Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DOLOMITY ... Les plus belles architectures du monde ...

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.12.2011 12:25

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):To ja źle napisałem :evil: ... czas inny winien być ! :)
Ale już nie poprawiam ... będzie szybciej może ! ;)

Nie chcąc Ci toku zakłócać, zamieściłem dwie fotki tutaj. Czyli - tam będziecie jeszcze?

Pozdrawiam,
Wojtek

Nie ... nie ... to tylko z dołu oglądaliśmy.

Dla nas ... myślę, że do przyjęcia byłby szlak biegnący częściowo Val Travenantes, między Lagazuoi a Cima Falzarego.
Chyba tak on biegnie ! ? 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.12.2011 12:34

mariusz-w napisał(a):Nie ... nie ... to tylko z dołu oglądaliśmy.

Czyli na wydrążone tunele mogę zaprosić do siebie. Póki co - bo może w kolejnych latach i Wy się do nich zapędzicie. :)

mariusz-w napisał(a):Dla nas ... myślę, że do przyjęcia byłby szlak biegnący częściowo Val Travenantes, między Lagazuoi a Cima Falzarego.
Chyba tak on biegnie ! ? 8)

Tak, to jest wygodna ścieżka.

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.12.2011 12:46

Franz napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Słuchaj- albo niech Wojtek powie- co to za grupa strzelistych jak igły wież (tak w kupie obok siebie) w oddali widoczna za ptakami na tle głównej grani Alp?

Często określa się je zbiorową nazwą: Fermeda.
Są tam m.in. turnie Gran oraz Piccola Fermeda, Gran Odla, Sas de Mesdi.
Dalej w prawo masz Sas Rigais i Furchettę - całość tworzy grupę Odle (Geisler).

Zdjęcie rewelacyjne!

Jak zwykle nie zawiodłem się!
Masz fenomenalną pamięć do gór i nazw.

Dziękuję. Wygląda na to, że oto znalazłem jedną z najciekawszych obok Furchetty i Latemaru grupę wież. Fajnie że to obok Furchetty. Będzie w kupie przynajmniej i na zdjęcia nie trzeba będzie latać po wszystkich dolinach i grupach.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.12.2011 12:50

W czasie pisania odpowiedzi na Twój post ... prąd mi wyłączyli. :evil: ...

... a o laczkach to pisałem w sensie, że Twoje fotki oglądam na ekranie ... to i latarki, kasku nie trzeba ;) ... i kapcie wystarczą. :)

Franz napisał(a):Czyli na wydrążone tunele .... - bo może w kolejnych latach i Wy się do nich zapędzicie. :)

Ojjj ... możeeee ... jak praktyki nabierzemy! :? 8)

Franz napisał(a):Tak, to jest wygodna ścieżka.

To zapewne najpierw ta ! :)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.12.2011 13:06

Fatamorgana napisał(a):Jak zwykle nie zawiodłem się!

Moja pamięć jest do d... Zawsze posiłkuję się mapami, by gafy nie palnąć.

Fatamorgana napisał(a):Dziękuję. Wygląda na to, że oto znalazłem jedną z najciekawszych obok Furchetty i Latemaru grupę wież. Fajnie że to obok Furchetty.

A przypominasz sobie może najpierwszą fotke w Skalnych Twierdzach? Tę pierwszą na pierwszej stronie? To widok od północy na Furchettę i Sas Rigais. Zastanawiałem się wtedy, czy zamieścić ją, czy Fermedę - bo obie podgrupy fantastyczne.

Ale wszystko i tak nadejdzie w kolejnych odcinkach. 8)

mariusz-w napisał(a):... a o laczkach to pisałem w sensie, że Twoje fotki oglądam na ekranie ... to i latarki, kasku nie trzeba ;) ... i kapcie wystarczą. :)

:lol:
Nie zrozumiałem od razu. A teraz się kulam ze śmiechu... :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.12.2011 13:57

Franz napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Jak zwykle nie zawiodłem się!

