Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.05.2012 16:59

Kilka dni temu byłem w sklepie z mapami i taką ciekawostkę wypatrzyłem.
Pierwsza (i pewnie ostatnia) polska "ferrata".

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.05.2012 19:07

longtom napisał(a):Kilka dni temu byłem w sklepie z mapami i taką ciekawostkę wypatrzyłem.
Pierwsza (i pewnie ostatnia) polska "ferrata".

Niewątpliwie, jest to rodzaj ferraty. Czasami w swoich wspomnieniach odnoszę trudność pokonywanej drogi do Orlej Perci.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.05.2012 13:47

Teraz już niezbyt długie zejście do schroniska. Pstryknąłem mu również fotkę z góry, ale dopiero później zauważyłem, że wyszła niewyraźna. W kolejnym odcinku pokażę to najpiękniejsze - moim zdaniem - schronisko w Dolomitach, a teraz kilka widoczków z ostatnich metrów trasy. W roli głównej: Antelao.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.05.2012 14:47

Franz napisał(a):Obrazek

A ja nie mówiłem, ze jak se panocku, wejdziecie na te duzą górecke,
to na niej jest jesce taka mała górecka, i to jest dopiero tam, ten scyt?
;)

Jakbym się we mgle na to wdrapywał, to u podnóża tej małej miałbym załamanie nerwowe.

Na bank :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.05.2012 16:23

weldon napisał(a):jak se panocku, wejdziecie na te duzą górecke,
to na niej jest jesce taka mała górecka, i to jest dopiero tam, ten scyt?
;)

Obrazek

;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.05.2012 22:55

Schronisko San Marco zaskakuje mnie super pozytywnie. To nie hotel, nie stodoła - to wiejska chata.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 14.05.2012 07:38

Franz napisał(a): - to wiejska chata.

... a ile w niej (na niej) nowoczesności ! ;)

Antelao - Król ... a pierś ma jak królowa ! ;) :)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.05.2012 10:27

mariusz-w napisał(a):... a ile w niej (na niej) nowoczesności ! ;)

Nowoczesność w domu i zagrodzie. 8)

mariusz-w napisał(a):Antelao - Król ... a pierś ma jak królowa ! ;) :)

Zakamuflowana opcja... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.05.2012 10:51

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Antelao - Król ... a pierś ma jak królowa ! ;) :)

Zakamuflowana opcja... ;)

Teraz to już wiemy, dlaczego te góry tak kochasz. :)

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.05.2012 13:37

longtom napisał(a):Teraz to już wiemy, dlaczego te góry tak kochasz. :)

Sa pewne rozkosze, z których ciężko byłoby rezygnować...

Pozdrawiam,
Wojtek
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 16.05.2012 13:12

Jestem pod wrażeniem! :D

Szkoda że tak późno trafiłem na tą relację.
Dolomity są piękne, szkoda że nie miałem dotychczas okazji. Cóż do tej pory kiedy mogłem jechać bardziej interesował mnie Masyw Centralny a później zainteresowało mnie później pranie pieluch :wink:

Tak czy owak niejako przy okazji postanowiłem wspiąć się z dzieciakami (11 i 17 lat - młodzież zna się na rzeczy i umieją się asekurować ) na Marmoladę. Wybór padł na opisywaną drogę z sch. Fiacconi na przełęcz i via ferratą na Penie.

I tu mam trzy pytania:

Wychodząc ze schroniska na przełęcz i pod samym szczytem Peni przechodzi się przez lodowiec. Wyczytałem że nie są niezbędne raki, toteż nie chce mi się ich nosić. Ale czy na pewno :?: (Marmoladę będę zdobywał pod koniec sierpnia).

Obrałem oblężniczą taktykę zdobycia szczytu, tj. wyjazd popołudniu wyciągiem z Largo do schr. Fiacconi. Zaplanowałem nocleg w schronie i wyjście wcześnie rano na pik aby wrócić przed 13 (boje się burz, które w Alpach zwykle lubią się rozwinąć popołudniem). Ale nie mogę znaleźć cen noclegów. Czy tam na pewno można przenocować :?:
A może lepiej będzie sie rozbić koło schronu :?:

Trzecie pytanko dotyczy innej możliwości zdobycia Peni. Mianowicie ze schr. Contrin od str południowo zachodniej. Wychodzi się ze znacznie niższej wysokości. Nie damy rady z dzieciakami pokonać 1300 metrów podejścia za jednym razem. Czy istnieje możliwość i miejsce rozbicia się namiocikiem gdzieś po drodze - dostęp do wody i w miarę płaskie miejsce :?:

Pozdrawiam wszystkich i proszę o odpowiedzi :D :D :D
Paweł.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.05.2012 13:57

Witam. Tak trochę za Wojtka, jako że jeszcze nie byłem, ale raz się przymierzałem już do tej trasy przez Pian Fiacconi z użyciem wyciągu, no a potem moi kumple to przechodzili we mgle.

Z rakami i lodowcem to wszystko zależy od pogody i warunków. Musiałbyś albo na pewno wiedzieć, że jest luz i śnieg z lodem są ubite, wydeptane itd, albo mieć pewność, że z dnia na dzień- np. gdy bedziesz tam dopiero jechał, w nocy pogodzie nie przyjdzie do głowy się zepsuć i sypnie nocą jakiś śnieg, który spowoduje wraz z ochłodzeniem śliskość tego białego płaszcza.
To jest jak najbardziej możliwe i dlatego lepiej te raki mieć choćby i w aucie- jak wychodząc wiesz jakie sa warunki to ich wtedy nie bierzesz, ale co gdy u góry jest inaczej???
Jak dobrze pamiętam- głównie w zejściu jest najwięcej chodzenia przez lodowiec, ale tam też wszystko zależy od stanu pokrywy i temperatury.
Jednak to tam można mieć więcej problemów, bo wiadomo, że po stromym i śliskim lepiej się podchodzi niż schodzi. A na przełęcz przed ferratą jest niewiele tego lodu i śniegu. Nie jest też aż tak stromo.

Moich kumpli- doświadczonych we wspinaniu spotkała powyżej przełęczy na odcinku granią na ferracie niemiła niespodzianka- natknęli się na kawał lodu i śniegu na tych gładkich skałach, do których idzie się- a raczej wspina- po klamrach.
Akurat mieli raki, ale gdyby nie mieli... w dodatku ta mgła...syfiaście było.

Jak ktoś jest naprawdę dobry w chodzeniu po skale i miękkim lodzie i umiejętnie używa kijków oraz ma dobre podeszwy, to da radę bez raków przy odpowiednich warunkach- byle jednak były one odpowiednie. A właśnie z tym bywa różnie i jest to ryzyk-fizyk.

Rozbijać się generalnie można w Dolomitach poza miejscami gdzie jest to albo wyraźnie zakazane albo- nie ma sensu. Panuje niepisana zasada, że gdy w schroniskach są miejsca, trzyma się pewien dystans biwakując, nie wiem na ile się to zmieniło po 10 latach, ale pewnie niejeden biwakuje, bo w sezonie schroniska tanie nie są a schrony zimowe nie działają raczej.
Jak jest na Fiacconi nie wiem dokładnie.
Ale...dobrze zrobisz jak sam ich spytasz...
http://www.piandeifiacconi.com/piandeif ... te/home.rd

Pozdr.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 17.05.2012 00:07

Zagląda, zagląda.
Trochę "pod górkę" teraz ma, ale zagląda :wink: :)

I widoki smakuje i "klimaty" głęboko w nozdrza i oczy wciąga ...
Dzikością Marmaroli urzeczony ...

Nie bój nic :!: Pisz :)

Pozdrawiam 8)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 17.05.2012 06:39

plavac napisał(a):Nie bój nic :!: Pisz :)

Musimy poczekać ... na razie autor wątku podziwia Pico Ruivo ! 8) :)

Pozdrawiam.
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 17.05.2012 09:47

Musimy poczekać ... na razie autor wątku podziwia Pico Ruivo ! 8) :)

Pozdrawiam.

Jest co podziwiać :!:
Poczekajmy, wróci to nas znowu czymś ładnym uraczy :P

PS: dzięki za podpowiedzi :D

pozdrawiam Paweł
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia