Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolny Śląsk - Orebič dojazd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.05.2012 10:40

A1 na razie jest otwarta do węzła Świerklany ( okolice Wodzisławia Śląskiego). Od węzła Sośnica jest praktycznie pusta.
Na węźle Sośnica musisz trzymać się kierunku RYBNIK (na żółtych tabliczkach), niebieskie tablice (Gorzyczki, Ostrava)jeszcze są przekreślone, a o tym żeby dać tabliczki Chałupki nikt nie pomyślał :( .
A1 jedziesz do końca, po zjeździe w Świerklanach na rondzie zjeżdżasz 3 wyjazdem na Wodzisław Śląski i drogę nr 932 i tą drogą jedziesz jakieś 10km do drogi nr 933. Skręcasz na drogę 933 w prawo i po jakiś 500m do0jeżdżasz do ronda ( z prawej strony będziesz miał Mc' Donald) na rondzie w lewo i jesteś na drodze 78 do Chałupek. Cały czas prosto drogą 78, przejeżdżasz granicę z Czechami i po jakiś 2 km masz wjazd na autostradę D1 kierunekOstrava.
2km za zjazdem jest stacja na której możesz kupić czeską winietę.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.05.2012 12:50

dla wprawionych w bojach mam pytanie

Wrocław - Caska

Dobrze poprowadziłem objazd przez Mureck, Lenart i Ptuj? Chodzi mi głównie o samo zakończenie objazdu i wjazd na autostradę czy jest w dobrym miejscu. Raz drogę pokonywałem ale ciemno było, człowiek zestresowany i nie wiele pamiętam.

Proszę również jeśli to możliwe o sugestie dot. krajów tranzytowych, czy dobrze trasę poprowadziłem czy też macie pomysł jak ją usprawnić, ułatwić i przyspieszyć. Polską się nie przejmujcie. Na pewno będzie autostradą. Wyznaczone przez Krapkowice ale pojadę dalej maksymalnie jak się da autostradą.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.05.2012 13:34

Objazd przez Mureck - Lenart - Ptuj masz poprowadzony dobrze. Ja tylko trochę inaczej jadę przez Ptuj, już w Ptuj z drogi 229 skręcam w lewo w drogę 713, potem na 2 rondzie w prawo i przez następne ronda prosto. Na autostradę wyjeżdżam w tym samym miejscu co Ty.
Zjazd z A4 na Krapkowice też nie jest taki zły, po drodze niema żadnych większych miejscowości, oprócz Raciborza. W samym Raciborzu jedno rondo i dwa skrzyżowania ze światłami.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 02.05.2012 20:11

sviva napisał(a):Proszę również jeśli to możliwe o sugestie dot. krajów tranzytowych, czy dobrze trasę poprowadziłem czy też macie pomysł jak ją usprawnić, ułatwić i przyspieszyć. Polską się nie przejmujcie. Na pewno będzie autostradą. Wyznaczone przez Krapkowice ale pojadę dalej maksymalnie jak się da autostradą.

Wygląda dobrze, ja osobiście jadę przed Mikulow, droga już wyremontowana a w Mikulowie zjadam dobry posiłek z widokiem na zamek - taki mamy już z rodzinką zwyczaj:-)
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 02.05.2012 20:23

dids76 napisał(a):A1 na razie jest otwarta do węzła Świerklany ( okolice Wodzisławia Śląskiego). Od węzła Sośnica jest praktycznie pusta.
Na węźle Sośnica musisz trzymać się kierunku RYBNIK (na żółtych tabliczkach), niebieskie tablice (Gorzyczki, Ostrava)jeszcze są przekreślone, a o tym żeby dać tabliczki Chałupki nikt nie pomyślał :( .
A1 jedziesz do końca, po zjeździe w Świerklanach na rondzie zjeżdżasz 3 wyjazdem na Wodzisław Śląski i drogę nr 932 i tą drogą jedziesz jakieś 10km do drogi nr 933. Skręcasz na drogę 933 w prawo i po jakiś 500m do0jeżdżasz do ronda ( z prawej strony będziesz miał Mc' Donald) na rondzie w lewo i jesteś na drodze 78 do Chałupek. Cały czas prosto drogą 78, przejeżdżasz granicę z Czechami i po jakiś 2 km masz wjazd na autostradę D1 kierunekOstrava.

Tak to wygląda na mapie - http://g.co/maps/qcen2 - chyba się nie pomyliłem - może się tak wybiorę:-)
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 02.05.2012 20:31

Moja żona bardzo chce jeszcze po drodze do Orebica zaliczyć zwiedzanie Plitvic - jeszcze nie wiem gdzie zanocować więc muszę to w trasie zaplanować.
Do Plitvic jechać z Karlovaca czy z okolic Gospica odbijać?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.05.2012 06:40

Można tak lub siak.
Noclegi wokół Plitvic są.
Także tam robię pauzę ale bez zwiedzania, chyba...
Lecimy za Dubrovnik.
razal
Turysta
Re

Nieprzeczytany postnapisał(a) razal » 03.05.2012 16:16

dids76 napisał(a):Objazd przez Mureck - Lenart - Ptuj masz poprowadzony dobrze. Ja tylko trochę inaczej jadę przez Ptuj, już w Ptuj z drogi 229 skręcam w lewo w drogę 713, potem na 2 rondzie w prawo i przez następne ronda prosto. Na autostradę wyjeżdżam w tym samym miejscu co Ty.
Zjazd z A4 na Krapkowice też nie jest taki zły, po drodze niema żadnych większych miejscowości, oprócz Raciborza. W samym Raciborzu jedno rondo i dwa skrzyżowania ze światłami.

Ja jadę dokładnie tak samo, w Ptuj z drogi 229 skręcam na 713. Tak jechałem w ubiegłym roku. Nie wiem czy czasem coś się nie zmieniło, bo na map24.pl pokazuje, że odcinek za węzłem w kierunku CRO jest już płatny. W ubiegłym roku na 100% nie był płatny, ale w tym roku może coś się zmieniło? Wie ktoś dokładnie?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.05.2012 19:36

Na większości map już w ubiegłym roku był zaznaczony jako płatny. Raczej nic się nie zmieniło.
tylut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tylut » 04.05.2012 11:06

dids76 napisał(a):A1 na razie jest otwarta do węzła Świerklany ( okolice Wodzisławia Śląskiego). Od węzła Sośnica jest praktycznie pusta.

Czyli ta stacja z winietami jest już na autostradzie? ten odcinek autostrady jest bezpłatny?- ciekawe czy stacja jest czynna w nocy?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.05.2012 11:38

Stacja na jest na autostradzie i jest na 100% czynna całą dobę.
Od tego roku, odcinek od granicy z Polską do zjazdu Ostrava - Rudna jest bezpłatny, co widać na mapce z poniższego linka:
http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/d ... amky#useky
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 04.05.2012 11:57

dids76 napisał(a):Ja tylko trochę inaczej jadę przez Ptuj, już w Ptuj z drogi 229 skręcam w lewo w drogę 713, potem na 2 rondzie w prawo i przez następne ronda prosto. Na autostradę wyjeżdżam w tym samym miejscu co Ty.
tak też prowadza znaki. Na pierwszych światłach w Ptuju skręcasz w lewo - znaki cały czas kierują na Zagreb. Jedziesz wtedy nie przez centrum, a przez nowy most.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 05.05.2012 05:26

FUX napisał(a):Można tak lub siak.
Noclegi wokół Plitvic są.
Także tam robię pauzę ale bez zwiedzania, chyba...
Lecimy za Dubrovnik.

A jakie są Twoje doświadczenia z tą trasą? Którą zwykle wybierasz? Będziesz coś rezerwował w okolicy Plitvic czy w ciemno?
Ja po zwiedzaniu jeziorek ruszam na Peljesac.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 05.05.2012 05:30

dids76 napisał(a):Stacja na jest na autostradzie i jest na 100% czynna całą dobę.
Od tego roku, odcinek od granicy z Polską do zjazdu Ostrava - Rudna jest bezpłatny, co widać na mapce z poniższego linka:
http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/d ... amky#useky

Niestety cena winiety czeskiej podskoczyla z 250 do 310 KC...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2012 05:37

Rezerwowałem chyba przez booking.com
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dolny Śląsk - Orebič dojazd - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone