darek1 napisał(a): Gratuluję. i Pozdrawiam.
Aaaa ... dziękuje serdecznie i pozdrawiam.
kulka53 napisał(a):I mam pytanie
Co to za płotki na tym zdjęciu?
Już wcześniej gdzieś je widziałem...
Tzn domyślam się, że to może zabezpieczenie przed lawinami, ale jeżeli tak, to po co? Jakaś droga tam jest w dole, czy to szlak?
Szlak na pewno, droga to taka techniczna bardziej, wówczas naprawiana.
Tu na zbliżeniu widać nawiezione, a nierozplanowane pryzmy materiału poprawiającego drogę.
Płotki przeciwlawinowe ... jeszcze więcej tej wątpliwej dekoracji jest przy drodze powyżej Falzarego przy Passo Valparola.
Kiedyś było wiele popularnych tras narciarskich w tej okolicy, co spowodowało erozję zboczy w rejonie Lagazuoi - Falzarego. Teraz z uwagi, że teren ten graniczy już z Parkiem Krajobrazowym, trasy narciarskie zostały tu ograniczone do minimum i przeniesiono je bardziej na południe, zachód.
Tyle wyczytałem ... bo zimowe Dolomity to tylko dla mnie teoria, oprócz oczywiście letnich śladów działalności człowieka związanych z sezonem narciarskim .
kulka53 napisał(a):Kwietna łąka mnie oczarowała.... taka ilość i różnorodność we wrześniu, pięknie
Owad, mimo że fotogeniczny i ładnie pozował, już trochę mniej . Przyznam, że nie zdzierżyłbym jego obecności na swych kolanach
Eeee ... on maleńki ok. 2cm.
Niegroźny, sympatyczny bardzo.
... a do tego jak pięknie one koncertują w tej scenerii.
plavac napisał(a):A poza tym - niech Cię chudy Mojżesz
P.S. Tak mawiało się dawno temu, jak emocje przeważały nad możliwością ich wypowiedzenia
Mimo lat ... nie znałem ... podoba mi się !
piotrf napisał(a):Kolejny autochton na kwiecistym dywanie , a pomimo to z miną frasobliwą
Uczta dla oczu i ducha Mariuszu
Chyba bardziej zaskoczoną , zdziwioną ... pojawieniem się "olbrzymów" poza wyznaczonymi szlakami ... no i to "łamanie" bariery językowej !
Dziękuję !
Pozdrawiam.