Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.12.2012 20:05

W przedzie, po lewej przyciągają wzrok grupy Puez i Odle. W tej drugiej zwłaszcza masyw Sas Rigais i Furchetta wyglądają kusząco.
Podejście po śliskich kamieniach ułatwia łańcuch rozpięty wzdłuż trasy.
Pomiędzy Croda Rossa, a Sorapissem pokazał się już Monte Cristallo - dokładniej: Piz Popena oraz sam Cristallo.

P1934475.JPG

P1934476.JPG

P1934477.JPG

P1934478.JPG

Jeśli się dobrze przyjrzeć, to całkiem z lewej widać też kawałek Marmaroli, wyglądających zza grupy Sorapiss.
Zaś po prawej stronie odsłania się coraz więcej austriackich Alp - ledwo zza chmur wystający Großglockner, wypłaszczony Großvenediger, szpiczasty Hochgall.

P1934479.JPG

P1934480.JPG

P1934481.JPG

P1934484.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.12.2012 20:20

Franz napisał(a):Jeśli się dobrze przyjrzeć, to całkiem z lewej widać też kawałek Marmaroli, wyglądających zza grupy Sorapiss.
Zaś po prawej stronie odsłania się coraz więcej austriackich Alp - ledwo zza chmur wystający Großglockner, wypłaszczony Großvenediger, szpiczasty Hochgall.

Lubię jak opisujesz co widzimy :) ... pewności nigdy dość ! :) 8)

Jestem ciekaw czy z Padonu widzieliśmy Dzwonnika ? ... pewnie tak ... ale nie wiem co jest co.
Na Plan de Corones/Kronplatz to była taka mapa/makieta z brązu , a na Sas de Pordoi kolorowa tablica ... więc było łatwiej! 8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.12.2012 21:00

mariusz-w napisał(a):Lubię jak opisujesz co widzimy :) ... pewności nigdy dość ! :) 8)

Może to zabrzmi, jak herezja, ale dla mnie jest w sumie mało istotne, jak się coś nazywa. Najważniejsze, że jest piękne.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 02.12.2012 22:25

Niemniej fajnie jest czuć się wobec tego ogromu swojsko - bo nadmiar piękna onieśmielić może :wink: :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.12.2012 07:22

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Lubię jak opisujesz co widzimy :) ... pewności nigdy dość ! :) 8)

Może to zabrzmi, jak herezja, ale dla mnie jest w sumie mało istotne, jak się coś nazywa. Najważniejsze, że jest piękne.

plavac napisał(a):Niemniej fajnie jest czuć się wobec tego ogromu swojsko - bo nadmiar piękna onieśmielić może :wink: :)

Faktycznie najważniejsze , że się widziało 8) ... no ale jak potem powiedzieć ! ? ... :roll: ;)

- Widziałem ... NOOO ... tam ... to ... tego ... no wiesz ... we Włoszech, a może nawet w Austrii !
Ale mówię ci pięęękne !

... a po drugie ... to warto dowiedzieć się czego się nie widziało ! :)

:) :P

pozdrawiam.
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.12.2012 12:38

mariusz-w napisał(a):
plavac napisał(a):Niemniej fajnie jest czuć się wobec tego ogromu swojsko - bo nadmiar piękna onieśmielić może :wink: :)

Faktycznie najważniejsze , że się widziało 8) ... no ale jak potem powiedzieć ! ? ... :roll: ;)

A wiecie, jak na mnie patrzyli, kiedy te herezje głosiłem, pobierając nauki na kursie przewodnickim? :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 03.12.2012 15:33

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):

A wiecie, jak na mnie patrzyli, kiedy te herezje głosiłem, pobierając nauki na kursie przewodnickim? :lol:

Wyobrażam sobie 8O :lol:
Przecież za nieznajomość lokalizacji Pośredniej Jontkowej Szczerbiny w zachodniej grani Zadniej Maryśkowej Kopy groziło oblanie egzaminu :wink: :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.12.2012 16:13

plavac napisał(a):Wyobrażam sobie 8O :lol:

Nie miałem wyboru - musiałem się nauczyć panoramek. Ale i tak na ogół podziwiam piękno bez roztrząsania każdego szczegółu.

plavac napisał(a):Przecież za nieznajomość lokalizacji Pośredniej Jontkowej Szczerbiny w zachodniej grani Zadniej Maryśkowej Kopy groziło oblanie egzaminu :wink: :D

Ja musiałem na przykład wiedzieć, gdzie się znajdują Baranie Cycki. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2012 13:15

Stopniowo zyskuję wysokość, powoli zbliżając się do szczytu.
Widoczne, co ważniejsze góry już zostały z grubsza nazwane, nie mam więc w tej chwili nic do dodania.

P1934485.JPG

P1934486.JPG

P1934487.JPG

P1934488.JPG

P1934489.JPG

P1934490.JPG

P1934491.JPG

P1934492.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.12.2012 14:10

Piarżyska czy pod śniegiem czy bez ... zawsze jasnymi jęzorami pięknie spływają w doliny.

A śnieg ! ... to taki jak w tej chwili mam za oknem. ;) :)

pozdrawiam.
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2012 14:40

mariusz-w napisał(a):Piarżyska czy pod śniegiem czy bez ... zawsze jasnymi jęzorami pięknie spływają w doliny.

Pięknie - mówisz? Ja tam wolę porządną skałę.
A już kiedy czasami przychodzi łazić po takim piarżysku...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 04.12.2012 17:43

Rozmarzyłem się przy przedostatnim zdjęciu. Tam "chodzę" już od kilku tygodni ...
A tu wciąż jeszcze Boże Narodzenie przed nami i Sylwester a gdzie tam o karnawale myśleć ... 8O

Tyle czasu jeszcze ... :cry:

Na szczęście Św.Mikołaj tuż tuż :wink:

Pozdrawiam 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.12.2012 00:00

plavac napisał(a):Rozmarzyłem się przy przedostatnim zdjęciu. Tam "chodzę" już od kilku tygodni ...
A tu wciąż jeszcze Boże Narodzenie przed nami i Sylwester a gdzie tam o karnawale myśleć ... 8O

Planujesz znowu zimowy wypad?

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.12.2012 13:13

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Piarżyska czy pod śniegiem czy bez ... zawsze jasnymi jęzorami pięknie spływają w doliny.

Pięknie - mówisz? Ja tam wolę porządną skałę.
A już kiedy czasami przychodzi łazić po takim piarżysku...

... miałem oczywiście na myśli "patrzenie", a nie o chodzenie ! ;) :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.12.2012 14:51

mariusz-w napisał(a):... miałem oczywiście na myśli "patrzenie", a nie o chodzenie ! ;) :)

Za to przy właściwym nachyleniu i odpowiedniej wielkości piargu - nieźle się po nim zjeżdża. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia