

mariusz-w napisał(a):
longtom napisał(a):Niedawno widziałem trochę lotniczych migawek z dwóch pierwszych etapów Tour de Pologne.

Relacja TVP była okrutna. :evil:
Pokazali mało i mz zupełnie nie oddali piękna miejsca.
O komentatorach już nie wspomnę. :twisted:
Realizatorzy z TVP winni uczyć się od Eurosportu i relacji z Giro lub Tour de France.
Ale tym większa zasługa Dolomitów, że mimo tak kiepskiej relacji ... według Ciebie się obroniły. :) 8)

pozdrawiam.

Uwielbiam komentatorów Wyrzykowskiego i Jarońskiego :P ,

czyli za bardzo nie mam czego żałować, że nie oglądałam :roll: :evil: .
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 08.08.2013 13:30

mariusz-w napisał(a): ... według Ciebie się obroniły. :) 8)

Pewnie dlatego, że nie oglądałem całych transmisji tylko takie przypadkowe fragmenty.
I widocznie trafiałem w dobrych momentach. :)

mysza73 napisał(a):Uwielbiam komentatorów Wyrzykowskiego i Jarońskiego :P ,

Są jedyni w swoim rodzaju. :D

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.08.2013 13:50

Ciekawych rzeczy się od Was dowiaduję. Tour de Pologne w... Dolomitach??...

Super! Nie wiedziałem, że podczas mojej nieobecności w kraju aż takie korektury granic zostały dokonane! :D

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 08.08.2013 20:21

Franz napisał(a):Ciekawych rzeczy się od Was dowiaduję. Tour de Pologne w... Dolomitach??...

Super! Nie wiedziałem, że podczas mojej nieobecności w kraju aż takie korektury granic zostały dokonane! :D

Tak - i mają je ( znaczy Dolomity ) włączyć do małopolskiego :!:

:lol:
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 08.08.2013 21:06

mariusz-w napisał(a):... a co do niesprawności co niektórych części ciała, to i u mnie niestety też jeszcze "tak se". :(
Ten sezon zdecydowanie stracony ... ale na razie żyję pełen nadziei, że może przyszły. 8)
Czas i ciało pokaże jak będzie. ;)

Żeby nie było, to oczywiście też trzymam kciuki, aby noga w końcu wróciła do pełnej sprawności.
Kolejny sezon na pewno będzie Twój ! (a raczej Wasz) :)
A póki co, wirtualnie pomogę Ci się tam przenieść jakoś z początkiem września :)

plavac napisał(a):Gdzie tu widzisz szaleństwo, Pawle ? :D To najbardziej klasyczna norma 8)
W Tofany chcę zaglądnąć kilka dni po Tobie. Jeśli kolano będzie chciało ...

Czy ja wiem, czy taka klasyczna skoro Wy planujecie nocleg ? ;)
Chodzi tylko o to, że całą noc będziemy w podróży. Przyjedziemy do Cortiny pewnie nad ranem i już raczej nie będzie czasu na spanie. Śniadanko, kawa... I ruszamy na szlak. Także ten pierwszy dzień na pewno będzie męczący, ale miejmy nadzieję, że przepiękne widoki nie pozwolą myśleć o zmęczeniu.

plavac napisał(a):
A Góra z pewnością czeka na Ciebie. Pierwszy raz się po prostu na Tobie nie poznała ... :wink: :)

Jeszcze chwilkę będzie musiała poczekać, ale kiedyś na pewno ponownie się tam wybiorę. Ale już w nieco chłodniejszym miesiącu.
Problem w tym, że chyba będę musiał pójść sam, bo osoby, które wówczas ze mną były nie chcą w tym momencie słyszeć ani słowa na temat Dinary ;)

Franz napisał(a):Ciekawych rzeczy się od Was dowiaduję. Tour de Pologne w... Dolomitach??...

Dla mnie to jest całkowity paradoks. No ale to w końcu jedna z jubileuszowych niespodzianek.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.08.2013 21:37

plavac napisał(a):Tak - i mają je ( znaczy Dolomity ) włączyć do małopolskiego :!:

A ode mnie do małopolskiego rzut beretem...

blackmore2k3 napisał(a):Chodzi tylko o to, że całą noc będziemy w podróży. Przyjedziemy do Cortiny pewnie nad ranem i już raczej nie będzie czasu na spanie. Śniadanko, kawa... I ruszamy na szlak. Także ten pierwszy dzień na pewno będzie męczący, ale miejmy nadzieję, że przepiękne widoki nie pozwolą myśleć o zmęczeniu.

Zdarzało mi się w młodości ruszać na wspinaczkę w Tatry bezpośrednio po dojeździe nocnymi pociągami z przesiadkami.
W pamięci zawsze wtedy miałem, że to jest częstą przyczyną wypadków w górach.

Uważajcie tam na siebie...

Pozdrawiam,
Wojtek
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 08.08.2013 21:59

No niewątpliwie trochę w tym prawdy jest.
Fakt faktem, będziemy się zmieniać na trasie, żeby każdy choć trochę mógł się przespać.
Ale jak ktoś tak podróżował, to doskonale zdaje sobie sprawę, że takie spanie w aucie to nie spanie.
Na pewno będziemy na siebie uważać, i pilnować się nawzajem, żeby nikomu nic się nie stało.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 09.08.2013 06:48

longtom napisał(a):
mysza73 napisał(a):Uwielbiam komentatorów Wyrzykowskiego i Jarońskiego :P ,

Są jedyni w swoim rodzaju. :D

Na szczęście dla TdP Wyrzykowski komentował dalsze etapy touru ... i od razu jakość relacji się poprawiła.
Niestety było to już po Dolomitach.

plavac napisał(a):

:) ...

blackmore2k3 napisał(a):
Żeby nie było, to oczywiście też trzymam kciuki, ....

Dzięki ! 8)

blackmore2k3 napisał(a):Na pewno będziemy na siebie uważać, i pilnować się nawzajem, żeby nikomu nic się nie stało.

... też trzymam kciuki ... mocno ! 8)

A ostatnio trzymam je skutecznie. ;)
Trzymałem za pogodę w Irlandii (w czasie podroży Wojtka i Beaty) ... i się udało. 8)
Także w tym czasie trzymałem za szczęśliwą 42 dniową podróż Córy, która objeżdżała Europę ... wrócili szczęśliwie i szczęśliwi.
To dobry znak ! ... znaczy dobrze trzymam ! 8) ;)

pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.08.2013 07:52

plavac napisał(a):

I wtedy Małopolska zmieni się w Wielkopolskę. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia