Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DOLOMITY ... Les plus belles architectures du monde ...

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 16.01.2012 10:45

Lidia K napisał(a):Będzie jezioro, bo co to za plaża bez wody :wink:

Będzie ! :)

Franz napisał(a):Tak często piszesz o tej chmurce nad Antelao, ze będę ją musiał pokazać u mnie z bliska. Z bardzo bliska. :twisted:

... a bo mi się ta historia spodobała ... tym bardziej, że się sprawdzała.
Chętnie obejrzę z bliska tę "pogodynkę " :)

longtom napisał(a):...i co dalej :?: :D

pzdr :wink:

... i dalej serpentynki, serpentynki ... aż , no właśnie !

Celem dzisiejszej naszej krajoznawczej wycieczki, jest całkiem duża jak na dolomitowe warunki mająca około 1700 mieszkańców miejscowość Alleghe, położona na wysokości 978 m n.p.pm. ... u podnóża Monte Civetta.

Leży ona w wąskiej dolinie nad jeziorem o tej samej nazwie
Jezioro powstało w wyniku naturalnej katastrofy, która wydarzyła się tu w 1771 roku, a polegała ona na obsunięci się mas skał i ziemi z pobliskiego szczytu Monte Forca.

Materiał powstały z osuwiska, przegrodził potok Cordevole i w ten sposób na zachód od istniejącej wówczas wioski Alleghe powstało jezioro, które w skutku podniosło z czasem atrakcyjność tej miejscowości, a także leżącego na jego południowym krańcu Masare.
Ślad po osuwisku na Monte Forca widoczny jest do dzisiaj.
Wycieczkę zaczynamy powyżej Alleghe, a mianowicie w leżącej powyżej miasteczka na wysokości 1456 metrów osadzie Coi, gdzie docieramy wąziutką, ostro się wznoszącą drogą.

Do Coi można dostać się też kolejką, ale chyba zimą bo jak zauważyliśmy, nie była czynna.
Może to wynikał z powodu jej konserwacji i nowych narciarskich inwestycji, które widzieliśmy powyżej Coi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

U góry spędziliśmy ok. półtora godziny spacerując po leśnych dróżkach i okolicznych halach.

Niestety z minuty na minutę powiększający się hałas sprzętu "rujnującego" okoliczne zbocze w celu przystosowania go do zimowych szaleństw ... skutecznie nas zniechęcił do dalszej wędrówki.

Obrazek

Obrazek

...osuwisko na Monte Forca.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ooo ... tu w lewym dolnym rogu, niechcący załapali się na fotkę "barbarzyńcy" ! :evil:
Aż mi się zdjęcia odechciało robić ! :?

Obrazek

Postanawiamy wrócić obejrzeć miasteczko Alleghe i Masare, oraz odbyć spacer na drugą stronę jeziora, by skorzystać z pięknej pogody i odpocząć nad wodą w tak malowniczym miejscu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.01.2012 10:58

To pod sławne ściany poszliście czy nie? Na słynny taras pod Civettą z Rif. Coldai... :)

Właśnie czekam i liczę na to, że w końcu zobaczę fotorelację z tej trasy. :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 16.01.2012 11:09

Fatamorgana napisał(a):To pod sławne ściany poszliście czy nie? Na słynny taras pod Civettą z Rif. Coldai... :)

Właśnie czekam i liczę na to, że w końcu zobaczę fotorelację z tej trasy. :wink:

Nie no spokojnie ! :lol:
Pisałem, ze plaża dzisiaj !
Na takie ekstrema to my musimy się "zaaklimatyzować" ... to dopiero drugi dłuższy nasz wypad w Dolomity ... na razie krajoznawczo i ciut ! :)

Civetta musi Tobie na razie wystarczyć w Wojtka "Skalnych Twierdzach" ... Ciekawie tam bardzo ... polecam ! ;)
Na nas takie coś to jeszcze musi ... oj musi ! ... poczekać ! 8)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.01.2012 11:17

mariusz-w napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):To pod sławne ściany poszliście czy nie? Na słynny taras pod Civettą z Rif. Coldai... :)

Nie no spokojnie ! :lol:
Pisałem, ze plaża dzisiaj !

Spałem w Rif. Coldai przed wejściem na Civettę.

mariusz-w napisał(a):Celem dzisiejszej naszej krajoznawczej wycieczki, jest całkiem duża jak na dolomitowe warunki mająca około 1700 mieszkańców miejscowość Alleghe, położona na wysokości 978 m n.p.pm. ... u podnóża Monte Civetta.

Pamiętam, jak na szczycie Włosi uczyli mnie prawidłowej wymowy tej nazwy, jako że wchodziłem ferratą delle Alleghesi. Akcent musi padać na "A". :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.01.2012 11:25

Alle jaja z tym Alleghezi!
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 16.01.2012 21:58

A mnie się w tym odcinku wszystko podobało ale najbardziej Królowa 8)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 17.01.2012 09:54

Franz napisał(a):Pamiętam, jak na szczycie Włosi uczyli mnie prawidłowej wymowy tej nazwy, jako że wchodziłem ferratą delle Alleghesi. Akcent musi padać na "A". :P

Pamiętałem o tej historii ! :)

plavac napisał(a):A mnie się w tym odcinku wszystko podobało ale najbardziej Królowa 8)

Taaa ... tego dnia wyglądała stamtąd pięknie. :)

......................

Miasteczka Alleghe i Masare zwiedzamy tak raczej ekspresowo.
Wyglądają typowo, sporo w nich domów pensjonatów, oczekujących przede wszystkim na zimowych gości. Jakieś małe placyki, sklepy, restauracje, wyciąg, kościółek ... podobnie jak inne tego typu miejscowości w Dolomitach.

W związku z tym, że upalnie ... to porzucamy samochód na parkingu leżącym przy wjeździe/wyjeździe do Alleghe i ruszamy na spacer.
Najpierw wzdłuż potoku Cordevole , a potem przez wiszący mostek na drugą stronę, by obejść jezioro od zachodnio-południowej strony.
Tam wypatrzyliśmy doskonałe miejsca do piknikowania-plażowania.
Również tam prowadzi szlak biegnąc dokoła jeziora.

Jest puściutko, nad brzegiem jeziora spotykamy tylko jednego starszego pana, zapewne autochtona, który tak jak my przyszedł tu odpocząć, poczytać gazetę i wypić przyniesioną w termosie kawę.
Po wymianie grzeczności ... po krótkiej chwili i on opuścił to miejsce.
Zbliżała się pora sjesty, a więc powędrował zapewne do domu skryć się w cieniu.

Zostajemy sami ... my, jezioro i malowniczy widok na miasto z Civettą w tle.
Na brzegu co kilkadziesiąt metrów stoją piknikowe stoliki, a więc z jednego z nich korzystamy równocześnie pozbywając się ciężaru niesionych napoi i prowiantu.
Spędzamy tu troooooooooochę czasu ... tak na piknik, plażowanie, moczenie nóg ... jak i na spacer wzdłuż brzegu jeziora.

Ciepło bardzo, więc bliskość wody, zadbany, zadrzewiony brzeg jeziora sprawia poczucie ulgi.

Po prostu leniuchujemy i wypoczywamy, taki dzień był nam potrzebny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu w dość mocno popołudniowych godzinach ... zrelaksowani ... wracamy do auta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.01.2012 10:10

Piękny ten mur Civetty. :)
U mnie zwykle barwiła się na czerwono, gdyż przez Alleghe przejeżdżałem zazwyczaj pod wieczór.

Pozdrawiam,
Wojtek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.01.2012 10:31

mariusz-w napisał(a):
Obrazek

Muszę ograniczyć Łychę 8O

Obrazek

Widzę zbója :twisted:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 17.01.2012 11:45

mariusz-w napisał(a):Po prostu leniuchujemy i wypoczywamy, taki dzień był nam potrzebny.
Tym bardziej, że wszystko odbywało się w tak pięknych okolicznościach przyrody :D

mariusz-w napisał(a):a i Wy przecież, jak dobrze pamiętam jakieś górskie szlaki ostatnio zaliczaliście
Nooo i to po Waszych (i Crayfishowych) austriackich szlakach :D Choć wydaje mi się, że wyrażenie "zaliczanie górskich szlaków" było w naszym przypadku nadużyciem :lol: :wink:

pozdrawiam serdecznie
:D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.01.2012 12:28

kaszubskiexpress napisał(a):Widzę zbója :twisted:

Ja też.

:lol: :lol: :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.01.2012 12:46

Jacek S napisał(a):