Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 12.02.2010 13:26

weldon napisał(a):
... drugą ręką musisz trzymać się jakiegoś sznurka czy tam kamienia.

... jaką ręką !!!... zębami !!!:)
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 12.02.2010 14:10

weldon napisał(a):W takim razie - czym ty notujesz?

Bo jeżeli tak to wszystko z pamięci, toś mi zaimponował w dwójnasób :wink:

Jestem pewna, że nie notuje w trakcie trasy. Czyta z mapy pisząc tę relację i mu się wszystko przypomina. Tam myślę.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 12.02.2010 14:16

Franz napisał(a):Notuję sobie na następny raz - koniecznie w Pale.
(...) Monte Cristallo?.. Zanotowałem.

A jednak! - Notuje!

Wiedziałem :wink:

Czyli, faktycznie, musi się zębami trzymać.

Szacun :D
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 12.02.2010 15:33

weldon napisał(a):
Franz napisał(a):Notuję sobie na następny raz - koniecznie w Pale.
(...) Monte Cristallo?.. Zanotowałem.

A jednak! - Notuje!

To jak z tym dodawaniem na papierze - do następnej kolumny "jeden w rozumie". ;) Monte Cristallo zanotowany w pamięci. 8)

Wspomnienia z wyjazdu, który właśnie zakończylem opisywać, są wyłącznie w głowie. Fakt, że z czasem stają się coraz bledsze. Przeglądam po kolei fotki zrobione wtedy (nie tylko te, które tu zamieszczam, ale wszystkie) i przypominam sobie lepiej czy gorzej niektóre szczegóły sprzed lat.
Podobnie będzie i z następnym wyjazdem. Dopiero trzeci z kolei doczekał się spisanej relacji - oczywiście relacji na mój sposób, czyli bardzo zwięzłej. A jak powstają te relacje - wcześniej nieliczne, teraz już częstsze? Otóż, mam ze sobą takiego mptrójka, którego na swój użytek nazywam gadaczką, bądź słuchaczką. Na postojach, a częściej jeszcze w trakcie pokonywania łatwych odcinków drogi, wyjmuję toto i gadam. Często osłaniam dłonią od wiatru, bym potem w domu mógł słowa rozróżnić.
Zdarza mi się widzieć uśmiechy na twarzch mijanych wtedy ludzi - gość idzie i gada do dłoni - wariat jakiś?.. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 12.02.2010 15:42

Franz napisał(a):Zdarza mi się widzieć uśmiechy na twarzch mijanych wtedy ludzi - gość idzie i gada do dłoni - wariat jakiś?.. ;)

No to, nie ma siły, pierwszy krok do multimedialnej relacji się szykuje :wink:

Filmy, zdjęcia - wrzucaj i komentuj! Posłuchamy? :D
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 12.02.2010 16:14

weldon napisał(a):No to, nie ma siły, pierwszy krok do multimedialnej relacji się szykuje :wink:

Filmy, zdjęcia - wrzucaj i komentuj! Posłuchamy? :D

Tu akurat nie ma czego. Robocze nagrania, po użyciu do sporządzenia relacji, usuwam.
Ale zastanawiałem się nad umieszczeniem gdzieś krótkich ruchomych obrazków z niektórych innych wyjazdów. Na razie nie wiem, jak to robić, ale przyjrzę się tej wrzucie wkrótce.

Dzięki.:)
Wojtek
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 12.02.2010 16:20

Zaraźliwy jest ten Twój optymizm
Franz napisał(a): Musisz być moja ...
:)
Zapisuję go w swoim kajecie skojarzeń.
pozdrawiam
P.S.
Kolega Ornitolog na nartach w Alpach Austriackich. Pewnie przeprowadza w wolnych chwilach studia porównawcze co do naszych ptaszków... Jeżeli bez gluckwein, to wyniki będą rzetelne :wink: 8)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 12.02.2010 19:05

plavac napisał(a):Kolega Ornitolog na nartach w Alpach Austriackich. Pewnie przeprowadza w wolnych chwilach studia porównawcze co do naszych ptaszków...

To przywiezie najświeższe dane. :)
Ja na nie będę musiał pewnie dłużej poczekać, gdyż za parę dni wyjeżdżam w rejon gdzie mam nadzieję, za często zimy nie oglądać. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 12.02.2010 19:43

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Kolega Ornitolog na nartach w Alpach Austriackich. Pewnie przeprowadza w wolnych chwilach studia porównawcze co do naszych ptaszków...

To przywiezie najświeższe dane. :)
Ja na nie będę musiał pewnie dłużej poczekać, gdyż za parę dni wyjeżdżam w rejon gdzie mam nadzieję, za często zimy nie oglądać. 8)

Moja intuicja podpowiada mi, że ptaszek się nazywa wieszczek (Pyrrhocorax graculus) - mniejszy niż wrona; samiec i samiczka jednakowe; upierzenie czarne, dziób wąski, żółty, nogi czerwone.

Nie byłabym sobą gdybym tego nie zauważyła, że się szykujesz i to chyba na dłużej. Jak możesz zdradź czego Ci zazdrościć mamy.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 13.02.2010 13:19

Lidia K napisał(a):Nie byłabym sobą gdybym tego nie zauważyła, że się szykujesz i to chyba na dłużej. Jak możesz zdradź czego Ci zazdrościć mamy.

No tak, gdybym chciał utrzymać ten fakt w zupełnej tajemnicy, to bym o wyjeździe nie wspominał. To tak było troszkę, by się usprawiedliwić ze zbliżającej się dwutygodniowej przerwy we wszystkich ciągniętych przeze mnie wątkach.
W zasadzie, nie lubię się afiszować z wyjazdem, który jeszcze nie doszedł do skutku, ale czasem się robi wyjątki od swoich zasad. Zdradzę więc wskazówkę, która zapewne wyjaśni już wszystko - spodziewam się trudności w prowadzeniu wynajętego na miejscu auta, gdyż próbując zmienić bieg, pewnie będę odruchowo łapał za klamkę w drzwiach. :roll: :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 13.02.2010 13:36

...ja nie będę zgadywał... a co... ;)

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.02.2010 14:43

Franz napisał(a): Zdradzę więc wskazówkę, która zapewne wyjaśni już wszystko .... :roll: :lol:

Taaa... jedna trzecia półkuli południowej jeździ lewą stroną :wink:

Pozdrowienia!
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 13.02.2010 15:32

...tutaj są wszystkie możliwości ...:)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_państw_z_ruchem_lewostronnym

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 13.02.2010 16:08

mariusz-w napisał(a):...ja nie będę zgadywał... a co... ;)

Tak się złożyło, że Ty akurat wiesz dokładnie. :)

Interseal napisał(a):Taaa... jedna trzecia półkuli południowej jeździ lewą stroną

Przeceniasz mnie. :) Tak daleko się nie wybieram. A śnieg zapewne i tak spotkam, np. na Olimpie. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 13.02.2010 16:41

Obstawiam.

Ameryka południowa - nie
Tak daleko się nie wybierasz.

Afryka - państwa z lewostronnym ruchem też daleko.

Azja - najbliżej jest Pakistan, góry też tam są ale zima teraz, czyli nie w Azji

Oceania jeszcze dalej - odpada.

Bliżej w Europie do wyboru mamy wyspy Malta i Cypr.
Stawiam na Cypr - po drodze można zobaczyć śnieżny Olimp (z tego powodu odpada druga lewostronna wyspa Malta - Olimp nie po drodze)
Najwyższy punkt - Olimp 1951 m n.p.m.

Cypr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia