Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DOLOMITY ... Les plus belles architectures du monde ...

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.11.2011 08:54

Po kilku minutach docieramy do Col Druscie, na wysokości już tylko 1750 metrów n.p.m.

No to w ramach przerywnika ... kolejna ciekawostka. 8)

To stąd podczas olimpiady 1956 roku startował, legendarny Toni Sailer, zdobywca złotego medalu w slalomie gigancie.

Anton Engelbert "Toni" Sailer Austriak urodzony w Kitzbühel, a wówczas dwudziestolatek, jako pierwszy w historii zdobył trzy złote medale na jednej olimpiadzie.
Kibiców ujął także gestem, który wykonał po olimpijskiej dekoracji zwycięzców. Mianowicie tym, że jeden ze zdobytych medali podarował ojcu, drugi matce, a tylko trzeci zatrzymał dla siebie.

Nazywany był "Czarną błyskawicą" ze względu na kolor stroju, w którym startował. Odnosił także spektakularne sukcesy w latach późniejszych w postaci pięciu medali na Mistrzostwach Świata w tym cztery złote.

Po zakończeniu kariery sportowej był głównym trenerem i dyrektorem technicznym Austrian Skiing Association (ÖSV), a także aktorem i piosenkarzem.

Zmarł 24 sierpnia 2009 roku w Innsbrucku w wieku 73 lat.

Na jego pogrzebie najbardziej utytułowany w historii francuski alpejczyk Jean-Claude Killy powiedział:

"Toni był narciarzem wszech czasów i godnym polecenia wzorem człowieka".

Stoi tu także restauracja , ulokowana w drewnianym budynku wybudowanym w góralskim stylu, oczywiście z tarasem oraz miejscami na piknik, a także placem zabaw dla dzieci.
Niedaleko znajduje się także niewielkie obserwatorium astronomiczne, ale aby w piękną bezchmurną noc podziwiać gwiezdne widoki, trzeba się wcześniej umówić. Informację na te temat można uzyskać na stacji kolejki.

Tutaj także zatrzymujemy się na dłużej, by odbyć kolejny spacer.

Obrazek

Obrazek

Monte de Faloria, Sorapiss, Antelao i dolina Borca.

Obrazek

Obrazek

Antelao

Obrazek

Cristallo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Col Druscie

Obrazek

Croda Rossa

Obrazek

Widok w kierunku Rifugio Duca d'Aosta (2098 m)

Obrazek

... i jeszcze raz Tofany i jej szczyty ... od lewej d'Rozes, d'Mezzo, d'Dentro

Obrazek

...oraz stacje kolejek i widokowe tarasy: Ra Valles i Cima Tofana ... które w tej skracającej i wypłaszającej perspektywie wyglądają jak położone obok siebie.

Obrazek

Później jazda ostatnim odcinkiem, i meldujemy się na parkingu.

Na koniec interaktywna mapka kolejki :
Freccia Nel Cielo ... wystarczy kliknąć na odpowiedni przycisk np. funivia ... i już jedziemy ! ;) :)

Temperatura na dole dochodziła do 30 stopni.
Minęło kilka ładnych minut, zanim wywietrzyliśmy stojące na niezacienionym parkingu auto.

Następnie uruchomiwszy pojazd i klimatyzację ruszyliśmy, by zrealizować drugi zaplanowany na ten dzień "punkt programu".

8)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.11.2011 09:31

mariusz-w napisał(a):
Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):W końcu wracamy w do stacji kolejki, by zjechać na następny poziom.

Tu już się rozstajemy. Ja stamtąd powędrowałem sentiero Olivieri.

No taaaaak ... ta "ścieżka" ! ... to zdecydowanie już nie dla nas. :lol:

Z zachowaniem odpowiedniej dawki ostrożności dalibyście radę. To już nie jest ostra ferrata, tylko miejscami nieco trudniejszy szlak. Tyle, że byłby problem z dotarciem do samochodu.

mariusz-w napisał(a):Następnie uruchomiwszy pojazd i klimatyzację ruszyliśmy, by zrealizować drugi zaplanowany na ten dzień "punkt programu".

Jesteście lepsi. Ja po Tofanie już nie zmieściłbym drugiego punktu w tym samym dniu. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.11.2011 09:37

Pierwszy punkt programu tego dnia był rewelacyjny. Wjazd i zjazd kolejką zaliczyłam, spacerki również i te wspaniałe widoki z wysokości. Nie będę odosobniona w stwierdzeniu, że zazdroszczę takiego dnia. Pozytywnie zazdroszczę :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 28.11.2011 10:21

mariusz-w napisał(a):Po wyjściu ze stacji kolejki natrafiamy na dowody istniejących tu narciarskich szlaków.

Obrazek

To ja jeszcze model łąkowy Ci dołożę.

Obrazek

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.11.2011 10:40

longtom napisał(a):To ja jeszcze model łąkowy Ci dołożę.

No popatrz, wrzucam sobie fotki na serwer, podczytuję sobie relację Mariusza,
a na fmixa, przed chwilą, ktoś identyczne jak twoje zdjęcie tego ratraka właśnie wrzucił 8O

:lol: Pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 28.11.2011 10:43

weldon napisał(a):a na fmixa, przed chwilą, ktoś identyczne jak twoje zdjęcie tego ratraka właśnie wrzucił 8O

Już Fatamorgana kiedyś ostrzegał, że zdjęcia kradną z serwerów :!: :D
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.11.2011 15:29

Poruszyły mnie te filmiki z lat 50 i 60 ( bo tak mnie wciągnęły, że na załączonym przez Ciebie nie poprzestałem ) - oglądałem z zapartym tchem styl przejazdu ,ale i ubiór kibiców ...
Proste narty, kristiania zamiast carvingu, kombinezon nieprzyklejony do ciała ...
I ta czarno-biała scenografia ...
Ech, łza się w oku kręci ...

Aż mnie korciło, żeby Ci "ukraść" któreś zdjęcie i przerobić na czarno-białe :)
Zwyciężyło poczucie przyzwoitości :)

pozdrawiam 8)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 29.11.2011 07:55

Franz napisał(a):Z zachowaniem odpowiedniej dawki ostrożności dalibyście radę. To już nie jest ostra ferrata, tylko miejscami nieco trudniejszy szlak. Tyle, że byłby problem z dotarciem do samochodu.

Właśnie, po tegorocznym pobycie stwierdziliśmy, że będzie trzeba zainteresować się także komunikacją autobusową w Dolomitach. Pozwoli to nam wędrować tak, żeby nie wracać tą sama drogą.
Z tego co zaobserwowaliśmy, jest to całkiem realne.

Franz napisał(a):Jesteście lepsi. Ja po Tofanie już nie zmieściłbym drugiego punktu w tym samym dniu. ;)

Ta "lepszość" spowodowana była zachłannością ... to znaczy chęcią zobaczenie w ciągu tych kilkunastu dni jak najwięcej i poznania terenu.
Następne razy będą już zapewne "spokojniejsze".
Teraz staraliśmy się korzystać ze wszystkich form wypoczynku ...
i tych bardziej aktywnych by poczuć spływający pot ... i tych spokojniejszych/wygodniejszych, aczkolwiek też przyjemnych, ciekawych, dostarczających może innego rodzaju adrenaliny.

Ale zawsze coś !

W sumie najważniejsze ! ... że uważamy ... iż to co zaplanowaliśmy, to się udało !
Chociaż czasami wymagało to "zebrania się w sobie". :)

Ale dzięki temu jesteśmy mądrzejsi i mamy już co nieco rozpracowane.
Co ... gdzie ... jak ... i na co nas może być stać.
Sądzimy więc, że następny pobyt będzie jeszcze bardziej przemyślany i zaplanowany oraz z nowymi wyzwaniami.

Lidia K napisał(a):Pierwszy punkt programu tego dnia był rewelacyjny. Wjazd i zjazd kolejką zaliczyłam, spacerki również i te wspaniałe widoki z wysokości. Nie będę odosobniona w stwierdzeniu, że zazdroszczę takiego dnia. Pozytywnie zazdroszczę :D

No to super ... cieszymy się ...
A od pozytywnej zazdrości, po czytaniu relacji na forum to ja już prawie "cały zżarty jestem" :)

longtom napisał(a):To ja jeszcze model łąkowy Ci dołożę.

Dziękuję ... co prawda mnie sama łączka wystarczy ! ;)

weldon napisał(a):... a na fmixa, przed chwilą, ktoś identyczne jak twoje zdjęcie tego ratraka właśnie wrzucił 8O

Déja vu ! :lol:

plavac napisał(a):Poruszyły mnie te filmiki z lat 50 i 60 ( bo tak mnie wciągnęły, że na załączonym przez Ciebie nie poprzestałem ) - oglądałem z zapartym tchem styl przejazdu ,ale i ubiór kibiców ...
Proste narty, kristiania zamiast carvingu, kombinezon nieprzyklejony do ciała ...
I ta czarno-biała scenografia ...
Ech, łza się w oku kręci ...

No to miałeś to samo co ja !
Też "utknąłem" na YT.
Tym bardziej, że olimpiada w Cortinie, odbyła się rok wcześniej niż moje pojawienie się na tym ziemskim padole. 8)

plavac napisał(a):Aż mnie korciło, żeby Ci "ukraść" któreś zdjęcie i przerobić na czarno-białe :)
Zwyciężyło poczucie przyzwoitości :)

Zupełnie niepotrzebnie ... wybieraj i przerabiaj do woli ! :)
Mnie tylko cieszy, że chcecie czytać/oglądać to co pokazuję ... to dla nas kolejna radość i satysfakcja z przeżytych wakacji. 8)

Pozdrawiam.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.11.2011 12:06

longtom napisał(a):
weldon napisał(a):a na fmixa, przed chwilą, ktoś identyczne jak twoje zdjęcie tego ratraka właśnie wrzucił 8O

Już Fatamorgana kiedyś ostrzegał, że zdjęcia kradną z serwerów :!: :D

Bo kradną. W takiej masie fotek w necie to już norma, że komuś się nie chce postarać i woli "pożyczyć" cudze- nie pytając nikogo.
Zalew fotoinformacyjny sprzyja takim działaniom.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.11.2011 12:13

Fatamorgana napisał(a):W takiej masie fotek w necie to już norma, że komuś się nie chce postarać i woli "pożyczyć" cudze- nie pytając nikogo.

No właśnie :twisted:

Tylko teraz pytanie, czy to Tomek tamtemu, czy ten ... f-mixer Tomkowi podiwanił :lol:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 02.12.2011 10:06

weldon napisał(a):Tylko teraz pytanie, czy to Tomek tamtemu, czy ten ... f-mixer Tomkowi podiwanił :lol:

:lol:

Przede wszystkim to Mariusza ktoś podiwanił.
Od kilku dni cisza.
Ale może jakiś super odcinek szykuje :?
pzdr :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.12.2011 12:00

longtom napisał(a):Od kilku dni cisza.

Tomku !
Aaa ... bo tak z czasem, coś ostatnio się nie wyrabiam. :?
Jednak już segreguję fotki i pomalutku ruszymy dalej. 8)

Dzięki za motywację ! ;)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 03.12.2011 01:11

To norma - rozpęd na początku relacji i nagle życie upomina się o swoje ...
Czekamy cierpliwie, Mariusz .
Uporządkuj to, co najważniejsze.
Pozdrav 8)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.12.2011 14:28

plavac napisał(a):... i nagle życie upomina się o swoje ...
Czekamy cierpliwie, Mariusz .
Uporządkuj to, co najważniejsze.
Pozdrav 8)

Święta racja ! 8) ... ale pomalutku ruszamy dalej ! :)

----------------------------------------------------------------------------

Wyjeżdżamy z Cortiny i przez Pocol podążamy w kierunku Passo Falzarego.

Po drodze ponownie podziwiamy, choć teraz z innej perspektywy (południowej) Tofana Rozes ...

Obrazek

Obrazek

... za moment leżące po przeciwnej stronie Averau (2649 m) i Croda Negra (2518m).

Obrazek

Natomiast po chwili obserwujemy płynącą przed nami z Passo Falzarego na Lagazuoi kolejkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu zatrzymujemy się na Passo i przechodząc koło najsłynniejszej, a na pewno najczęściej pokazywanej dolomitowej kapliczki dochodzimy do stacji kolejki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Korzystając z tego czerwonego wagonika już po kilku minutach jesteśmy ponownie u góry ... tym razem na ok. 2750 metrach.

Tutaj od razu rzuca nam się w oczy piękny ... tym razem prawy (zachodni) profil Tofana Rozes, a za nią szczyt Tofana Mezzo, który odwiedziliśmy tak niedawno.

Obrazek

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2011 14:43

Pięknie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe