Lidia K napisał(a):Będzie jezioro, bo co to za plaża bez wody
Będzie !
Franz napisał(a):Tak często piszesz o tej chmurce nad Antelao, ze będę ją musiał pokazać u mnie z bliska. Z bardzo bliska.
... a bo mi się ta historia spodobała ... tym bardziej, że się sprawdzała.
Chętnie obejrzę z bliska tę "pogodynkę "
longtom napisał(a):...i co dalej
pzdr
... i dalej serpentynki, serpentynki ... aż , no właśnie !
Celem dzisiejszej naszej krajoznawczej wycieczki, jest całkiem duża jak na dolomitowe warunki mająca około 1700 mieszkańców miejscowość Alleghe, położona na wysokości 978 m n.p.pm. ... u podnóża Monte Civetta.
Leży ona w wąskiej dolinie nad jeziorem o tej samej nazwie
Jezioro powstało w wyniku naturalnej katastrofy, która wydarzyła się tu w 1771 roku, a polegała ona na obsunięci się mas skał i ziemi z pobliskiego szczytu Monte Forca.
Materiał powstały z osuwiska, przegrodził potok Cordevole i w ten sposób na zachód od istniejącej wówczas wioski Alleghe powstało jezioro, które w skutku podniosło z czasem atrakcyjność tej miejscowości, a także leżącego na jego południowym krańcu Masare.
Ślad po osuwisku na Monte Forca widoczny jest do dzisiaj.
Wycieczkę zaczynamy powyżej Alleghe, a mianowicie w leżącej powyżej miasteczka na wysokości 1456 metrów osadzie Coi, gdzie docieramy wąziutką, ostro się wznoszącą drogą.
Do Coi można dostać się też kolejką, ale chyba zimą bo jak zauważyliśmy, nie była czynna.
Może to wynikał z powodu jej konserwacji i nowych narciarskich inwestycji, które widzieliśmy powyżej Coi.
U góry spędziliśmy ok. półtora godziny spacerując po leśnych dróżkach i okolicznych halach.
Niestety z minuty na minutę powiększający się hałas sprzętu "rujnującego" okoliczne zbocze w celu przystosowania go do zimowych szaleństw ... skutecznie nas zniechęcił do dalszej wędrówki.
...osuwisko na Monte Forca.
Ooo ... tu w lewym dolnym rogu, niechcący załapali się na fotkę "barbarzyńcy" !
Aż mi się zdjęcia odechciało robić !
Postanawiamy wrócić obejrzeć miasteczko Alleghe i Masare, oraz odbyć spacer na drugą stronę jeziora, by skorzystać z pięknej pogody i odpocząć nad wodą w tak malowniczym miejscu.