W południowej części grupy Marmolady: Malga Ciapela - Col Becher - Chatka Jana Pawła I - ferrata Paolin-Piccolin - Cima dell'Auta Orientale - Malga Ciapela.
Franz napisał(a):W południowej części grupy Marmolady: Malga Ciapela - Col Becher - Chatka Jana Pawła I - ferrata Paolin-Piccolin - Cima dell'Auta Orientale - Malga Ciapela.
mariusz-w napisał(a):Hmm ... no niech będzie, że to opis.
mariusz-w napisał(a):Prosiłbym jednak o więcej (pomocnych) szczegółów ...
Franz napisał(a):Wal śmiało. Postaram się odpowiedzieć na każde Twoje pytanie.
mariusz-w napisał(a):Już przed tegorocznym wyjazdem, przeglądałem Tkaczyka i internet pod kątem "podbojów" południowej strony grupy Marmolady. Z opisów tych wynikało, że tarasy w tamtym rejonie są długie i trudne, ale też bardzo interesujące.
Że jest tam pięknie i ciekawie to widzę na Twoich fotkach, ale jak z tą trudnością ? ... i czy jest szansa na wycieczki jednodniowe?
Franz napisał(a):mariusz-w napisał(a):Już przed tegorocznym wyjazdem, przeglądałem Tkaczyka i internet pod kątem "podbojów" południowej strony grupy Marmolady. Z opisów tych wynikało, że tarasy w tamtym rejonie są długie i trudne, ale też bardzo interesujące.
Że jest tam pięknie i ciekawie to widzę na Twoich fotkach, ale jak z tą trudnością ? ... i czy jest szansa na wycieczki jednodniowe?
Wiesz, każda trasa, to inna trudność. Nie wiem, czy pytasz pod kątem ewentualnych niezbyt trudnych ferrat (klamerki się Wam spodobały ), czy raczej w ramach dotychczasowej formy turystyki.
Przedstawiona trasa objęła łatwą ferratę na Cima d'Auta od południa. Ja ruszyłem z północy, przeszedłem na południową stronę grani, zeby zrobić tę ferratę, po czym zszedłem z powrotem do Malga Ciapela.
Z Malga Ciapela można zrobić ładną wycieczkę na Sasso Vernale i na Cima d'Ombretta. Natomiast, najmniejsze podejście w tym rejonie byłoby od Passo Pellegrino. Jeśli z łatwą ferratą, to Costabella. A można zrobić wycieczkę przez rif. Fuchiade w rejon Alta Via dei Pastori.
Wycieczki dalej na wschód - od południa - to już większe podejścia.
Pozdrawiam,
Wojtek
Franz napisał(a):Wiesz, każda trasa, to inna trudność. Nie wiem, czy pytasz pod kątem ewentualnych niezbyt trudnych ferrat (klamerki się Wam spodobały ), czy raczej w ramach dotychczasowej formy turystyki.
Franz napisał(a):Przedstawiona trasa objęła łatwą ferratę na Cima d'Auta od południa. Ja ruszyłem z północy, przeszedłem na południową stronę grani, zeby zrobić tę ferratę, po czym zszedłem z powrotem do Malga Ciapela.
Z Malga Ciapela można zrobić ładną wycieczkę na Sasso Vernale i na Cima d'Ombretta. Natomiast, najmniejsze podejście w tym rejonie byłoby od Passo Pellegrino. Jeśli z łatwą ferratą, to Costabella. A można zrobić wycieczkę przez rif. Fuchiade w rejon Alta Via dei Pastori.
Wycieczki dalej na wschód - od południa - to już większe podejścia.
plavac napisał(a):Zimą z Falcade Alto masyw Cima d'Auta o zachodzie słońca też uciszył moje myśli.
plavac napisał(a):Zimą z Falcade Alto masyw Cima d'Auta o zachodzie słońca też uciszył moje myśli.
mariusz-w napisał(a):Chyba Tobie nawet "na żywo" wspominałem, że oglądaliśmy w miejscowych sklepach takie asekuracyjne zestawy.
plavac napisał(a):I fajna na ferratka na Col Ombert, charakterna taka choć pisze Tkaczyk, że krótka.
plavac napisał(a):Ale przyznaj się ( bez bicia ! ) , że ten wschód słońca toś podkolorował