napisał(a) mariusz-w » 15.11.2011 19:19
Franz napisał(a):Łącznikiem nie jest - leży na południe od obu wspomnianych grup.
To prawda ... chyba się nieprecyzyjnie wyraziłem.
A już na pewno nie "w duchu" dolomitowego wędrowca-górołaza-specjalisty.
Sugerowałem się głównie widokiem od południowego wschodu, jak i północnego zachodu na te grupy.
Wtedy widać je po dwie, ale zawsze z Antelao.
Jednak bezsprzecznie masz rację, gdyż patrząc na mapę z góry, Antelao faktycznie jest grupą położoną najdalej na południe z tych trzech bliskich sąsiadów, tworzących jakby trójkąt.
Franz napisał(a):A co do piramidy - to tak wygląda głównie od zachodu i wschodu. Z Monte Rite akurat tego za bardzo nie widać, za to przedstawia się w całej rozciągłości.
To również prawda ... widać to częściowo choćby na tym zdjęciu zrobionym w zeszłym roku z doliny Boite ... kilometr przed Borca di Cadore. Ale gdy oglądaliśmy ją od północnego-zachodu, to też sprawiała momentami takie wrażenie.
Pewnie jeszcze gdzieś przy okazji to pokażę.
plavac napisał(a):Ale dostałem dolomitową mega-dawkę - na raz
No tak ... brak dostępu do sieci, a i nierzadko czasu ... powoduje relacyjne zaległości.
Sam wiem co miałem po miesięcznym "niebycie".
plavac napisał(a):Ale na szczęście Natura potrafi podarować nam też swoje piękno
Prawda absolutna !
... tylko życzyć sobie należy, bu ludzie o tym pamiętali i umieli je pielęgnować ... a może tylko by pięknu temu nie przeszkadzali.
plavac napisał(a):Zaskoczyły i zachwyciły mnie "zielono-wodne" Dolomity ! Wiem już, czym skusić moją Żonę przed kolejną wyprawą
No jasne ! ... bo Dolomity to nie tylko "góry skał i kamieni" oraz "żelastwo" !
My lubimy je właśnie za różnorodność i zarazem za dostępność do tych wszystkich skarbów.
plavac napisał(a):Teraz postaram się wędrować z Wami konsekwentnie.
Świetnie !
Pozdrawiam.