Moja pamięć jest do d... Zawsze posiłkuję się mapami, by gafy nie palnąć.

Fatamorgana napisał(a):Dziękuję. Wygląda na to, że oto znalazłem jedną z najciekawszych obok Furchetty i Latemaru grupę wież. Fajnie że to obok Furchetty.

A przypominasz sobie może najpierwszą fotke w Skalnych Twierdzach? Tę pierwszą na pierwszej stronie? To widok od północy na Furchettę i Sas Rigais. Zastanawiałem się wtedy, czy zamieścić ją, czy Fermedę - bo obie podgrupy fantastyczne.

Ale wszystko i tak nadejdzie w kolejnych odcinkach. 8)

Wojtek

A pewnie że pamiętam, choć ilość materiału z Dolomitów jaką wy obaj wstawiacie sprawia, że można się pogubić.
Właśnie za klasycznym widokiem na Furchettę z St. Maddalena tęsknię najbardziej...
Widziałem to tylko raz- w maju 2000r, ale w przeciętnej pogodzie.
Wciąż szukam okazji, aby zobaczyć to raz jeszcze- najlepiej jesienią lub zimą. To esencja Dolomitów dla mnie.
Za to Fermeda dopiero teraz jest dla mnie czymś extra- czasami dopiero na zdjęciach robionych z daleka widać coś jaki ma potencjał- z bliska wiele wież jest zasłoniętych, schowanych za innymi masywami.
Ale to gniazdo jest CU-DO-WNE. I mało znane.

Dlatego właśnie trzeba oglądać takie relacje bogate w foty jak ta i Twoja, bo sporo można wyłowić.

Pozdrawiam.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 08.12.2011 13:59

Fatamorgana napisał(a):
... należy coś zatańczyć ... zaśpiewać !

Obrazek

8O 8O 8O 8O :lol:

ZAJE...TE!!!
Chyba najlepsze ze wszystkich oprócz tych panoram...
Aleś wymyślił komentarz...!
Niech Cię Mariusz... :lol:

Ja w tym i pozostałych zdjęciach z wieszczkami widzę Wasze (Małgosi i Mariusza ) wrodzone uzdolnienia do tresury ptaków. Ale nic dziwnego bo w kieszeniach na pewno trzymasz na takie spotkanie wszystkie upolowane wiosną i latem w Polsce owady :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 09.12.2011 07:43

Lidia K napisał(a):
Ja w tym i pozostałych zdjęciach z wieszczkami widzę Wasze (Małgosi i Mariusza ) wrodzone uzdolnienia do tresury ptaków. Ale nic dziwnego bo w kieszeniach na pewno trzymasz na takie spotkanie wszystkie upolowane wiosną i latem w Polsce owady :wink:

Fakt robaczki z Polski, z nami były ... :) ... ale spokojnie siedziały sobie na dysku w laptopie.
Na wycieczki z nami nie chodziły :) ... tak dla bezpieczeństwa zostawały w apartamencie ... coby coś ich nie zżarło. ;)

Co do ptaków i tresury .... to jednak bardziej domena Gosi, ja tylko dokumentuję ... :)

... bo na mnie, to one potrafią nawet nakrzyczeć :!: :lol:

Pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 09.12.2011 08:43

Na dole przyglądamy się jeszcze raz jadącym wagonikom.
Teraz jadącym jakimś kursem technicznym, a może z zapatrzeniem dla schroniska - w każdym bądź razie bez turystów.

Obrazek

Obrazek

Następnie nad Laghetto Valparola, ale na parkingu przy leżącym tam schronisku i restauracji spory turystyczny tłok.
Na zdjęciu tego nie widać ... stanąłem do nich tyłem ! ;)

Jeziorko wygląda zupełnie inaczej jak przed chwilą z góry !

Obrazek

Wracamy poniżej Passo Falzarego i w związku z tym ... że cały dzień praktycznie spędziliśmy na wysokości od dwóch do trzech tysięcy z kawałkiem, praktycznie wśród skał ... to dla "aklimatyzacji" ;) postanawiamy pobyć trochę niżej, a mianowicie na zielonej trawie.

Poza tym zdaliśmy sobie sprawę, że dzisiaj osiem razy frunęliśmy linowymi kolejkami i pokonaliśmy na ich pokładzie w sumie 15 kilometrów z haczykiem.

To była jak do tej pory najdłuższa nasza z nimi przygoda jednego dnia.

Czas by dotknąć "Matki Ziemi". :)

Zostawiamy samochód na poboczu i na kilkadziesiąt minut schodzimy nad brzeg potoku Falzarego.

Słoneczko grzeje, cieplutko, kwintą kwiatki , szumi maleńki potok, pachną zioła, sosny ... w dalszym ciągu piękne widoki.
Dokoła nas przecież ciągle Lagazuoi, Col dei Bos, Tofana di Rozes, Averau, Cinque Torii ...

Siadamy na nagrzanej łące i wspominamy dzisiejsze wrażenia.
Oczywiście nie zapominając o zrobieniu raz po raz fotki ! ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.12.2011 08:53

mariusz-w napisał(a):Słoneczko grzeje, cieplutko, kwintą kwiatki , szumi maleńki potok, pachną zioła, sosny ... w dalszym ciągu piękne widoki.

Ładniej tam, niż za moim oknem...

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 09.12.2011 08:53

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj widać pozostałości stanowisk wojskowych, znajdujących się na szlaku gdzie biegnie galeria.

Obrazek

Obrazek

Tak to wyglądało w czasach I wojny światowej ...

Obrazek
foto internet

Także tutaj widać wyjścia z wykutych tuneli ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu porównanie z internetu ... (wtedy-dziś) ... właśnie na półce Cengia Martini Lagazuoi.

Obrazek
foto internet

i Punta Berrino, Lagazuoi.

Obrazek
foto internet

Tu to samo ale na Galleria di mina del CastellettoTofana di Rozes, tędy spacerował Wojtek Franz co opisał w "Skalnych twierdzach".

Obrazek
foto internet

... a tu Averau.

Obrazek
foto internet

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz "5wież" ... ale teraz całkiem blisko.

Obrazek

W końcu się zbieramy ... jeszcze tylko wspólna fotka z Tofana Rozes w tle.

Ja oczywiście jak zwykle "negatyw(nie)" na niej wyszedłem. ;)

Obrazek

Wracamy gdy już Cortina d'Ampezzo częściowo pogrążona jest cieniu Tofan, ale Sorapis i Antelao pięknie wyglądają w zachodzącym słońcu.

Obrazek

W czasie przejazdu do Borca di Cadore obserwujemy mające cały czas po lewej stronie Antelao.
Szczyt szybko zmienia barwę, ale trzyma się go też jasna chmurka ... co według miejscowych oznacza dobrą pogodę dnia następnego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To już widok z okna po wejściu do apartamentu ...

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 09.12.2011 08:54

Franz napisał(a):Ładniej tam, niż za moim oknem...

Pozdrawiam,
Wojtek

... i jak za moim też ! :lol:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.12.2011 08:59

mariusz-w napisał(a):Tak to wyglądało w czasach I wojny światowej ...

Obrazek

To tak jak u mnie, tylko tych ludków ktoś mi rąbnął. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 09.12.2011 09:08

Nadal powalasz. Zdjęcia+komentarz=FENOMENALNIE!!!
PZDR.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.12.2011 09:49

mariusz-w napisał(a):
Franz napisał(a):Ładniej tam, niż za moim oknem...

Pozdrawiam,
Wojtek

... i jak za moim też ! :lol:

Moje ma ten sam defekt :!: 8O

pzdr :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe