Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DOLOMITY ... Les plus belles architectures du monde ...

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.03.2013 12:08

mariusz-w napisał(a):Załamanie pogody nastąpiło w nocy i następnego dnia ... a jego skutki mogłeś ocenić już organoleptycznie. ;)

Zamówiłeś na moje powitanie. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 24.03.2013 22:19

Theatrum maiestaticum ...

Piękne światłocienie. Warto wracać do takich zdjęć. Prawdziwy podarunek od Natury ...

Pozdrawiam 8)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 25.03.2013 09:54

Franz napisał(a):Zamówiłeś na moje powitanie. ;)

... ale Ty byłeś czujny i dotarłeś jak już ponownie był wyż. :)

plavac napisał(a):Theatrum maiestaticum ...

Piękne światłocienie. Warto wracać do takich zdjęć.

... ale aparat momentami dostawał fiksum-dyrdum. :)

pozdrawiam 8)

----------------------------------------------------------------------

Passo Selle … przełęcz leżąca na wysokości 2528 metrów nad poziomem morza, należąca do grupy Marmolady, której z samej przełęczy nie widać.
Widać za to inne piękne szczyty. Po jednej stronie np. Pale di San Martino czy Civettę, po drugiej (tej z której przyszliśmy) podgrupę Monzoni-Vallaccia z Punta della Vallaccia (2620 m), a dalej Latemar i Rosengarten.
Od passo odchodzi ciekawa i popularna grań Costabella, ze stromymi szczytami sięgającymi 2759 metrów i ciekawym szlakiem Alta Via Bepi Zac.
Na przełęcz można się także dostać łatwiejszą i krótszą trasą od południa, z passo San Pellegrino. Jest jednak mniej urozmaicona i ciekawa, niż ta od San Nicolo ... którą pokonaliśmy.

Przełęcz Selle była austriackim przyczółkiem, a cały łańcuch Costabella teatrem walk podczas pierwszej wojny światowej ciągnącym się wzdłuż Alta Via Bepi Zac. Do dzisiaj na całej długości tej trasy, jest wiele „pamiątek” po tych dramatycznych wydarzeniach.
W latach 1915 i 1917 armia austriacka, by bronić kluczowej pozycji na południowo-zachodnim krańcu grupy Marmolady i dostępu do Val Monzoni zbudowała tu, dosłownie małą „wioskę” i całą linię okopów, stanowisk strzelniczych, koszarów, składów amunicji, wydrążonych w skale „dziur” i tuneli.
Dzisiaj na przełęczy stoi niedawno przebudowane (24 miejsca) schronisko Passo delle Selle (Bergvagabunden Hütte).

Przeskakując przez pierwsze okopy, zostawiamy schronisko po prawej i powoli ruszamy na krótką wspinaczkę na grań Costabella, by choć ciut poczuć jej klimat, popatrzeć z „wysoka” na passo i okolice … i zwiedzić pierwszą linię austriackich umocnień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na południe - niestety nie dość, że pod słońce, to przysnuty mgłą. Czyli warunki pogodowe zupełnie nie fotograficzne, robię więc fotki jedynie na potrzeby „dokumentacji”.
Mimo tego daje się rozróżnić kształty szczytów jak np. Civetty, ale przede wszystkim niesamowite wieże grupy Pale di San Martino.

Obrazek

Obrazek

Ostrożnie wąską, ostro wznosząca się ścieżką między skałami, pełną luźnych większych i mniejszych kamieni wspinamy się w kierunku wojennych pozostałości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam 8)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 25.03.2013 10:06

Fajne te "chmurowate" widoczki.

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.03.2013 12:34

mariusz-w napisał(a):Na przełęcz można się także dostać łatwiejszą i krótszą trasą od południa, z passo San Pellegrino. Jest jednak mniej urozmaicona i ciekawa, niż ta od San Nicolo ... którą pokonaliśmy.

Pełna zgoda. Szedłem obydwiema.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 25.03.2013 16:35

Widok na południe o tej porze dnia ma swój urok - ale pewnie jeszcze większy o zachodzie słońca z tarasu schroniska. Swoją drogą, posadowiono go ( schronisko, nie widok :wink: ) na tak otwartej przestrzeni, że wiatr ma gdzie hulać i rozganiać podziwiających .. :?
Ale za to wyglądają pięknie ( schronisko i widoki ) 8)

Pozdrawiam :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 26.03.2013 00:26

Jakby co Mariusz to ja tu zaglądam :) - Klub Dolomiciarzy kwitnie że hej! :) :D :wink:

Jak zawsze jest co oglądać a i poczytać. :D

Pozdrav.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.03.2013 07:16

Fatamorgana napisał(a):Jakby co Mariusz to ja tu zaglądam :) - Klub Dolomiciarzy kwitnie że hej! :) :D :wink:

Jak zawsze jest co oglądać a i poczytać. :D

Co racja, to racja :D

Pozdrawiam
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.03.2013 09:53

longtom napisał(a):Fajne te "chmurowate" widoczki.

.... 8)

Franz napisał(a):Pełna zgoda. Szedłem obydwiema.

My tylko tą jedną ... ale i z passo Selle, a także wcześniej z passo San Pellegrino, dokładnie tej krótszej trasie mogliśmy się przyjrzeć. 8)

plavac napisał(a):Swoją drogą, posadowiono go ( schronisko, nie widok :wink: ) na tak otwartej przestrzeni, że wiatr ma gdzie hulać i rozganiać podziwiających .. :?

... na szczęście tego dnia nie wiało ! 8)

Fatamorgana napisał(a):Jakby co Mariusz to ja tu zaglądam :) - Klub Dolomiciarzy kwitnie że hej! :)

... a już myślałem, że opuściłeś dolomitowe szlaki ...
Od pewnego czasu sądziłem, że w "klubie" zostaliśmy tylko z Wojtkiem i Piotrem i sympatykami jak Tomek czy drugi Piotr.8)

marze_na napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Jak zawsze jest co oglądać a i poczytać. :D

Co racja, to racja :D

Witaj w "klubie" ... dzięki ! 8)

pozdrawiam 8)

--------------------------------------------------------------

No to dalej w górę ....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.03.2013 13:48

Zgliszcza

mariusz-w napisał(a):Obrazek

i życie.

mariusz-w napisał(a):Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.03.2013 14:25

mariusz-w napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Jakby co Mariusz to ja tu zaglądam :) - Klub Dolomiciarzy kwitnie że hej! :)

... a już myślałem, że opuściłeś dolomitowe szlaki ...
Od pewnego czasu sądziłem, że w "klubie" zostaliśmy tylko z Wojtkiem i Piotrem i sympatykami jak Tomek czy drugi Piotr.8)

Sam widzisz jak łatwo nabrać błędnego przekonania. :) :wink:
Ale cieszę się, że udało mi się Ciebie rozczarować... :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.03.2013 15:46

mariusz-w napisał(a):Od pewnego czasu sądziłem, że w "klubie" zostaliśmy tylko z Wojtkiem i Piotrem i sympatykami jak Tomek czy drugi Piotr.8)

Ja cały czas po cichutku, coby świstaków nie spłoszyć :wink: , idę razem z Wami :P .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.03.2013 16:00

mysza73 napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Od pewnego czasu sądziłem, że w "klubie" zostaliśmy tylko z Wojtkiem i Piotrem i sympatykami jak Tomek czy drugi Piotr.8)

Ja cały czas po cichutku, coby świstaków nie spłoszyć :wink: , idę razem z Wami :P .

Ja też cały czas oglądam, ale zdjęcia masz tak boskie, że aż szok...

Piękne tereny, piękne kolory!

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.03.2013 16:16

No i wszystko jasne :)
Teraz już wiem skąd to szuranie za plecami i echo oddechu słyszane gdzieniegdzie :roll:

:wink:

Pozdrawiam
Piotr
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 27.03.2013 18:51

Ja też jestem w Fan Clubie 8) - rzadko się wpisuję bo,.......brak mi "nowych"komplementów :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe