Witam. Tak trochę za Wojtka, jako że jeszcze nie byłem, ale raz się przymierzałem już do tej trasy przez Pian Fiacconi z użyciem wyciągu, no a potem moi kumple to przechodzili we mgle.
Z rakami i lodowcem to wszystko zależy od pogody i warunków. Musiałbyś albo na pewno wiedzieć, że jest luz i śnieg z lodem są ubite, wydeptane itd, albo mieć pewność, że z dnia na dzień- np. gdy bedziesz tam dopiero jechał, w nocy pogodzie nie przyjdzie do głowy się zepsuć i sypnie nocą jakiś śnieg, który spowoduje wraz z ochłodzeniem śliskość tego białego płaszcza.
To jest jak najbardziej możliwe i dlatego lepiej te raki mieć choćby i w aucie- jak wychodząc wiesz jakie sa warunki to ich wtedy nie bierzesz, ale co gdy u góry jest inaczej???
Jak dobrze pamiętam- głównie w zejściu jest najwięcej chodzenia przez lodowiec, ale tam też wszystko zależy od stanu pokrywy i temperatury.
Jednak to tam można mieć więcej problemów, bo wiadomo, że po stromym i śliskim lepiej się podchodzi niż schodzi. A na przełęcz przed ferratą jest niewiele tego lodu i śniegu. Nie jest też aż tak stromo.
Moich kumpli- doświadczonych we wspinaniu spotkała powyżej przełęczy na odcinku granią na ferracie niemiła niespodzianka- natknęli się na kawał lodu i śniegu na tych gładkich skałach, do których idzie się- a raczej wspina- po klamrach.
Akurat mieli raki, ale gdyby nie mieli... w dodatku ta mgła...syfiaście było.
Jak ktoś jest naprawdę dobry w chodzeniu po skale i miękkim lodzie i umiejętnie używa kijków oraz ma dobre podeszwy, to da radę bez raków przy odpowiednich warunkach- byle jednak były one odpowiednie. A właśnie z tym bywa różnie i jest to ryzyk-fizyk.
Rozbijać się generalnie można w Dolomitach poza miejscami gdzie jest to albo wyraźnie zakazane albo- nie ma sensu. Panuje niepisana zasada, że gdy w schroniskach są miejsca, trzyma się pewien dystans biwakując, nie wiem na ile się to zmieniło po 10 latach, ale pewnie niejeden biwakuje, bo w sezonie schroniska tanie nie są a schrony zimowe nie działają raczej.
Jak jest na Fiacconi nie wiem dokładnie.
Ale...dobrze zrobisz jak sam ich spytasz...
http://www.piandeifiacconi.com/piandeif ... te/home.rd
Pozdr.