Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.02.2010 17:16

A Londyn?

Można by na Big Bena się na ten przykład wdrapać :wink:

Dziewięćdziesiąt sześć metrów. Ponad trzysta stopni ... :D
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 13.02.2010 17:45

weldon napisał(a):A Londyn?

Hmmm... ja jednak obstawiam tak jak Lidka. :)
O ile do wtorku nie zasypie torów kolejowych i innych traktów komunikacyjnych do tego stopnia, żebym nie mógł dotrzeć w porę na Okęcie.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.02.2010 17:52

Franz napisał(a):O ile do wtorku nie zasypie torów kolejowych i innych traktów komunikacyjnych do tego stopnia, żebym nie mógł dotrzeć w porę na Okęcie.

Prędzej pasy startowe pod wodą znikną ... :wink:
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 14.02.2010 09:21

Ciepłe morze w zimie, biust Afrodyty, wylegiwanie się na plaży - a gdzie Góry !?!?!
Zdrada, mości Panowie ( i Panie ) - zdrada :!:
:wink:
Baw się dobrze, Wojtku :)
Poczekamy.
pozdrawiam 8)
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 14.02.2010 10:51

plavac napisał(a):Ciepłe morze w zimie, biust Afrodyty, wylegiwanie się na plaży - a gdzie Góry !?!?!
Baw się dobrze, Wojtku :)
Poczekamy.
pozdrawiam 8)

...do plavac-a..... "większość powierzchni Cypru jest górzysta"... :)

http://magazynswiat.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=3925

...myślę ,że jednak nie zdrada !!!

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 01.03.2010 14:38 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 14.02.2010 14:31

plavac napisał(a):Ciepłe morze w zimie, biust Afrodyty, wylegiwanie się na plaży - a gdzie Góry !?!?!

Biust - z racji swego ukształtowania, jak najbardziej mieści się w moich zainteresowaniach. :D
Wylegiwanie się na plaży - zdarzyło mi się kilkakrotnie w dorosłym życiu. Wytrzymywałem w porywach nawet pełne dwie godziny :!: Ale tym razem się to nie zdarzy. :lol:
Góry - Troodos, Tilliria, Besparmak (Pentadaktylos). Ale jednak góry tym razem nie są celem a tylko tłem. Chociaż natury diametralnie zmienić się nie da - drobne dreptanie po nierównościach terenu jest przewidziane. 8)

Zdrada - na tym forum to słowo wiąże się raczej z wizytą w miejscu różnym od Chorwacji. W tym sensie - zdradzam nagminnie. :lol:

mariusz-w napisał(a):...myślę ,że jednak nie zdrada !!!

Ale góry będę tam częściej samochodem zdobywał, niż na piechotę. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.02.2010 14:53

Franz napisał(a):Ale góry będę tam częściej samochodem zdobywał, niż na piechotę. :)

I to jest słuszna koncepcja.

Natomiast, w kwestii dojazdu do Okęcia (czyli Włoch :wink: , tak prawdę powiedziawszy)
to ciągle sypie :( :( :(
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 14.02.2010 16:00

Czyli czeka nas kolejna porcja ciekawych widoków. :)
Pozdrawiam
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 14.02.2010 19:13

JacYamaha napisał(a):Czyli czeka nas kolejna porcja ciekawych widoków. :)

Mam nadzieję, że będę miał parę nowych starych fresków dla Ciebie. :D

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 15.02.2010 11:02

Samych przyjemności !...podróżuj i wracaj szczęśliwie ! .... pilnuj karty do aparatu!!! . ;) :)

Pozdrawiam Mariusz
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.02.2010 12:17

mariusz-w napisał(a):Samych przyjemności !...podróżuj i wracaj szczęśliwie ! .... pilnuj karty do aparatu!!! . ;) :)

Dziękuję. :)
Fakt, na Cypr trochę dalej niż do Rumunii. ;) Będę pilnował sprzętu uwieczniającego wspomnienia.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2010 23:28

Więc powodzenia na Cyprze! Kiedy dotrzesz w rejon stacji narciarskich "Sun Valley" lub "Olimpos" - wspomnij sobie o koledze :wink: :)

Pozdrowienia.
Mariusz
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 16.02.2010 03:14

Franz napisał(a):W dole, na pierwszym stopniu płaskowyżu za jeziorem widać schronisko Pisciadu.
A widać ścieżkę w prawo od niego, w kierunku odstrzelonej, nieco odchylonej turni? Pewnie, że widać. Ale... mostka między nimi to już pewnie nie widać?

Obrazek

Za to jak zajeb...e go widać z dołu z doliny! 8O :wink:
Najbardziej zapamiętałem właśnie ten mostek z całego podjazdu na Gardenę Pass
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 01.03.2010 14:30

Kurcze - dopiero teraz trafiłem na na Twój temacik.
Bardzo dobrze że zdecydowałeś się podzielić tymi cudami.
Masz tu niewątpliwie największe doświadczenie w górach,
zazdroszczę Ci tych chwil tam wysoko, tym bardziej,
że ja odważyłbym się tylko gdzieniegdzie spróbować.

Mam do Ciebie prośbę - pewnie byłeś w górach Austrii.
Czy parkingi w Austrii na początku szlaków są płatne ?
Czy można parkować samochód przed tymi ich Huttami na wysokości ?

Pozdrawiam, i dziel się chłopie tymi górami
bo pasję masz to widać, słychać i czuć.
A przy tym doświadczeń cały wór.
BRAWO i SZACUN.
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 01.03.2010 18:21

Wojtku - gdy wrócisz, wtedy ja będę w drodze :)
Dlatego chcę Cię poinformować, że ptasi spór rozstrzygnięty po Twojej stronie. W Dolomitach czają się i jedzą z ręki - wieszczki alpejskie.
Z tej to przyczyny, że wrończyki alpejskie w Dolomitach się nie pojawiają.Jeśli już, to wyjątkowo rzadko, bo zasięg ich występowania jest zdecydowanie przesunięty na zachód od Passo Bernina . Długi, lekko zakrzywiony, czerwony dziób wrończyka jest zdecydowanie inny od prostego, masywniejszego żółtego dzioba wieszczka.
Wieszczki są mniej wymagające, są w Alpach wszędzie. Takie to wieszczące góry ptaszysko.
Pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia