Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolny Śląsk - Orebič dojazd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grga
Croentuzjasta
Dolny Śląsk - Orebič dojazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 27.03.2012 08:20

Witam

Wielka prośba do osób bywałych i znających realia chorwackie.
Wybieramy się 13- 14 lipca do Orebiča z Dolnego Śląska, myślimy nad wyborem optymalnej trasy (oczywiście przeszukując wcześniej forum)
Jedziemy z dziećmi i wahamy się nad wyborem trasy przez Chorwację bądź Bośnię, rozważmy takie opcje:

- jazda nocna autostradami (możliwość korków przy zmianie turnusu)
- jazda starą drogą przez Plitvice, Knin z noclegiem w Plitvicach
- jazda przeż Bośnię nocleg okolice Gradiska, Nova Topola

Czy ktoś z Was miał pozytywne doświadczenia z jazdy drogą przez Bośnię?
Który Waszym zdaniem wariant jest lepszy.
Proszę o Wasze opinie i przemyślenia poparte doświadczeniem.

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda
Re: [b]Dolny Śląsk - Orebič dojazd[/b]

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.03.2012 08:24

grga napisał(a):Czy ktoś z Was miał pozytywne doświadczenia z jazdy drogą przez Bośnię?

Cześć.

Ja mam pozytywne doświadczenia ale...to jest trasa krajoznawcza a nie najszybsza.
Nie ma się czego obawiać.
Skoro jednak macie nocleg w BiH to spokojnie mogę polecić.

Pozdrawiam
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.03.2012 09:05

Do Orebiča jeżdżę co roku, ale przyznam, że nigdy przez BiH, znaczy się oprócz kawałka Bośni tuż przed Półwyspem.
Wiele się już naczytałam na forum o różnych trasach, przez Bośnię również i choć kusi bardzo to jednak zawsze ją sobie odpuszczam....pewnie nie słusznie, ale....ja wybieram wygodę i jazdę autostradami.
Fakt, 13 lipiec to piątek, na korki trafić możecie, ale nie musicie. Myślę, że jakąkolwiek trasę wybierzecie będzie dobrze. Każda da Wam coś wyjątkowego. Autostradami (jeśli nie traficie na korek) będzie wygodnie i szybko, starą drogą da Wam możliwość zobaczenia Plitvic na co nie zawsze starcza zapału kiedy się jedzie autostradą (bo szkoda zjeżdżać, bo lepiej do celu itp), a przez BiH zobaczenie czegoś nowego, innego. Wszystkie trasy mają swoje wady i zalety.
Ja mimo wszystko, głównie z powodu małego człowieka na pokładzie wybieram autostrady :)
Ostatnio edytowano 27.03.2012 10:40 przez Aldonka, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.03.2012 09:56

13 lipca to piątek, więc oprócz daty to raczej nie będzie dramatu :) Zmiana turnusów będzie dzień później, jak już będziecie dalej niż bliżej. Autostrada powinno być najszybciej, Starą Drogą jest ładnie ale jeśli chcecie nocować w Plitvicach to i tak ich raczej nie obejrzycie. Co do drogi przez BiH to jest cudowna, ja proponuję przez Banja Luke. Jechałem przez BiH kilka razy. Dolina Vrbasu i Neretvy jest piękna. Skąd dokładnie jedziecie?
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 27.03.2012 11:06

Bocian napisał(a):13 lipca to piątek, więc oprócz daty to raczej nie będzie dramatu :) Zmiana turnusów będzie dzień później, jak już będziecie dalej niż bliżej. Autostrada powinno być najszybciej, Starą Drogą jest ładnie ale jeśli chcecie nocować w Plitvicach to i tak ich raczej nie obejrzycie. Co do drogi przez BiH to jest cudowna, ja proponuję przez Banja Luke. Jechałem przez BiH kilka razy. Dolina Vrbasu i Neretvy jest piękna. Skąd dokładnie jedziecie?

Punkt zborny we Wrocławiu, i dalej na Boboszów, Graz, Lenart , Ptuj.
I tu zagwozdka bo może przeż tą Bośnię, mało ludzi tamtędy jedzie (brak korków). Tylko jak z noclegami? Wypadałoby na serbską część Bośni, czy ktoś tam nocował? Jakich warunków można się spodziewać? Bo Google Maps traktuje rejon prawie jak białą plamę.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 27.03.2012 12:36

Dolny Śląsk a kibicuje Lechowi ? chyba że to ........prowokacja
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 27.03.2012 13:09

Amikol napisał(a):Dolny Śląsk a kibicuje Lechowi ? chyba że to ........prowokacja

Proszę czytać ze zrozumieniem!!!
Ale rozmawiamy teraz o drodze do Orebica :)
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 27.03.2012 14:30

Nocowałem w hostelu w miejscowości Jajce. Czysto i przyjemnie. Pokój 2 osobowy 16 euro. Obok stare miasto warte obejrzenia, zamek, katakumby, meczet, duży wodospad w centrum miasta, w parku muzeum J.B.Tito. Bośnia ogólnie jest tańsza od Polski i Chorwacji. Jadąc w stronę Chorwacji po drodze można zwiedzić Mostar. Reasumując warto jechać przez Bośnię i Hercegowinę.
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 27.03.2012 15:36

kmusial napisał(a):Nocowałem w hostelu w miejscowości Jajce. Czysto i przyjemnie. Pokój 2 osobowy 16 euro. Obok stare miasto warte obejrzenia, zamek, katakumby, meczet, duży wodospad w centrum miasta, w parku muzeum J.B.Tito. Bośnia ogólnie jest tańsza od Polski i Chorwacji. Jadąc w stronę Chorwacji po drodze można zwiedzić Mostar. Reasumując warto jechać przez Bośnię i Hercegowinę.

Czy to był ten hostel http://www.jajce-youth-hostel.com? Jak z rezerwacją i wolnymi miejscami (w jakim terminie korzystaliście z ich usług), proszę o o odpowiedź, bo to bardzo ciekawe.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 27.03.2012 15:49

Tak, to ten hostel. Nocowałem tam po 15 września w ubiegłym roku, bez rezerwacji, oprócz nas było jeszcze ok. 7-8 osób. Niestety nie wiem jak jest w pełni sezonu.
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 27.03.2012 16:56

Jeżeli przez Bośnię, ja również polecam trasę przez Banja Lukę i Jajce, ale tylko jeżeli ma to być trasa krajoznawcza. Widoki są przepiękne. Natomiast nie polecam noclegu w hotelu Vrbas w Donji Vakuf. I nie ma co wierzyć temu przesłodzonemu filmikowi (częściowo raczej animacji):

Jeśli komuś smrodek fajek nie robi różnicy, to może nie będzie miał problemu, mi robi, więc problem miałam, a okno było w takim stanie, że strach było otwierać, zwłaszcza, że akurat padało. Do tego brak ciepłej wody,nawet po letniej nie było śladu, łazienka sprzątana tak z miesiąc wcześniej, bezpośrednio nad brodzikiem, gdzieś na wysokości 1-1,2m., wyrwany jakiś włącznik z kablami na wierzchu, które przy odrobinie szczęścia można polać wodą biorąc prysznic, więc efekty specjalne być może gratis. Wykładzina świeżo jednak odkurzana, pościel czysta, prana po poprzednim użytkowniku:), tyle, że też przesiąknięta fajeczkami. Czyli jednym słowem dla kochających woń palonego tytoniu bajka.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.03.2012 17:17

grga napisał(a):
Bocian napisał(a):13 lipca to piątek, więc oprócz daty to raczej nie będzie dramatu :) Zmiana turnusów będzie dzień później, jak już będziecie dalej niż bliżej. Autostrada powinno być najszybciej, Starą Drogą jest ładnie ale jeśli chcecie nocować w Plitvicach to i tak ich raczej nie obejrzycie. Co do drogi przez BiH to jest cudowna, ja proponuję przez Banja Luke. Jechałem przez BiH kilka razy. Dolina Vrbasu i Neretvy jest piękna. Skąd dokładnie jedziecie?

Punkt zborny we Wrocławiu, i dalej na Boboszów, Graz, Lenart , Ptuj.
I tu zagwozdka bo może przeż tą Bośnię, mało ludzi tamtędy jedzie (brak korków). Tylko jak z noclegami? Wypadałoby na serbską część Bośni, czy ktoś tam nocował? Jakich warunków można się spodziewać? Bo Google Maps traktuje rejon prawie jak białą plamę.

Szczerze, to nie wiem po co chcecie jechać przez BiH, no chyba, żeby popatrzeć na widoki. Chodzi mi o trasę. Jeśli przez Ptuj to chyba łatwiej chorwacką autocestą... Liczyliście kilometry?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.03.2012 17:21

Krótko i na temat.
Jechać przez Sośnicę, Wodzisław, Brno, Breclav, Wiedeń i nocleg Graz lub przed Plitvicami, jeżeli nie byliście.
Zwiedzanie jezior, albo nie i dalej do Orebica.
Opcja 2-ga.
Zwiedzenie jezior od 8-12 i dalej do Orebica, jeżeli macie rezerwację.
Dacie radę.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.03.2012 17:26

W sumie Via Michelin pokazuje podobna ilość kilometrów... Czasowo na korzyść Cro, ponad godzinę. Mówię o trasie z Ptuja do Ploče.
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 27.03.2012 17:50

Bocian napisał(a):W sumie Via Michelin pokazuje podobna ilość kilometrów... Czasowo na korzyść Cro, ponad godzinę. Mówię o trasie z Ptuja do Ploče.

Właśnie kilometry te same, jazda w dzień (nocleg np. w Jajce) i w sobote rano via Mostar , wodospady Kravica (zamiast Plitvic) do Orebica.
Pytanie czy droga przez Bośnię bardziej męczy niż droga przez Plitvice, bo patrząc na mapę z poziomicami to wokoło góry jakby jechało się przez Tatry.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone