Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
plavac
Cromaniak
Re: Re:

Postnapisał(a) plavac » 09.08.2012 18:40

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Straszny "żarłok" jesteś ! :roll: ... ogromne to twoje "menu" ! :D

Apetyt rośnie w miarę jedzenia. ;)

Chociaż - w moim przypadku - to już możliwości coraz mniejsze, więc i dania skromniejsze...

Pozdrawiam,
Wojtek

Jakoś Ci, Wojtku , nie wierzę :)
I życzę wspaniałych "kulinarnych" doznań - przywieź wisienkę z tego tortu :wink:

pozdrawiam 8)
Franz
Legenda
Re: Re:

Postnapisał(a) Franz » 09.08.2012 20:42

plavac napisał(a):Jakoś Ci, Wojtku , nie wierzę :)
I życzę wspaniałych "kulinarnych" doznań - przywieź wisienkę z tego tortu :wink:

A jednak to prawda. Trzeba jej spojrzeć w oczy.
Ale - co tam! Jeszcze coś tam, coś tam... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 09.08.2012 21:14

Skończyłem opisywanie kolejnego sezonu wędrówek po Dolomitach. Zanim przejdę do następnego, zrobię w formie maksymalnego streszczenia jeden wyskok w przyszłość. Z dedykacją dla Mariusza, ale myślę, że nikt z pozostałych czytelników nie będzie mi tego miał za złe. Przenieśmy się zatem na kilka odcinków w południowo-zachodni rejon rozległej grupy Marmolady.

Poprzedniego dnia wjeżdżam w Val di san Nicolo, mijam kościółek i docieram na Malga Monzoni, gdzie urządzam sobie nocleg.
Załączniki:
P26G2744.JPG
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 09.08.2012 21:22

Wczesnym rankiem ruszam w drogę. Mijam schronisko Taramelli, a powyżej niego spotykam samotnego czworonożnego wędrowca. Długimi zakosami docieram do Laghetto Selle, a kiedy osiągam strefę nasłonecznioną, zasiadam do śniadania.
Załączniki:
P27G2765.JPG
P27G2767.JPG
P27G2782.JPG
P27G2858.JPG
P27G2861.JPG
P27G2863.JPG
P27G2874.JPG
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 09.08.2012 21:44

Potem już krótko na Passo le Selle, z której rzotaczają się przepiękne widoki. Tuż powyżej przełęczy stoi schronisko Górskiego Włóczykija - Berg-Vagabundehütte.
Załączniki:
P27G2880.JPG
P27G2883.JPG
P27G2886.JPG
P27G2892.JPG
P27G2896.JPG
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 10.08.2012 07:53

Do porannej kawy - miodzio :)

Tylko kto tak wcześnie wstaje, Wojtku, jak nie chodzi w pojedynkę ...
Coś za coś - albo punkt odniesienia w skale, albo sam na sam z kozicą 8)

Widoki - nie na darmo pisze Tkaczyk o Costabella jako o jednym z najwspanialszych balkonów Dolomitów ...
Marzy mi się kiedyś tam powłóczyć.

Mariusz - w tej sytuacji nie masz już pola manewru :)

pozdrawiam

P.S. Wiesz, Wojtku, że 8 lat temu byłem pewien, że zakończył się górski etap w moim życiu ? Jak ja uwielbiam tak się pomylić 8)
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 10.08.2012 08:03

Franz napisał(a):Zanim przejdę do następnego, zrobię w formie maksymalnego streszczenia jeden wyskok w przyszłość.
Z dedykacją dla Mariusza, ......

... chłonę ! ... dzięki ! :)

plavac napisał(a):Mariusz - w tej sytuacji nie masz już pola manewru :)

... taaa ... na to się zanosi ! :)

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.08.2012 08:05

Obrazek

Zupełnie tak samo, jak przy niektórych naszych lokalnych drogach ;)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 10.08.2012 09:45

plavac napisał(a):Do porannej kawy - miodzio :)

W tej chwili tylko kapka tego miodu - z konieczności.

plavac napisał(a):Widoki - nie na darmo pisze Tkaczyk o Costabella jako o jednym z najwspanialszych balkonów Dolomitów ...
Marzy mi się kiedyś tam powłóczyć.

Właściwa Costabella zaczyna się od tej przełęczy w drugą stronę. Szedłem tam kilka lat wcześniej - rewelacyjne widoki. O udostępnienie zdjęć z tamtej trasy zostałem potem poproszony przez jakieś austriackie wydawnictwo.

plavac napisał(a):Wiesz, Wojtku, że 8 lat temu byłem pewien, że zakończył się górski etap w moim życiu ? Jak ja uwielbiam tak się pomylić 8)

U mnie ten moment nastąpił nieco wcześniej, bo dziewięć lat temu, na wiosnę. Wtedy nie byłem w stanie w ogóle nogami ruszać. Też myślałem, że to już koniec.
A od tego czasu ileż pięknych tras udało się przejść. 8)

Dobrze jest się czasem pomylić...

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 10.08.2012 09:48

Franz napisał(a):...- rewelacyjne widoki. ...

Całkiem bez wysiłku zgadzam się z Tobą. :D

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 10.08.2012 09:57

mariusz-w napisał(a):Mariusz - w tej sytuacji nie masz już pola manewru :)

... taaa ... na to się zanosi ! :)[/quote]
Jeśli nie będzie upału, to nie musisz tak wcześnie startować. Wtedy może i jeziorko bedzie już słońcem oświetlone.

weldon napisał(a):Zupełnie tak samo, jak przy niektórych naszych lokalnych drogach ;)

Brakuje złomiarzy...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 10.08.2012 10:31

longtom napisał(a):
Franz napisał(a):...- rewelacyjne widoki. ...

Całkiem bez wysiłku zgadzam się z Tobą. :D

Ale to było o Costabelli, której tu jeszcze nie pokazywałem.
Niemniej, te z bezpośredniego sąsiedztwa też nie najgorsze. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 10.08.2012 15:29

Sprawdzam, czy w tym wątku jestem w stanie zamieścić fotki.

Efekt:
P27G2898.JPG => Przekroczono maksymalną przestrzeń na dysku zajmowaną przez załączniki.

A więc po trzech latach tytanicznej pracy, mogę wziąć sobie zasłużony urlop od forum.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.08.2012 16:30

Franz napisał(a):Sprawdzam, czy w tym wątku jestem w stanie zamieścić fotki.

Efekt:
P27G2898.JPG => Przekroczono maksymalną przestrzeń na dysku zajmowaną przez załączniki.

A bo to trzeba wiedzieć, z jakim i do kogo załącznikiem się udać ;)

:D

Znaczy się, że galeria cro dała ci kosza?

Szczerze mówiąc, to mnie te ciągłe wykrzykniki ZAŁĄCZNIK, ZAŁĄCZNIK
trochę denerwują i rozpraszają przy oglądaniu zdjęć :)
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 10.08.2012 20:52

Franz napisał(a):A więc po trzech latach tytanicznej pracy, mogę wziąć sobie zasłużony urlop od forum.

Jakoś sobie tego nie wyobrażam ...
A pracę tytaniczną doceniam - ja też w pewnym momencie nie dałem rady pogodzić tworzenia kolejnych relacji, pracy zawodowej i rodzinnego życia.
Coś musiało ucierpieć.

A nowa szata forum jakoś do mnie nie przemawia. Tłumaczę sobie, że to efekt kilkuletniego przyzwyczajenia - ale szczęśliwy z tego powodu nie jestem.

pozdrawiam 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia