Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DOLOMITY ... Les plus belles architectures du monde ...

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.01.2013 09:03

plavac napisał(a):
Franz napisał(a):A na Cima dell'Uomo mogłem kiedyś wleźć po drodze, a nie wlazłem. Jakoś... brakło motywacji.

E tam, nie wierzę. Chwyty pod rękami a stopnie pod stopami Ci się kruszyły i tyle. Ot co :wink: :)

No tak podobno tam całkiem sporo luźnych skałek, no i piarżyska ... które też do końca przyjemne nie są.
Może i lepiej, że motywacji zabrakło. 8)

---------------------------------------------------------

No nic ... pomału należy kończyć tę naszą wycieczkę zatytułowaną "Buffaure". 8)

Niby przeszliśmy dopiero plus minus połowę zaplanowanej na ten dzień trasy, ale teraz to już wszystko nam praktycznie znane.
Co prawda równie ładnie się prezentuje, bo w innych pogodowych warunkach, ale by Was specjalnie nie zamęczać ... przyśpieszamy kroku. 8)
Mijamy słoneczne hale, a później już dość ostro w dół ... idziemy w kierunku pierwszych drzew, by po chwili zagłębić się w rozświetlany słonecznymi promieniami gęsty, modrzewiowo-jodłowy las.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... kierunek prawidłowy ! ;)

Obrazek

... i w końcu sięgamy dna ... doliny oczywiście. 8)

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.01.2013 10:02

Dolina S.Nicolo zalana słońcem ... jest ciepło, bezwietrznie ... po prostu sielsko.
Można by tu jak niektórzy przysiąść, wystawić twarz do słońca ... ale nie nam, my musimy pokonać jeszcze prawie dziesięć kilometrów.
Co prawda teraz już spacer cały czas dnem doliny i lekko z górki, no ale trochę czasu nam to zająć musi. 8)

Obrazek

Zostawiamy za sobą wodospad i maszerujemy na zachód.

Obrazek

Obrazek

Jest super, po drodze wymieniamy uwagi na temat tego co dzisiaj zobaczyliśmy.
Bylismy bardzo zadowoleni z tej trasy, u góry było pięknie ... tyle świetnych podejść i zejść wśród kolorowych skał, cudnych panoram, świstaki, konie, krówki ... a nawet trochę historii.

No ale i tutaj brzydko nie jest ! ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chwila oddechu ... ostatni batonik na pół :) ... i ostatnie cztery kilometry przed nami.

Obrazek

W końcu z ostatnimi promieniami słońca docieramy do Pozza di Fassa ...

Obrazek

... przy stacji kolejki zamykamy dzisiejszą pętlę.

Obrazek

Jeszcze mostek i docieramy do apartamentu, by przygotować już tylko obiado-kolację, a potem przy winku posiedzieć na tarasie, słuchając i patrząc na potok S.Nicolo. :)

Obrazek

pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.01.2013 10:10

Super ten dzisiejszy spacer :P ,
a widoki boooooskie :hearts: .
longtom
Weteran
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.01.2013 10:56

mariusz-w napisał(a):....my musimy pokonać jeszcze prawie dziesięć kilometrów....

docieramy do apartamentu,...

Toś się uwinął :!:

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.01.2013 11:19

Jak tak patrzę na zabezpieczenie tego Nicolo, to wydaje mi się, że oni to tam radarów nie potrzebują :D
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.01.2013 12:15

Za długim marszem dolina nie przepadam, chociaż czasami nie ma wyjścia.
W Waszym przypadku zrobiłbym użytek z tego środka lokomocji. ;)

mariusz-w napisał(a):Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.01.2013 13:39

mysza73 napisał(a):Super ten dzisiejszy spacer :P ,
a widoki boooooskie :hearts: .

... dzięki :)

longtom napisał(a):
mariusz-w napisał(a):....my musimy pokonać jeszcze prawie dziesięć kilometrów....

docieramy do apartamentu,...

Toś się uwinął :!:

... jak pisałem z górki było ! ;)

weldon napisał(a):Jak tak patrzę na zabezpieczenie tego Nicolo, to wydaje mi się, że oni to tam radarów nie potrzebują :D

... no nie widziałem ... nigdy i nigdzie !
W Pozza di Fassa za to co 100 metrów są "śpiący policjanci" .
Praktycznie na każdej ulicy, a szczególnie na tej najgłówniejszej (w kierunku doliny) będącej osią miejscowości.

Franz napisał(a):Za długim marszem dolina nie przepadam, chociaż czasami nie ma wyjścia.
W Waszym przypadku zrobiłbym użytek z tego środka lokomocji. ;)

No wyjścia nie było, szczególnie o tej porze ... ale że dolina piękna to nie żałowaliśmy.
Na dodatkowe pomysły już czasu nie było i tak wraz z zachodzącym słońcem dotarliśmy do domu.
Co do środka lokomocji to ten "bobslej na kółkach" był ze starości przyrośnięty do podłoża. ;)
Co prawda tak od połowy drogi mogliśmy skorzystać z tej "lokowotywki" co ją wcześniej pokazywałem, ale mimo tego, że mijając nas jej kierowca chciał nas podwiesić (nawet przyhamował w tym celu), to my podziękowaliśmy i ambitnie per pedes do samego domu ! :)
Fakt, że już tak od kościółka, czyli odejścia w dolinę Monzoni, to już w nogach ten spacer czuliśmy. 8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.01.2013 14:02

Zdarza mi się w takich okolicznościach łapać stopa (oczywiście, nie lokomotywkę, czy inne komercjalne środki transportu).
Na ogół z dobrym skutkiem.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.01.2013 14:19

"Kilka" kilometrów ten spacer miał :wink: , tym większy szacunek się należy , że całość per pedes :)
Przy pięknej pogodzie , w takim bajkowym otoczeniu też zrezygnowałbym z podwiezienia

Pozdrawiam
Piotr
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.01.2013 20:09

Franz napisał(a):Zdarza mi się w takich okolicznościach łapać stopa ...
Na ogół z dobrym skutkiem.

No tutaj ... byłby z tym problem, bo na końcówce minęły nas tylko dwa auta i to z pełną obsadą. :)
Nawet o tym rozmawialiśmy, że o stopa tu nie jest tak prosto.

piotrf napisał(a):Przy pięknej pogodzie , w takim bajkowym otoczeniu też zrezygnowałbym z podwiezienia

Też nie braliśmy pod uwagę jazdy, właśnie z uwagi na pogodę i chęć pospacerowania.
W końcu dzieci w domu nie płakały, a i na fajerkach nic nie stało ! ;) :)

Jedynie co mnie się nie podobało w końcówce (tz. ok 4 kilometrów) to konieczność poruszania się asfaltową drogą, a nie normalną gruntową ścieżką.
Przy takim "raźnym" marszu, odbija się to na stopach i stawach.

pozdrawiam.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 18.01.2013 20:48

Dokładnie to sobie pomyślałem patrząc na asfalt -biedne chrząstki ... Każda nierówność lepsza od gładkiego asfaltu.

A co do zejścia nie będę się wysilał - cudnie tam :!:
Zaprowadzę kiedyś rodzinę 8)

Pozdrawiam i sączę winko dla pełniejszego nastroju :wink: :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.01.2013 21:05

plavac napisał(a):Dokładnie to sobie pomyślałem patrząc na asfalt -biedne chrząstki ... Każda nierówność lepsza od gładkiego asfaltu.

No właśnie, więc jak się tylko dało (niestety rzadko) uciekaliśmy na pobocze. 8)

plavac napisał(a):A co do zejścia nie będę się wysilał - cudnie tam :!:
Zaprowadzę kiedyś rodzinę 8)

Pozdrawiam i sączę winko dla pełniejszego nastroju :wink: :)

Koniecznie ... ta dolina naprawdę warta jest odwiedzin, chociaż może unikajcie weekendów.
Wówczas popularność jej bardzo wzrasta.

... a my dzisiaj przy Budweiserze i oryginalnym Cheddarze ! ... czyli mało po włosku ! :)

pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.01.2013 09:15

No to gdzie dziś idziemy ? :P :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 19.01.2013 11:13

mysza73 napisał(a):No to gdzie dziś idziemy ? :P :wink:

Hmmm .. czy dzisiaj pójdziemy dalej, tego nie obiecuję. 8)
Mogę jednak powiedzieć, że zanim ruszymy na kolejny szlak, to najpierw na chwileczkę wstąpimy do Canale d'Agordo ... miasteczka dla którego 2012 rok był rokiem szczególnym. 8)

pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 21.01.2013 14:21

Ciąg dalszy będzie na następnej stronie ! ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe