Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.11.2012 19:16

plavac napisał(a):To dla mnie terra incognita, mam nadzieję, że - do czasu ... 8)

Ferrat tam nie ma, ale widoki - owszem. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 25.11.2012 22:56

Wiem, Wojtku, mapa nie kłamie :) , ale "zbieram" każdy detal tych gór - za czas jakiś radość sprawi mi proste wędrowanie po górskich ścieżkach ...
Mam nadzieję, że tak będzie ; wiem, że taka ścieżka będzie wtedy trudniejsza od najprostszej ferraty ...

Pozdrawiam 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.11.2012 13:20

plavac napisał(a):Wiem, Wojtku, mapa nie kłamie :) , ale "zbieram" każdy detal tych gór - za czas jakiś radość sprawi mi proste wędrowanie po górskich ścieżkach ...
Mam nadzieję, że tak będzie ; wiem, że taka ścieżka będzie wtedy trudniejsza od najprostszej ferraty ...

I sam już nie wiem, czy więcej w Twoich słowach rezygnacji, czy nadziei...

Wiem, że walczysz z nie całkiem jeszcze sprawną nogą, ale przecież chyba Gorce i Beskidy gościły Cię ostatnio.
Musi być coraz lepiej...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.11.2012 17:07

Powinienem był to zrobić wcześniej, ale jakoś nie pomyślałem. A skoro w ostatnio zamieszczonym odcinku ponazywałem większość widocznych w okolicy gór, to wypadałoby jednak wskazać po imieniu tę, która stanowiła najważniejszy punkt opisywanej trasy. Żeby nie odsyłać dwie strony wstecz, zamieszczam ponownie tamtą fotkę.

Meine Damen und Herren, Signore e Signori: Seekofel (Croda del Becco).

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 26.11.2012 17:21

Franz napisał(a):.....to wypadałoby jednak wskazać po imieniu tę, która stanowiła najważniejszy punkt opisywanej trasy.
Seekofel (Croda del Becco).

... podziękował ! :)

pozdrawiam.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 26.11.2012 21:35

Rezygnacja ? Nie, absolutnie nie. Już nie :) Racjonalizm z ogromną dozą romantycznej nadziei 8)

A przed nami podejście na 2810 m npm ... w świeżutkim śnieżku 8O :?: :!:

No, no :) To się nazywa romantyzm :wink: 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.11.2012 12:36

mariusz-w napisał(a):... podziękował ! :)

Nawet się ładnie w wodzie przegląda. :)

plavac napisał(a):Racjonalizm z ogromną dozą romantycznej nadziei 8)

Uff... :)

plavac napisał(a):A przed nami podejście na 2810 m npm ... w świeżutkim śnieżku 8O :?: :!:

Nie było go zbyt wiele.

plavac napisał(a):No, no :) To się nazywa romantyzm :wink: 8)

Albo... desperacja. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.11.2012 14:53

Ostatnie metry dzielą mnie od schroniska Biella.
Ale zanim wejdę do środka, omiatam horyzont, który uległ zancznemu poszerzeniu, zwłaszcza w kierunku zachodnim. Wstrzymam się chwilowo z nazwami widocznych szczytów - być może koś zechce się pobawić...

P1934449.JPG

P1934450.JPG

P1934451.JPG

P1934452.JPG

P1934453.JPG

Za mną widoki już znane, ale Tofany mają w sobie magiczną moc przyciągania wzroku. :)

P1934454.JPG

P1934455.JPG

W pustym schronisku roztasowuję się przy stole, upewniając się wcześniej, że mogę przygotować i skonsumować własny posiłek, nie narażając się na koszty. Wywiązuje się krótka rozmowa z Frau Wirtin - gospodynią tego obiektu.
Schroniska mają kiepski utarg na noclegach - ceny są dosyć przystępne. Żyją głównie z gastronomii. Trochę się tłumaczę, że przy aktualnych kursach walut posiłek w schronisku jest dla mnie ogromnym wydatkiem. Pani się śmieje i macha ręką - wielu Włochów, Austriaków, a nawet Niemców pałaszuje własne wiktuały. Dotyczy to głównie tych, co szwendają się po szczytach. Budżet schroniska ratują ci, dla których schronisko jest docelowym, najważniejszym punktem na trasie - oni zwykle sporo zamawiają.

Posilony, ruszam w dalszą trasę - kierunek Seekofel.

P1934456.JPG
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 27.11.2012 22:40

Bardzo ładnie przedstawiasz Dolomity w śnieżnej szacie,ale dla mnie w letnich barwach są naj.....naj.....
To zdjęcie które powtórzyłeś jest świetne.....a to "zmrożone"odbicie w wodzie...... 8)

Pozdrowionka.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.11.2012 22:52

Bardzo lubię takie zagadki 8)
Poniżej próba rozwiązania ...

Obrazek

A tak w ogóle to - cudnie :)

Pozdrawiam !
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.11.2012 01:25

Podobnie jak Robert, wolę góry w letnich barwach , ale trudno zaprzeczyć stwierdzeniu , że pięknie 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.11.2012 13:12

CROberto napisał(a):Bardzo ładnie przedstawiasz Dolomity w śnieżnej szacie,ale dla mnie w letnich barwach są naj.....naj.....
To zdjęcie które powtórzyłeś jest świetne.....a to "zmrożone"odbicie w wodzie...... 8)

piotrf napisał(a):Podobnie jak Robert, wolę góry w letnich barwach , ale trudno zaprzeczyć stwierdzeniu , że pięknie 8)

Panowie! Przecież to jest lato! :lol:
Dziewiętnastego września...

plavac napisał(a):Bardzo lubię takie zagadki 8)

Tym się różnimy. ;)

plavac napisał(a):Poniżej próba rozwiązania ...

Wszystko się zgadza. A ten wystający kieł w Sas dla Crusc, to Godzina Dziewiąta. :P Neuner.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.11.2012 20:05

Franz napisał(a):... A ten wystający kieł w Sas dla Crusc, to Godzina Dziewiąta. :P Neuner.

Tak mi to pasowało na mapie ale pewny być nie mogłem - brak zwiadu terenowego :wink:

Pozdrawiam - były harcerz 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.11.2012 21:57

plavac napisał(a):Tak mi to pasowało na mapie ale pewny być nie mogłem - brak zwiadu terenowego :wink:

Godzina Dziesiąta jest większa i znajduje się dokładnie za Dziewiątą.
Może wraz z upływem czasu doczekamy i Dziesiątej. ;)

plavac napisał(a):Pozdrawiam - były harcerz 8)

Ja byłem zuchem przez dwa tygodnie. Kiedy z własnej woli i uporu zostałem z harcerzami przy ognisku aż do nocy, rodzice zadecydowali o zakończeniu mojej kariery w harcerstwie. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.11.2012 13:29

Szybko pokonuję najbliższą grzędę i staję przy małej kapliczce.

P1934457.JPG

P1934458.JPG

P1934459.JPG

P1934460.JPG

Otwiera się widok na północny wschód - jeszcze bardzo ograniczony, ale będzie się poszerzał w miarę podchodzenia na szczyt. Na razie wyłoniła się grań Kleiner Roßkopf (również Kleiner Roßkofl), po włosku zwanego Campo del Cavallo Piccolo.
Kawałek za kapliczką grzęda wrasta w południowe zbocze Seekofel. Teraz będzie stromo, trzeba będzie bardzo uważać na pokryte śniegiem kamienie.

P1934461.JPG

P1934462.JPG

P1934463.JPG

P1934464.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia