Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DOLOMITY ... Les plus belles architectures du monde ...

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.01.2013 20:39

Na drugim, w zasadzie też na trzecim zdjęciu od góry widać coś, jakby sztuczne twory.
To pozostałości po jakichś umocnieniach, bunkrach?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.01.2013 20:54

weldon napisał(a):Na drugim, w zasadzie też na trzecim zdjęciu od góry widać coś, jakby sztuczne twory.
To pozostałości po jakichś umocnieniach, bunkrach?

Taaa ... wojna 1914-1918 ... w Dolomitach sporo tego.
Często naturalne warunki jak skałka, grota były lekko obudowywane i przystosowywane jako punkty obserwacyjne, stanowiska strzelnicze, a nawet na działa lżejszej artylerii.
Tu na grzbiecie "I Varosc" mieli doskonały widok praktycznie na wszystkie strony, a szczególnie w kierunku Marmolady i Costabella ... tam przebiegały główne linie frontu włosko-austriackiego w tym rejonie.

pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.01.2013 21:05

Na trzecim są kamienie, a to na drugim wygląda trochę jak żelbetowy blok.

Musieli się namęczyć przy tym :?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.01.2013 21:21

weldon napisał(a):Na trzecim są kamienie, a to na drugim wygląda trochę jak żelbetowy blok.

Musieli się namęczyć przy tym :?

No tak było ciężko i straszno.
Szczególnie zimą. Dużo więcej żołnierzy w tej wojnie zginęło właśnie przez warunki (nazwijmy je) naturalne jak lawiny, wypadki w górach etc. niż od prawdziwych działań wojennych.

pozdrawiam.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 05.01.2013 21:26

Bardzo tam pięknie. Zapatrzyłem się i na Królową ( widać stąd trasę ferraty na Punta Penia ) i na będący w cieniu Col Ombert, ale najdłużej wędrowałem po Cima Ombretta - to moje marzenie od "pierwszego czytania" :)
Pierwszy raz widzę te okolice i jest w nich moc !
Będę tam kiedyś - tzn bardzo chcę ...

Pozdrawiam 8)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.01.2013 22:17

plavac napisał(a):Pierwszy raz widzę te okolice i jest w nich moc !
Będę tam kiedyś - tzn bardzo chcę ...

Przyznam się Piotrze, że dla mnie okolice Val S.Nicolo były dużym zaskoczeniem. 8)
Wiele czytałem ... o wielu dolomitowych miejscach. Parę cudnych zobaczyliśmy w poprzednich wyjazdach, ale zupełnie się nie spodziewałem, że ta dolina (i jej otoczenie) zrobi na nas takie wrażenie i dostarczy tyle krajoznawczych atrakcji.
Szukając miejsca na "bazę wypadową" myślałem początkowo o Canazei ... ale jakoś nie mogłem trafić na ciekawy apartament.
W końcu padło na Pozza di Fassa i po późniejszej inspekcji terenu, stwierdzam teraz , że dobrze się stało jak się stało. Mieszkając w Pozza ma się naprawdę wszędzie doskonały, a co najważniejsze niedaleki dojazd we wszystkie rejony powiązane z doliną Val di Fiemme. Blisko stąd w najważniejsze grupy, a rodzynkiem jest właśnie dolina S.Nicolo i jej naturalność.
Jeśli "wyczystko" pozwoli nam w Dolomity wrócić ... to następny raz ponownie się zakotwiczymy w Pozza di Fassa.
Tym bardziej, że mam ogromną ochotę na "Dolomiti di Primiero e Gruppo delle Pale" ... a z Pozza do "Pale San Martino" to już rzut kamieniem. 8)

pozdrawiam
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.01.2013 11:47

mariusz-w napisał(a):... to prawda my też z Wojtkiem dziwiliśmy się, że Tkaczyk o niej nie wspomina.
Za chwilę w okolice Col Ombert dojdziemy.

Gdyby mi Mariusz o niej nie przypomniał, to pewnie bym na nią nie wlazł.

plavac napisał(a):Bardzo tam pięknie. Zapatrzyłem się i na Królową ( widać stąd trasę ferraty na Punta Penia ) i na będący w cieniu Col Ombert, ale najdłużej wędrowałem po Cima Ombretta - to moje marzenie od "pierwszego czytania" :)
Pierwszy raz widzę te okolice i jest w nich moc !

Są już w jednym wątku na forum fotki z tamtych okolic. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 06.01.2013 19:01

mariusz-w napisał(a):Jeśli "wyczystko" pozwoli nam w Dolomity wrócić ... to następny raz ponownie się zakotwiczymy w Pozza di Fassa.
Tym bardziej, że mam ogromną ochotę na "Dolomiti di Primiero e Gruppo delle Pale" ... a z Pozza do "Pale San Martino" to już rzut kamieniem. 8)

Trzymam mocno kciuki :!: A Passo Rolle to moja pierwsza dolomitowa przełęcz i choć było to zimą, do tej pory żadne inne miejsce nie wywarło na mnie takiego wrażenia - pomarańczowy Matterhorn Dolomitów na tle głębokiego błękitu nieba ... Ilekroć tamtędy przejeżdżałem, mocniej biło mi serce. Może też i dlatego, że skręciłem tam kiedyś we mgle kolano ... :? :)

Wiem, że były już zdjęcia okolicy Cime Ombreta, ale tak plastycznie i poglądowo to dopiero widać z sentiero Lino Pederiva.

Pozdrawiam 8)
mariusz-w
Koneser
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 11.01.2013 18:44

plavac napisał(a):Trzymam mocno kciuki :!: A Passo Rolle to moja pierwsza dolomitowa przełęcz i choć było to zimą, do tej pory żadne inne miejsce nie wywarło na mnie takiego wrażenia - pomarańczowy Matterhorn Dolomitów na tle głębokiego błękitu nieba ...

... dzięki ... a o Passo Rolle, to się w tym roku tylko otarliśmy, a właściwie o drogowskaz i skrzyżowanie na nie prowadzące ! :)

----------------------------------------------

Wchodzimy na przełęcz S. NIcolo, ale nie skręcamy do doliny, lecz mijamy schronisko i podchodzimy "do stóp" Col Ombert.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu na wygodnej skalno-trawiastej półce leżącej na skraju stromego piarżyska organizujemy sobie spokojny piknik. W końcu kawałek drogi przeszliśmy, a więc zapragnęliśmy coś zjeść, a także trochę odpocząć przed dalszą wędrówką.

Obrazek

pozdrawiam.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.01.2013 19:14

Piękne miejsce na piknik :D

Ostatnie zdjęcie takie . . . zjazdowe :wink:

Pozdrawiam
Piotr
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 11.01.2013 22:15

A mnie urzekła południowa ściana Marmolady ... I ładne złączenie z łąkami u podnóża :)

Col Ombert taki niby niewielki , a taki groźny ... :D

Pozdrawiam ( i smacznego ! ) 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.01.2013 12:46

plavac napisał(a):A mnie urzekła południowa ściana Marmolady ... I ładne złączenie z łąkami u podnóża :)

Świetne zdjęcie!

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.01.2013 16:32

piotrf napisał(a):Piękne miejsce na piknik :D

Ostatnie zdjęcie takie . . . zjazdowe :wink:

Faktycznie ... miejsce piękne, pogoda pogoda piękna ... a i w plecaku coś smacznego na ząb i do popicia się znalazło.
Na zdjęciu tego tak nie widać, fotka jednak spłaszcza perspektywę "dziury", ale spadek jest bardzo mocny.
Schodzić tamtędy by się nie dało .... faktycznie zjazdowo i to "na łeb, na szyję".
Nogi nam zwisały za próg skarpy ... niby było bezpiecznie, ale i tak cały czas "marudziłem" Gosi, by się za bardzo nie wychylała i siedziała blisko mnie. 8)

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):A mnie urzekła południowa ściana Marmolady ... I ładne złączenie z łąkami u podnóża :)

Świetne zdjęcie!

Widoki na Marmoladę i okolice faktycznie stąd są świetne ... zresztą i inne kierunki niewiele tej panoramie ustępują.
Ładny balkon ... zresztą wędrówka całym grzbietem to jak długometrażowy film rodem z "NG". 8)

pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.01.2013 16:50

No to sobie tak siedzimy ... ale nie przestajemy rozglądać się dookoła.
Jak wspomniałem jest co podziwiać ... dalsze panoramy, a także skalne "mozaiki" i " paczworki".
Płynące po niebie chmury dodatkowo malują krajobraz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu wreszcie podchodzimy jeszcze bliżej pod Col Ombert, by podejrzeć to o czym pisał wcześniej Piotr, a co Wojtek testował kilka dni później. 8)

plavac napisał(a):Ta ferrata na koniec takiego nie małego bądź co bądź "spaceru" to raczej dla twardzieli :)
Znalazłem opis ( nie w Tkaczyku :) :oops: - ale wiedziałem, że gdzieś go czytałem ... ) , który nie pozostawia wątpliwości co do "obiektu pożądania" :wink:

ferrata Kaiserjager (Col Ombert 2670m)
(grupa Marmolada)

Kolejna ekstremalna ferrata z książki "Extreme Klettersteige in den Ostalpen" - pozycja 66. Nie ma jej co szukać w polskich przewodnikach, chociaż okoliczne ferraty w nich występują. Piękna droga urwistą ścianą Col Ombert. Kluczowe miejsce decydujące o całościowym stopniu trudności znajduje się na początku drogi - jest to przewieszka bez sztucznych stopni, tylko lina. Jak my to przechodziliśmy to wisiała tam wspomagająca pętla z taśmy... ułatwia przejście tego siłowego miejsca. Dalej jest łatwiej ale nadal bardzo trudno. Sama ferrata nie jest długa.

Słabo, ale już ich widać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 12.01.2013 18:58 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.01.2013 16:57

mariusz-w napisał(a):W końcu wreszcie podchodzimy jeszcze bliżej pod Col Ombert, by podejrzeć to o czym pisał wcześniej Piotr, a co Wojtek testował kilka dni później. 8)

Poczekałbyś te kilka dni, to miałbym fajne zdjęcie. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe