Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.08.2013 08:38

Witaj Wojtku ... 8)

Franz napisał(a):
blackmore2k3 napisał(a):Mam nadzieję, że górskie wędrówki przez te kilka dni sprawią, że będę tam wracał tak często jak tylko będzie to możliwe.

W takim razie będę trzymał kciuki za udany wyjazd. Mam nadzieję, że zrealizujesz plany, a potem... będziesz wracał. 8)

... ja także trzymam kciuki za wędrujących po Dolomitach.
Mam nadzieję, że po powrocie Paweł i Piotrek podzielą się z nami swoimi wrażeniami. 8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.08.2013 11:12

mariusz-w napisał(a):Witaj Wojtku ... 8)

Chyba trzymałeś kciuki za pogodę podczas naszej najnowszej wyprawy. Mieli lato, jakiego "najstarsi górale" nie pamiętają. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 05.08.2013 13:43

mariusz-w napisał(a):Mam nadzieję, że po powrocie Paweł i Piotrek podzielą się z nami swoimi wrażeniami. 8)

Ze swojej strony mogę obiecać, że na pewno jakąś relację tutaj skrobnę.
Może nie dokładnie tutaj, ale na pewno na tym forum. Wszak będzie ona połączona z drugą częścią moich wakacji.
Także myślę że z początkiem września, jak tylko wrócę cały, możecie się czegoś spodziewać :)

Pozdrawiam,
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.08.2013 13:49

blackmore2k3 napisał(a):jak tylko wrócę cały, możecie się czegoś spodziewać :)

Tego życzę i Tobie, i nam. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.08.2013 16:11

Wkrótce zamykam dzisiejszą pętlę i teraz już znaną trasą schodzę w kierunku samochodu.
Palec boli, ale nie tak bardzo, jak poprzedniego dnia. Z jednej strony powinienem chyba się z nim udać do jakiegoś medyka, z drugiej... tak bardzo mi zależy na pewnej ferracie...

Może dam radę? Postaram się uważać na niego.
Decyzja zostaje podjęta. Jutro ostatni dzień w Dolomitach. Jutro przepiękna ferrata, a potem... potem zajmę się chorym pacjentem.

P2335512.JPG

P2335513.JPG

P2335514.JPG

P2335516.JPG

P2335518.JPG

P2335520.JPG

P2335521.JPG
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 05.08.2013 17:20

Franz napisał(a):Tego życzę i Tobie, i nam. 8)

Z grzeczności wypadałoby podziękować. Z drugiej zaś strony może lepiej tego nie robić, żeby czasem nie zapeszyć ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.08.2013 13:15

blackmore2k3 napisał(a):Z grzeczności wypadałoby podziękować. Z drugiej zaś strony może lepiej tego nie robić, żeby czasem nie zapeszyć ;)

Zatem umówmy się, że Ty nie dziękujesz, a ja wiem swoje. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 06.08.2013 13:24

Franz napisał(a):Palec boli, ale nie tak bardzo, jak poprzedniego dnia. Z jednej strony powinienem chyba się z nim udać do jakiegoś medyka, z drugiej...

Może dam radę? Postaram się uważać na niego.

Hmmm ... dla nas wybór dobry !
Jest co oglądać. 8)

Czy dla palca to się okaże. ;)

pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 06.08.2013 14:20

mariusz-w napisał(a):Czy dla palca to się okaże. ;)

Najważniejsze nie pokazywać wystawionego,
i nie wsadzać gdzie nie trzeba. :)

pzdr :wink:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 06.08.2013 14:53

blackmore2k3 napisał(a):Z tego co widzę Piotrek (plavac) też w ten sam dzień wyrusza w Dolomity. Kto wie, może gdzieś się spotkamy na trasie. Tudzież ta sama krakowska rejestracja będzie Nam towarzyszyć ;)

Witaj, Pawle krajanie :)
Pewnie, że się będziemy wypatrywać i w drodze i w górach, choć te mimo że nie jakieś wielkie, do malutkich nie należą :wink: Ze środy na czwartek śpimy na granicy czesko- austryjackiej ( tak się po krakowsku pisze :) ) a potem łazikujemy w szeroko pojętej okolicy Val di Fassa . Miło się będzie spotkać. Znak charakterystyczny - czarno-siwa broda na okrągłej twarzy :D
i obowiązkowe kije.

Witajcie Wszyscy po kilkunastodniowej przerwie !

Ale ten palec za długo ( kilkanaście dni !!! ) Cię boli, Wojtku, to absolutny znak, żebyś poszedł do medyka ! :wink:
Chyba, że medycyna ludowa w końcu pomogła :)
Szlak cudowny.
W tej chwili kondycja mojego prawego kolana jest skrojona właśnie na coś takiego.
Jak będzie, nie zarzekam się - nadzieja umiera ostatnia ...
Tak czy siak, jesienią szykuje się piękna dolomitowa polifonia :)
Pozdrawiam 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.08.2013 15:33

mariusz-w napisał(a):Czy dla palca to się okaże. ;)

Uprzedzając fakty, zdradzę, że doczekał się wizyty.

longtom napisał(a):Najważniejsze nie pokazywać wystawionego

To kciuk, a nie fakolec! ;)

plavac napisał(a):Witajcie Wszyscy po kilkunastodniowej przerwie !

Nareszcie! 8)

plavac napisał(a):Ale ten palec za długo ( kilkanaście dni !!! ) Cię boli, Wojtku, to absolutny znak, żebyś poszedł do medyka ! :wink:

Przez lipcowe prawie cztery tygodnie wcale nie bolał. ;)

plavac napisał(a):W tej chwili kondycja mojego prawego kolana jest skrojona właśnie na coś takiego.

Moje kolano całkowicie wysiadło w maju w Chorwacji. W czerwcu w Rumunii dawało sobie radę, ale je raczej oszczędzałem.
Teraz mam obawy przed alpejskim wyjazdem...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 06.08.2013 19:58

Franz napisał(a):...Teraz mam obawy przed alpejskim wyjazdem...

Jedziemy na tym samy wózku ... ale zdecydowanie wolałbym na innym ...

Nic to :) Jakoś będzie ... :?

8)
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 06.08.2013 21:40

Franz napisał(a):Zatem umówmy się, że Ty nie dziękujesz, a ja wiem swoje. ;)

Niech i tak będzie Wojtku ;)

plavac napisał(a):Witaj, Pawle krajanie :)
Pewnie, że się będziemy wypatrywać i w drodze i w górach, choć te mimo że nie jakieś wielkie, do malutkich nie należą :wink: Ze środy na czwartek śpimy na granicy czesko- austryjackiej ( tak się po krakowsku pisze :) ) a potem łazikujemy w szeroko pojętej okolicy Val di Fassa . Miło się będzie spotkać. Znak charakterystyczny - czarno-siwa broda na okrągłej twarzy :D
i obowiązkowe kije.

Witajcie Wszyscy po kilkunastodniowej przerwie !

Ale ten palec za długo ( kilkanaście dni !!! ) Cię boli, Wojtku, to absolutny znak, żebyś poszedł do medyka ! :wink:
Chyba, że medycyna ludowa w końcu pomogła :)
Szlak cudowny.
W tej chwili kondycja mojego prawego kolana jest skrojona właśnie na coś takiego.
Jak będzie, nie zarzekam się - nadzieja umiera ostatnia ...
Pozdrawiam 8)

Witaj Piotrze ;)
To w takim razie nie wiem czy uda się gdzieś spotkać. My prawdopodobnie wybierzemy trasę przez Słowację.
Z Krakowa, u uwagi na to, że też jeszcze w ten dzień normalnie pracuje, wyjedziemy dopiero o 16. Także dwie godziny później od Ciebie. Nie mniej jednak, mamy plan, żeby na rano być w Cortinie. Może to trochę szalone, ale będziemy się zmieniać na trasie i każdy trochę się prześpi. Mamy tylko 4 dni na wędrowanie po Dolomitach, więc chciałbym jak najlepiej wykorzystać ten czas.
Naszym wstępnym celem jest grupa Tofany, także wychodzi na to, że będziemy wędrować zupełnie gdzie indziej. Chociaż tak naprawdę ostatecznej decyzji jeszcze nie podjęliśmy.

Myślę, że nie miałbym większego problemu z rozpoznaniem Ciebie. Do dzisiaj przecież tkwi mi w głowie Twoje wykonanie "Zaustavi se Vjetre". Jak dla mnie naprawdę wzruszające i poniekąd obrazujące Twoją miłość do gór.
To jedna z moich ulubionych chorwackich piosenek, a przyznam szczerze, że raz od czasu włączam sobie właśnie wersję z Twoim osobistym wykonaniem. A przyczynia się do tego wszystkiego też fakt, że piosenka ta, została nagrana tuż po zejściu z Dianary. Góry, która 2 lata temu mnie pokonała, a Wam się udało. Gratuluję.

Wojtku, Piotrze - Mam nadzieję że Wasze kolana wykażą się jeszcze szczyptą wyrozumiałości i pozwolą na jak najdłuższe obcowanie z górami. Tego Wam z całego serca życzę.
Bo gdyby nie Wasze relacje na tym forum, to nie wiem czy bym za nieco ponad tydzień wybierał się w Dolomity, a dwa lata temu na najwyższy szczyt Chorwacji. Także za to Wam naprawdę dziękuję.

Ale nie zbaczajmy z tematu bo Nas tu Wojtek pogoni ;)

Bardzo jestem ciekaw jak wyglądało pokonywanie ferraty z obolałym palcem...

PS. Mam nadzieję, że Tobie Piotrze i ogólnie Wam, nie przeszkadza zwracanie się na Ty. Ale tak rzeczywiście jest łatwiej i może przez to bardziej rodzinna atmosfera się tutaj tworzy.

Pozdrawiam,
Paweł.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.08.2013 22:03

blackmore2k3 napisał(a):Ale nie zbaczajmy z tematu bo Nas tu Wojtek pogoni ;)

Bez obaw, nie pogoni. 8)
To nie są pogawędki o d... M...

blackmore2k3 napisał(a):Bardzo jestem ciekaw jak wyglądało pokonywanie ferraty z obolałym palcem...

Obiecuję, że nie będę się skupiał na moim kciuku. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.08.2013 06:46

plavac napisał(a): Ze środy na czwartek ............ a potem łazikujemy w szeroko pojętej okolicy Val di Fassa .

... zazdroszczę ! 8)

blackmore2k3 napisał(a):....... mamy plan, żeby na rano być w Cortinie.

... zazdroszczę ! 8)

plavac napisał(a):

... oj to świetnie ! :)

Franz napisał(a):
blackmore2k3 napisał(a):Ale nie zbaczajmy z tematu bo Nas tu Wojtek pogoni ;)

Bez obaw, nie pogoni. 8)
To nie są pogawędki o d... M...

No właśnie ... 8)

... a co do niesprawności co niektórych części ciała, to i u mnie niestety też jeszcze "tak se". :(
Ten sezon zdecydowanie stracony ... ale na razie żyję pełen nadziei, że może przyszły. 8)
Czas i ciało pokaże jak będzie. ;)

Franz napisał(a):Teraz mam obawy przed alpejskim wyjazdem...

plavac napisał(a):Jedziemy na tym samy wózku ...

Ach ... czyżby znów się odzywało ? :(

Szerokiej drogi oraz powodzenia na szlakach. 8)
... i uważajcie na siebie, szczególnie przy schodzeniu ! ;)

... a ja chwilowo cieszyć się będę Waszymi wyprawami .... tymi historycznymi Wojtka i Waszymi "świeżynkami". :)

pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia