Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DOLOMITY ... Les plus belles architectures du monde ...

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.11.2012 14:37

Lidia K napisał(a):Ale się deserowo zrobiło.
Nasza polska szarlotka ma nieco inny smak. Ciasto nie jest takie wydelikacone :D

... no i w naszych piniowych orzeszków oraz miodu (chyba :roll:) nie ma, bo cynamon z reguły jest ! :)
A ciasto to tylko "koperta" ... ale tak jak Piotrek mówi ... na ciepło smak i zapach po prostu obłędny ! ;)

pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.11.2012 16:51

Ostatni rzut oka na skalną rynnę, którą niedawno pokonaliśmy ...

Obrazek

Obrazek

...i C.Mugoni.

Obrazek

Opuszczamy halę i idziemy szlakiem biegnącym wzdłuż ściany Roda di Vael.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2012 16:57

mariusz-w napisał(a):Obrazek

Fajne rumowisko.

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.11.2012 17:11

Franz napisał(a):Fajne rumowisko.

Oj też takie miejsca lubimy !
Miło wspominamy i te przy "5wieżach" i "Skalne miasto" pod Sassolungo, a także to na Passo Giau.

pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.11.2012 19:08

Przyjemna wędrówka ścieżką wijąca się wśród wszelkiej maści i wielkości skał, doprowadza nas po około 30 minutach do schroniska Rif. Roda de Vael (2280m). Miejsce to z uwagi na panujący tutaj ścisk, mijamy praktycznie w biegu.
W końcu zbiega oraz krzyżuje się tu kilka tras ... a i zdobywcy okolicznych ferrat moją tu swoje miejsce na wymianę spostrzeżeń i wrażeń przy piwku.
Ten turystyczny harmider powoduje, że nawet mu fotki nie pstryknąłem, ale jakby co to można podejrzeć je na całkiem bogatej internetowej stronie schroniska ... a wygląda tak.

Obrazek

Obrazek

Tu znowu tablice pokazujące szlaki tam skąd dotarliśmy ...

Obrazek

Obrazek

... i tam gdzie idziemy.

Obrazek

W pewnym momencie w oddali ukazuje nam się grupa Sella.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od schroniska trasa obiega grań Masare od południa, by po 20 minutach doprowadzić nas po raz drugi w dniu dzisiejszym do pomnika „Christomannosa”.
Ten odcinek był bardzo oblegany, zmuszało to nas do praktycznie slalomu między innymi wędrującymi ... a przy orle to już był prawdziwy korek.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 07.11.2012 20:10

mariusz-w napisał(a):
Pogoda jak widać się poprawia, chmury się przerzedzają, wychodzi słońce ... krajobraz zamienia się w mozaikę światła i cieni.
Dzięki temu się on uplastycznia, podkreślając fakturę skał, biel piarżysk, zieleń hali ... a i na horyzoncie widać coraz więcej.

Obrazek

Bardzo lubię takie widoczki....a opisem spowodowałeś że bez fotki bym to "zobaczył ".....
Pięknie 8) i pięknie "wykiwaliście" mgłę ...... :wink:
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2012 20:56

mariusz-w napisał(a):Ten turystyczny harmider powoduje, że nawet mu fotki nie pstryknąłem

Znalazłem w Skalnych twierdzach, ale takie malutkie, że Cię nie wesprę. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.11.2012 21:05

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Ten turystyczny harmider powoduje, że nawet mu fotki nie pstryknąłem

Znalazłem w Skalnych twierdzach, ale takie malutkie, że Cię nie wesprę. ;)

... ale wtedy zapewne lokalizacja/położenie z "lotu ptaka" ( jak mniemam :wink: ) by było widoczne ! :)

pozdrawiam.
Franz
Legenda
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2012 21:57

mariusz-w napisał(a):... ale wtedy zapewne lokalizacja/położenie z "lotu ptaka" ( jak mniemam :wink: ) by było widoczne ! :)

Z podejścia na ferratę Masare.

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.11.2012 22:18

CROberto napisał(a):[
Bardzo lubię takie widoczki....a opisem spowodowałeś że bez fotki bym to "zobaczył ".....

To się cieszę ... i obiecuję, że słońca od teraz będzie już zdecydowanie więcej ! :)

Franz napisał(a):Z podejścia na ferratę Masare.

Tak się domyślałem ... :)

Jednak pozwolę sobie je tu zacytować , bo faktycznie widać i schronisko Roda di Vael i Baite Pederiva stojącą po sąsiedzku, a o której nie wspomniałem.
W tle natomiast misteczka/wsie Vigo i Pozza di Fassa. 8)

Obrazek

pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 07.11.2012 22:21 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2012 22:21

mariusz-w napisał(a):Jednak pozwolę sobie je tu zacytować

8)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 07.11.2012 23:49

Rifugio Roda di Vael ...
Wypiliśmy cappuccino w tym schronisku :) Taki nasz dolomitowy zwyczaj 8)
I piccolo birra :oops: Taki mój dolomitowy zwyczaj 8)

Ruch tam rzeczywiście ogromny,ale miejsce urokliwe ...

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.11.2012 10:06

Super :!:

... te trzy Wasze fotki po prostu dopełniają całości ! :)
Co do kawy i piwa mamy to samo.
Tutaj jednak ... o tym czasie, było za gęsto ! :? 8)

---------------------------------------------------------

Dalej, wprost pod słońce, schodzimy znaną nam już ścieżką w stronę kolejki i schroniska Paolina .

Obrazek

Kawałek dalej mijamy dumną autochtonkę, a że stoi ciut dalej od orła „Christomannosa”, ale także nad Passo Costalunga ... to ona również w pomnikowej pozie ... a cooo ! ;) :)

Obrazek

Zostawiamy za plecami skały Catinaccio ...

Obrazek

Obrazek

Zachodnie zbocze Catinaccio tonie w słońcu, chmury go praktycznie nie przesłaniają.
Tylko ostanie przepływające „karawele” rzucają jeszcze od czasu do czasu cień na skały.

Jest bardzo cieplutko, bezwietrznie, postanawiamy jeszcze trochę tu zostać.
W tym celu wspinamy się ponownie kawałeczek w górę trawiastego zbocza ... tym razem na „przełaj” ... by w bezpiecznej odległości od ścieżki urządzić sobie piknik.
Przy piwku, kanapkach, owocach … podziwiamy i komentujemy ten piękny spektakl natury, który w tym czasie odgrywa się przed, z boku i za nami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Było świetnie … taki odpoczynek, na takim tarasie to cudne zwieńczenie dnia.
Dzisiejsza wędrówka zaczynająca się i kończąca przy kolejce i Rif. Paolina, to jak wspominałem pętla o długości
ok. 6,5 kilometra wyglądająca tak jak poniżej … z tą tylko małą różnicą, że my przeszliśmy początkowo ścieżkę 549
(Via del Majare-Hirzlweg), a nie zaznaczoną tu 552.

Obrazek

Cała trasa to suma podejść i zejść (góra-dół/dół-góra) o wielkości 900 metrów w pionie ... i takim profilu :

Obrazek

W tym miejscu jeszcze raz wrócę do wspinaczy pokonujących ścianę Roda de Vael.
Już jako ciekawostka … sposób w jaki oni opisują trasę swoich „wędrówek” :) :

Obrazek

Tak … kilometry i metry w poziomie i pionie, można w miarę dokładnie podać/opisać … ale jeśli chodzi o wrażenia i radość z wyprawy, którą tego dnia zrobiliśmy … niestety ani słowa, ani zdjęcia nie są wstanie tego oddać. 8)

W końcu ruszamy do kolejki, by odbyć ponownie kilkuminutową, wygodną podróż.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Docierając na dół, my kończymy wycieczkę … a golfiści rozgrywkę. :)

Obrazek

Pozdrawiam.
longtom
Weteran
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 08.11.2012 10:34

mariusz-w napisał(a):... piękny spektakl natury,

Obrazek

to prawda :!:

pzdr :wink:
Lidia K
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 08.11.2012 10:55

mariusz-w napisał(a):Jest bardzo cieplutko, bezwietrznie, postanawiamy jeszcze trochę tu zostać.
W tym celu wspinamy się ponownie kawałeczek w górę trawiastego zbocza ... tym razem na „przełaj” ... by w bezpiecznej odległości od ścieżki urządzić sobie piknik.
Przy piwku, kanapkach, owocach … podziwiamy i komentujemy ten piękny spektakl natury, który w tym czasie odgrywa się przed, z boku i za nami.

Obrazek

Było świetnie … taki odpoczynek, na takim tarasie to cudne zwieńczenie dnia.

To można tak po łąkach poza szlak na przełaj sobie pójść. 8O :!: :?:
Wiosną zeszłego roku szliśmy szlakiem zaczynającym się koło świątyni Wang do schroniska Samotnia w Karkonoszach Był ładny widok na dolinę i gdy chciałam odejść pół metra z drogi i stanąć na kamieniu aby zrobić zdjęcie z nieobciętymi nogami zostałam pouczona przez młodego człowieka - wolontariusza że to jest zabronione 8O 8O 8O :!: :!: :!:
mariusz-w napisał(a):Dzisiejsza wędrówka zaczynająca się i kończąca przy kolejce i Rif. Paolina, to jak wspominałem pętla o długości
ok. 6,5 kilometra wyglądająca tak jak poniżej … z tą tylko małą różnicą, że my przeszliśmy początkowo ścieżkę 549
Cała trasa to suma podejść i zejść (góra-dół/dół-góra) o wielkości 900 metrów w pionie ... i takim profilu :

Nie spodziewałam się, że aż 900 m ale doczytałam na mapce jak to wyglądało. Wejścia i zejścia. To mnie zmyliło.
mariusz-w napisał(a):Tak … kilometry i metry w poziomie i pionie, można w miarę dokładnie podać/opisać … ale jeśli chodzi o wrażenia i radość z wyprawy, którą tego dnia zrobiliśmy … niestety ani słowa, ani zdjęcia nie są wstanie tego oddać. 8)

Nie do końca to jest prawda. Bo ja chodząc tak tu z Wami w relacji dzięki zdjęciom (i swoim podobnym przeżyciom) czuję się obecna na tym szlaku. W każdym razie fajnie było :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe