Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DOLOMITY ... Les plus belles architectures du monde ...

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2012 21:59

mariusz-w napisał(a):Jak Sokołowa ... to mam gdzieś to na dysku w PDF-ie.

:lol:
Alem narobił... :roll:

Chłopaki! O samej Wenecji tam wiele nie ma. Tematem są narodziny imperium, czyli wenecki Drang nach Osten.
Poza tym - gdybyście się jednak zdecydowali ją przeczytać, to zacznijcie od razu od części II. Bo pierwsze sto stron jest krytyką źródeł z pozycji marksizmu-leninizmu. :lol:

A włascicielom przeróżnych PDFów zazdroszę zawsze możliwości łatwego wyszukiwania. (Nie dotyczy PDFów powstałych z JPGów.)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 01.03.2012 22:21

Franz napisał(a): ... Bo pierwsze sto stron jest krytyką źródeł z pozycji marksizmu-leninizmu. :lol: ...

Matko Święta :!: :lol:

Będzie przy czym zasypiać w bezsenne noce :wink: :D

P.S. Najbardziej skusiłeś mnie właśnie zajmowaniem Bałkanów - jak to żartobliwie sparafrazowałeś w odniesieniu do pruskiej ekspansji.
W końcu jesteśmy na forum cro.pl 8)

Pozdrawiam :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2012 22:42

plavac napisał(a):Najbardziej skusiłeś mnie właśnie zajmowaniem Bałkanów - jak to żartobliwie sparafrazowałeś w odniesieniu do pruskiej ekspansji.
W końcu jesteśmy na forum cro.pl 8)

Niepokorny Zadar był pacyfikowany przez Wenecję raz po raz...

A w książce zwróć też uwagę na pierwszy udział Wenecji w wyprawie krzyżowej, tzn. z kim wtedy Serenissima stoczyła pierwszą bitwę. :lol:

Gdyby zaś temat wypraw krzyżowych kogoś zainteresował, to nie znalazłem lepiej napisanej książki od dzieła Runcimana: Wyprawy Krzyżowe.
OK, już kończę te literackie dygresje. Sorry, historia to jeden z moich koników.

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.03.2012 07:02

kaszubskiexpress napisał(a):Cud malina 8)

... super, że dalej się podoba ! :)

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Jak Sokołowa ... to mam gdzieś to na dysku w PDF-ie.

:lol:
Alem narobił... :roll:

:)

Franz napisał(a):Tematem są narodziny imperium, czyli wenecki Drang nach Osten.

... i o to chodzi !

Franz napisał(a):
Poza tym - gdybyście się jednak zdecydowali ją przeczytać, to zacznijcie od razu od części II. Bo pierwsze sto stron jest krytyką źródeł z pozycji marksizmu-leninizmu. :lol:

To zdążyłem/zdzierżyłem w pdf zobaczyć ! :)
Nauka radziecka zna takie przypadki ! ;)

Franz napisał(a):A właścicielom przeróżnych PDFów zazdroszczę zawsze możliwości łatwego wyszukiwania. (Nie dotyczy PDFów powstałych z JPGów.)
Niestety ten z jpg. :?

A propos ... sporo "cudów" w pdf, z tego co wiem to Piotrek (weldon) ma .

plavac napisał(a): Kupiona 8)

To co ? ... zaczynamy od II części ! ;) :)

Pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.03.2012 09:57

Nabrzeżem Fondamenta San Giovanni del Battuti, dochodzimy do wschodniego krańca Fondamenta dei Vetrai przy którym wznosi się kościół San Pietro Martire.

Pod dzwonnicą kolejna szklana "rzeźba" - inscenizacja.
Dzieło Simone Cenedese zatytułowane "Szklana kometa" ... suma summarum jest swoistą reklamą warsztatu artystycznego szkła rodziny Cenedese.

Obrazek

Obrazek

... fotka na pamiątkę !

Obrazek

Wchodzimy do kościoła ...

Oj ... chyba za szybko ... :mrgreen:

Obrazek

... już zwalniam ! ;)

Obrazek

Kościół San Pietro Martire został zbudowany w 1348 roku równocześnie z przyległym klasztorem ojców dominikanów.
Budynek jest w całości murowany z fasadą podzieloną na trzy części.
Po lewej stronie stoi portyk z arkadami i renesansowymi kolumnami. Dzwonnica powstała w latach 1498 - 1502.

Wnętrze bazyliki składa się z trzech naw, rozdzielonych przez dwa rzędy masywnych kolumn. Prezbiterium przykrywa sklepieniem kolebkowe, otoczone przez dwie małe kaplice.
Oprócz ołtarza głównego i ołtarzy kaplic, znajduje się tu także dodatkowo sześć ołtarzy, po trzy w każdej nawie bocznej.

W środku sporo dzieł tak malarskich w tym "Chrzest Chrystusa"Tintoretta, wiszący w prawej nawie, a także dzieła Bonifacio Veronese i Francesco Salviatiego.

Warta uwagi jest także nastawa ołtarzowa Giovanni Bellinniego, zatytułowana "La Virgen con el Dogo Agostino Barbarigo" z 1488 roku, przedstawiająca "świętą rozmowę" przywódcy Republiki Weneckiej (doży Agostino Barbarigo) z Matką Boską ... czyli władzy doczesnej i duchowej.

Z lewej nawy jest przejście do muzeum parafialnego, w którym zgromadzono szaty i sprzęty liturgiczne z XVII i XIX wieku. Tutaj także można nabyć pamiątkowe książki, pięknie i gustownie wykonane pocztówki, a także reprodukcje dzieł twórców weneckich ... nie tylko tych wspomnianych wyżej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... zostawiamy kościół San Pietro Martire i kometę po drugiej stronie kanału i ... cdn.

Obrazek

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.03.2012 10:08

mariusz-w napisał(a):Wchodzimy do kościoła ...

Oj ... chyba za szybko ... :mrgreen:

<struś pędziwiatr>

... już zwalniam ! ;)

Warto czasem na moment przystanąć. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 02.03.2012 10:13

mariusz-w napisał(a):W środku sporo dzieł tak malarskich w tym "Chrzest Chrystusa"Tintoretta, wiszący w prawej nawie, a także dzieła Bonifacio Veronese i Francesco Salviatiego.

Warta uwagi jest także nastawa ołtarzowa Giovanni Bellinniego

Niezły zestaw :!:

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2012 10:19

Jakiś zbrodniarz tę podłogę projektował :roll:

Oczopląsu dostałem :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.03.2012 13:05

Kolego Mariuszu-W. Pragnę zauważyć, że Szanowna Małżonka kolegi występuje na fotkach w jednej kreacji. O ile mnie pamięć nie myli to kilka lat temu co zdjęcie to Szanowna koleżanka była w innej kreacji aż zmusiło to mnie do zapytania Kolegi Mariusza cz ma wydzielony jakiś mały kawałek bagażnika Renault na swoje ciuchy. Zaskoczony jestem, że tym razem Szanowna Małżonka kolegi nie wzieła w podróż dużo kreacji. Czyżbyście Państwo nie pojechali autem tylko polecieli samolotem 8O ???
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 02.03.2012 14:38

longtom napisał(a):
mariusz-w napisał(a):W środku sporo dzieł tak malarskich w tym "Chrzest Chrystusa"Tintoretta, wiszący w prawej nawie, a także dzieła Bonifacio Veronese i Francesco Salviatiego.

Warta uwagi jest także nastawa ołtarzowa Giovanni Bellinniego

Niezły zestaw :!:

pzdr :wink:

Czyż nie opłacał się ten "Spacer na Wschód " ... Wszystko potem pochodną jednego "słusznego" kroku - i kierunku ...

:?
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 02.03.2012 16:26

weldon napisał(a):Jakiś zbrodniarz tę podłogę projektował :roll:

Też mi się spodobała. :)

Nic nowego nie napiszę, ale gdybym wybierał się w te rejony, to lepszego przewodnika nie potrzebuję.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.03.2012 21:28

Franz napisał(a):Warto czasem na moment przystanąć. ;)

... oj tak, oj tak ! :)

weldon napisał(a):Jakiś zbrodniarz tę podłogę projektował :roll:
Oczopląsu dostałem :)

... też się zastanawiałem, czy się "nie potknę" ! :mrgreen:

darek1 napisał(a): O ile mnie pamięć nie myli to kilka lat temu .......

... tak źle i tak niedobrze !

longtom napisał(a):Niezły zestaw :!:

plavac napisał(a):Czyż nie opłacał się ten "Spacer na Wschód " ... Wszystko potem pochodną jednego "słusznego" kroku - i kierunku ...

... taaa ... wszystko prawda ! 8)

jan_s1 napisał(a):Nic nowego nie napiszę, ale gdybym wybierał się w te rejony, to lepszego przewodnika nie potrzebuję.

... serdeczne dzięki ! 8)

Pozdrawiam.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.03.2012 21:47

jan_s1 napisał(a):Nic nowego nie napiszę, ale gdybym wybierał się w te rejony, to lepszego przewodnika nie potrzebuję.

Ja też :D
I w niedalekiej przyszłości mam zamiar z niego czerpać garściami 8)

Pozdrawiam
Piotr
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.03.2012 08:53

piotrf napisał(a):

Ja też :D
I w niedalekiej przyszłości mam zamiar z niego czerpać garściami 8)

Ja niestety w te rejony się nie wybieram. Mariusz - musisz napisać coś o Szkocji. :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.03.2012 11:46

piotrf napisał(a):I w niedalekiej przyszłości mam zamiar ...

Ho ... ho ... już zazdrościmy !
Oj ... pospacerowałbym tam w wiosennym słoneczku. 8)

jan_s1 napisał(a):.... musisz napisać coś o Szkocji. :wink:

Też piękny kierunek, ciut klimat nie dla nas taki ... ale nigdy nie wiadomo. 8)
Na razie tam nie byliśmy. Syn ją przemierzał i to pod namiotem ... trochę poopowiadał, dlatego między innymi wiemy, że piękny. 8)

........................................

Po przekroczeniu kolejnego mostu, tym razem Ponte Lungo ... idąc cały czas nabrzeżem, mijamy większe i mniejsze fabryki szkła.
W końcu także Museo Vetarario (muzeum szkła) :) ... i dochodzimy do Campo S. Donato.
Miejsca ... które razem z Rialto, jest jakby klamrą - zamykającą temat narodzin weneckiej społeczności.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj właśnie znajduje się najsłynniejszy kościół na Murano.

Jest to równocześnie jeden z najstarszych weneckich kościół - bazylika Santa Maria e San Donato.
Kościół zbudowany został w VII wieku przez uchodźców z Altino. Uznany jest za najpiękniejszy na wyspie, mimo stwierdzeń o nieudanej renowacji w XIX w.

Jak wspomniałem świątynia powstała w VII w., ale później została przebudowana w stylu wenecko-bizantyjskim. Najbardziej charakterystyczne elementy to XII wieczne absydy z ciągiem nisz, które są zwieńczone łukami i loggiami wychodzącymi na kanał.

Podobnie jak w Santa Fosca na Torcello (co prezentowałem 3 strony wstecz) surowe ceglano-terakotowe mury ozdobiono zygzakowatymi fryzami i ząbkowanymi elementami.

Wnętrze z gotyckim sklepieniem w kształcie odwróconego kadłuba statku, greckimi marmurowymi kolumnami i wenecko-bizantyjskimi kapitelami zachowało jednak swój pierwotny urok.
W absydzie znajduje się mozaika w stylu bizantyjskim, która natomiast jak żywo przypomina tę z absydy bazyliki S.Maria Assunta na Torcello (prezentowaną 3 strony wstecz :) ).
Różnią się tym, że tamta to Madonna z dzieciątkiem, a ta jest sama. W oczy rzucają się jej bardzo smukłe dłonie złożone w modlitwie.

Uznana za największa atrakcję wnętrza, jest jednak wzorzysta mozaikowa posadzka z 1140 roku przedstawiająca motywy, geometryczne, roślinne i alegoryczne zwierzęta.
Przez długie wieki została dość zużyta, ale w latach siedemdziesiątych XX wieku gruntownie i udanie ją odrestaurowano.

Główne wejście do kościoła jest od zachodu, ale najbardziej imponująca fasada, jak wspominałem, jest po stronie wschodniej skierowana na kanał. Dzwonnica stoi osobno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po wyjściu z kościoła, oglądamy jeszcze znajdujący się koło dzwonnicy pomnik poświęcony ofiarom I wojny światowej ... i w końcu opuszczamy plac.

Obrazek

Ponownie kolejny most , kolejny kanał ...

Obrazek

Słońce coraz niżej ...

Obrazek

Wreszcie widać już charakterystyczną białą latarnię morską, a więc jesteśmy ponownie na przystani.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 03.03.2012 23:39 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe