Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 10.07.2013 09:06

Franz napisał(a):Pozostało przemierzyć ostatnich parę kilometrów, delektując się nadal cudnymi widokami.

Też się delektuję, choć jak to już bywało, "na raz" - co powoduje pewny zawrót głowy od ilości piękna "na raz" :)
Jednym z planów na to lato są te szlaki - jeśli pogoda nie puści na ferraty.

Bardzo poglądowe to jeziorko z wysychającą wodą.

Pozdrawiam 8)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.07.2013 09:19

plavac napisał(a):Jednym z planów na to lato są te szlaki - jeśli pogoda nie puści na ferraty.

... a ja myślałem, że Ty (Wy) już w Dolomitach. 8)
No ale pewnie nastąpi to lada moment.

Wojtek z Beatą znowu wyruszył w trasę. Tym razem w przeciwnym kierunku niż "białe góry".
Z tego też powodu będziemy mieli w tych górskich wątkach (i nie tylko) trzytygodniową przerwę.

pozdrawiam. 8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.07.2013 09:55

mariusz-w napisał(a):
Wojtek z Beatą znowu wyruszył w trasę. Tym razem w przeciwnym kierunku niż "białe góry".
Z tego też powodu będziemy mieli w tych górskich wątkach (i nie tylko) trzytygodniową przerwę.

pozdrawiam. 8)

Coś podejrzawałam :wink: ,
no i znowu przywiezie jakąś "zarazę" :roll: :D .
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 11.07.2013 21:18

mariusz-w napisał(a):... a ja myślałem, że Ty (Wy) już w Dolomitach. 8)
No ale pewnie nastąpi to lada moment.

Jeszcze ciut, ciut - wyjątkowo duży ten ciut tego roku :wink: Ruszamy 14.08.

mariusz-w napisał(a):Wojtek z Beatą znowu wyruszył w trasę...

Tak mi się Kołobrzeg przypomniał :lol: Takiemu to dobrze, takiemu dobrze ...
Ale ja jutro w Gorce na łykend. Zawszeć to coś :D

Pozdrawiam 8)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.07.2013 07:00

mysza73 napisał(a):Coś podejrzawałam :wink: ,

Oj tak ... zapewne tak ! 8)

plavac napisał(a):Jeszcze ciut, ciut - wyjątkowo duży ten ciut tego roku :wink: Ruszamy 14.08.

To fantastycznie !
Szerokiej drogi i koniecznie pozdrówcie od nas Dolomity.

mariusz-w napisał(a):Tak mi się Kołobrzeg przypomniał :lol: Takiemu to dobrze, takiemu dobrze ...

Oj jak by był to Kołobrzeg, to zatrzymałbym ich w drodze choć na chwilę. 8)
Ale to dalej ... zdecydowanie dalej ... jak Wojtek się wyraził "Kraina Deszczowców". :D

Pozdrawiam(y)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.07.2013 15:46

plavac napisał(a):Jeszcze ciut, ciut - wyjątkowo duży ten ciut tego roku :wink: Ruszamy 14.08.

"Ciuty" są różne , Piotrze , chyba że 14.08 to godzina wyjazdu :wink:

mariusz-w napisał(a):
Ale to dalej ... zdecydowanie dalej ... jak Wojtek się wyraził "Kraina Deszczowców". :D

Ciekawe czy miał na myśli Kraj Basków , czy jeden z tropikalnych , deszczowych rejonów :?: 8)

Ciekawość rośnie . . .

Pozdrawiam
Piotr
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.07.2013 17:11

piotrf napisał(a):Ciekawe czy miał na myśli Kraj Basków , czy jeden z tropikalnych , deszczowych rejonów :?: 8)

Ciekawość rośnie . . .

Piotrze ... ani jedno, ani drugie. 8)
Mimo, że dopytałem ... a więc wiem ... to przyjemność zaprezentowania kierunku kolejnej wędrówki/przygody, pozostawię jednak Wojtkowi. :wink:

pozdrawiam.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.07.2013 23:46

mariusz-w napisał(a):

Piotrze ... ani jedno, ani drugie. 8)
Mimo, że dopytałem ... a więc wiem ... to przyjemność zaprezentowania kierunku kolejnej wędrówki/przygody, pozostawię jednak Wojtkowi. :wink:

Znam jeszcze dwie deszczowe krainy , ale to kierunki : wschodni i północno-wschodni , ale czy Wojtka tam wywiało :?: :wink: tego nie wiem . W jednej łosie , w drugiej barany ( no dobra - łowiecki ) w ilości wielkiej występują :lol: . Jest jeszcze Nordland , ale z tego co wiem , Wojtek już go odwiedził kiedyś . . . no i . . . lasy deszczowe Amazonki . . . tiaaaaaa . . .

Czekanie na relację i kombinowanie też może być przyjemne 8)

A jakie Wy macie plany na ten sezon :?: , bo przecież z Twoją nogą jest coraz lepiej , a i Dolomity to nie jest jedyny kierunek :wink:

Pozdrawiam
Piotr
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 16.07.2013 13:54

piotrf napisał(a):

"Ciuty" są różne , Piotrze , chyba że 14.08 to godzina wyjazdu :wink:

Ha ! Teraz mi uświadomiłeś, że to tak można było odczytać :) I żeby było śmieszniej, miało to być 14.08. o 14.00, więc i o 14.08 też się mogło zdarzyć. Niestety dla naszej ekipy, moja praca nie pozwoli na wyjazd w przyzwoitej porze i przyjdzie nam przespać się gdzieś w przydrożnym rowie ze 3-4 godziny ... :wink: Ale cóż to dla nas, włóczykijów - czyż relacje Kulek i Wojtka nie przyzwyczaiły nas do takich "wygód" ? :D

Pozdrawiam 8)

P.S. Kraina Deszczowców mówicie - hmmm, to całkiem blisko Grodu Kraka :wink:
mruk131
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mruk131 » 20.07.2013 21:40

Cześć,

mam dwa pytania:
1. Czy znacie może cenę kolejki na Pian dei Fiacconi?
2. Gdzie najlepiej zostawić samochód podczas wyjścia na Puntę Penię chcąc wejść od strony zalewu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.07.2013 18:24

Witaj.
Parking dla chcących wyjechać kolejką na Pian dei Fiacconi jest tuż obok kolejki, niewielki . Czyli przejeżdżasz przez zaporę na drugą stronę :) .
Ta kolejka jest rzeczywiście najtańsza z jaką się spotkałem. Tam i z powrotem - 9 EUR, w jedną stronę 5 EUR , czas pracy 8.30 - 16.30 (!).

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.08.2013 21:57

mruk131 napisał(a):1. Czy znacie może cenę kolejki na Pian dei Fiacconi?
2. Gdzie najlepiej zostawić samochód podczas wyjścia na Puntę Penię chcąc wejść od strony zalewu?

Piotr Ci już w kwestii ceny odpowiedział.
W początkowych odcinkach tego wątku znajdziesz opis mojego wejścia na Punta Penia z wykorzystaniem tej kolejki. Samochód zostawiłem w pobliżu. Zresztą, spałem tam w poprzedzającą noc.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.08.2013 14:00

mariusz-w napisał(a):Wojtek z Beatą znowu wyruszył w trasę. Tym razem w przeciwnym kierunku niż "białe góry".

Było zdecydowanie zielono. :)

mysza73 napisał(a):Coś podejrzawałam :wink: ,

Bez obaw - tam się na wakacje mało kto wybierze.

plavac napisał(a):Ale ja jutro w Gorce na łykend. Zawszeć to coś :D

Z uwagi na aurę, to pewnie i kilka następnych wypadów udało Ci się zrealizować.

piotrf napisał(a):Ciekawe czy miał na myśli Kraj Basków , czy jeden z tropikalnych , deszczowych rejonów :?: 8)

Ani, ani - to jednak wypad samochodem. Trasa do portu wyniosła 2000km.
Zaś Kraj Basków po francuskiej stronie odwiedziliśmy w zeszłym roku, a po hiszpańskiej - trzy lata temu.

Pozdrawiam,
Wojtek
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 04.08.2013 21:21

Witaj Wojtku ! (z tego co pamiętam swego czasu przeszliśmy na Ty) ;)

W końcu udało mi się przebrnąć przez te 179 stron pięknych opisów połączonych z malowniczymi zdjęciami Twoich wędrówek przez Dolomity.
14 sierpnia również opuszczam Kraków z zamiarem odwiedzenia tego pięknego zakątka. I muszę się przyznać, że naprawdę dużo w tym Twojego udziału. Bo prawda jest taka, że ten wątek zacząłem śledzić już chyba 1,5 roku temu. Wtedy też stwierdziłem że Dolomity są tak piękne, że wcześniej czy później muszę się tam wybrać.
W międzyczasie śledziłem również wątek Mariusza, w którym również można znaleźć masę przydatnych informacji, a przede wszystkim przepięknych fotografii. Tam natomiast dotarłem póki co do 50 strony i jeszcze sporo do czytania przede mną. Nie mniej jednak skupiłem się bardziej na Twoim wątku. A to z tego względu, że w przeciwieństwie do Mariusza, Ty wybierasz głównie ferraty. A to jest główny cel mojego najbliższego wyjazdu. Niestety będę tam tylko 4 dni, ale myślę, że na początek wystarczy. Mam nadzieję, że górskie wędrówki przez te kilka dni sprawią, że będę tam wracał tak często jak tylko będzie to możliwe.
Z tego co widzę Piotrek (plavac) też w ten sam dzień wyrusza w Dolomity. Kto wie, może gdzieś się spotkamy na trasie. Tudzież ta sama krakowska rejestracja będzie Nam towarzyszyć ;)

Pozdrawiam,
Paweł.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.08.2013 22:30

blackmore2k3 napisał(a):Witaj Wojtku ! (z tego co pamiętam swego czasu przeszliśmy na Ty) ;)

To dla mnie najbardziej naturalna forma zwracania się. :)

blackmore2k3 napisał(a):Ty wybierasz głównie ferraty. A to jest główny cel mojego najbliższego wyjazdu. Niestety będę tam tylko 4 dni, ale myślę, że na początek wystarczy. Mam nadzieję, że górskie wędrówki przez te kilka dni sprawią, że będę tam wracał tak często jak tylko będzie to możliwe.

W takim razie będę trzymał kciuki za udany wyjazd. Mam nadzieję, że zrealizujesz plany, a potem... będziesz wracał. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia