Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolny Śląsk - Orebič dojazd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 01.04.2012 12:57

kibic napisał(a):Spędziliśmy tam zaledwie jedno popołudnie, obejrzeliśmy wodospad, pochodziliśmy po murach starego miasta. Według nas miasto jest warte zwiedzenia. Poza tym nad jeziorem Plivsko warto obejrzeć stare młyny wodne.

A jak z gastronomią i cenami, są jakies knajpki godnie polecenia?
kibic
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic » 01.04.2012 14:44

Na starym mieście jest kilka knajpek, ale my z racji tego, że podróżujemy z psem, nie do każdej możemy wejść. Jedliśmy jedynie pizzę w jednej z nich. Ceny trochę niższe niż w Chorwacji.Jest jeszcze restauracja przy hotelu Plivsko Jezero oraz mały bar na campingu.Polecamy burki z małej piekarni znajdującej przy wyjściu ze starego miasta za Banja Lucka bramą po lewej stronie.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.04.2012 14:32

Witaj GRGA.
My też wyjeżdżamy 13 lipca z Wrocławia z tym, ze na Pag (dopiero teraz sobie zdałem sprawę co za nieszczęsny dzień wyjazdu mamy;))
Planuję jechać A4 na Gliwice, potem A1 do granicy z Czechami (drogowcy obiecują, że do czerwca mają zostać oddane wszystkie odcinki do granicy).
Dalej Ostrava, Brno, Wiedeń, Graz (szybciutki objazd płatnej Słowenii) i wracamy na autostradę i z Zagrzebia na Zadar a potem mostem na Pag.

Jeżeli opcja z A1 nie wypali (a znając naszych drogowców istnieje duże prawdopodobieństwo graniczące z pewnoscią) pojedziemy przez Boboszów.
Może gdzies na trasie się spotkamy ;)
My jedziemy bez noclegów (ale w aucie mamy kilku kierowców).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.04.2012 14:34

Tym kawałkiem nie autostradowym koło Wodzisławia bym się nie przejmował...
Autostrada ma ruszyć około 27.VII
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 02.04.2012 16:20

sviva napisał(a):Witaj GRGA.
My też wyjeżdżamy 13 lipca z Wrocławia z tym, ze na Pag (dopiero teraz sobie zdałem sprawę co za nieszczęsny dzień wyjazdu mamy;))
Planuję jechać A4 na Gliwice, potem A1 do granicy z Czechami (drogowcy obiecują, że do czerwca mają zostać oddane wszystkie odcinki do granicy).
Dalej Ostrava, Brno, Wiedeń, Graz (szybciutki objazd płatnej Słowenii) i wracamy na autostradę i z Zagrzebia na Zadar a potem mostem na Pag.

Jeżeli opcja z A1 nie wypali (a znając naszych drogowców istnieje duże prawdopodobieństwo graniczące z pewnoscią) pojedziemy przez Boboszów.
Może gdzies na trasie się spotkamy ;)
My jedziemy bez noclegów (ale w aucie mamy kilku kierowców).

Cześć Sviva
My jedziemy 3-ma lub 4-ma samochodami, ale ze względu na odległość wyjezdżamy raczej w piątek skoro świt, żeby zachaczyć gdzieś o nocleg (Bośnia lub Plitvice zależy od opcji trasy).
Śledząc forum wydaje mi się że jedziecie busem, zdradzisz tajemnice ile płacicie za wynajem?
Pozdrowienia
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.04.2012 08:45

Zgadza się jedziemy busem w 8 (dorosłych) osób. Busa wynajmuję od kolegi "henius34" z forum. Mam do niego rzut beretem bo niecałe 30 km więc prawie jakbyśmy jechali swoim autem. Co do ceny to nie wiem czy mogę zdradzać szczegóły umowy handlowej ale naprawdę warto (ale mogę powiedzieć, że dzień wyjazdu i powrotu gratis;)).
Raz już jechaliśmy busem do Chorwacji więc jesteśmy zaprawieni w bojach :) powodzenia na trasie :)
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.04.2012 08:48

FUX napisał(a):Tym kawałkiem nie autostradowym koło Wodzisławia bym się nie przejmował...
Autostrada ma ruszyć około 27.VII

27 lipca to ja już niestety ale relację z wakacji mogę pisać ;)
orientujesz się może jak tam sytuacja z A1 wygląda? Będzie opłacało się (chodzi mi o komfort jazdy, unikanie korków, ekonomia jazdy itp.) jechać z Wrocławia A4 i dalej A1 na Czechy czy lepiej tradycyjnie przez Boboszów?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2012 10:29

Ja jestem wrogiem Boboszowa i szukałem alternatyw. Były Głuchołazy, Głubczyce; teraz Świerklany.
Warto.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.04.2012 13:06

FUX napisał(a):Ja jestem wrogiem Boboszowa i szukałem alternatyw. Były Głuchołazy, Głubczyce; teraz Świerklany.
Warto.

Sprawdzałem w viamichelin.pl i czasowo przez Boboszów a dołem przez Rybnik wychodzi podobnie (różnica chyb a 15 minut) a w km 180 na korzyść Boboszowa. Czy naprawdę ta trasa jest aż taka tragiczna?

Wyznaczam sobie trasy w viamcihelin.pl i targeo.pl
W viamichelin.pl przy wyjezdzie z Wrocławia w opcji zalecana każe jechać właśnie A4 na Gliwice a potem na dół w kierunku Czech. Trasa najkrótsza to znowu wyjazd na Boboszów. Różnica to 180 km na korzyść Boboszowa i 15 minut na korzyść Świerklan.

Mam za to inny problem i pytanie.
O dziwo trasa najkrótsza z viamichelin i trasa z targeo.pl biegnąc w 95% tymi samymi trasami różnią się o 4 godziny? Czy wam też tak podaje?
Przyznaję, że bazuję na targeo.pl ponieważ używam Automapy i tam mam w prosty sposób wygenerowaną mapę do Automapy, jednakże bardziej ufam viamichelin.pl. Czy jest jakiś sposób na wygenerowanie trasy w viamichelin.pl do Automapy?
Ostatnio edytowano 03.04.2012 13:20 przez sviva, łącznie edytowano 2 razy
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.04.2012 13:15

Przyjrzyj się dokładnie Twojej mapie "autostradowej". Viamichelin niema jeszcze autostrady A1 (od węzła Sośnica do Świerklan), wysyła Cię w Gliwicach na drogę 78 przez Rybnik, Wodzisław do Chałupek. Jeśli nie jedziesz w nocy albo w weekend nawet nie myśl o tej trasie!! Przejechanie Rybnika może Ci zająć godzinę.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.04.2012 13:19

No to jak ja mam jechać??:)
Chciałbym aby trasa była prosta łatwa i ekonomiczna ale nie chcę nadkładać z tego powodu 200-300 km ;)
Czyli z Wrocławia wyjeżdżam A4 i kieruję się dalej?? ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2012 13:20

Po pierwsze skróć link.
W Czechach mam alergię na wleczenie serpentynkami, wsiami miasteczkami, etc. nasączonymi policją.
Wolę nadłożyć przez Świerklany i np. Breclav, niż Boboszowy, Głuchołazy, Głubczyce.
Ta ostatnia była ok. zanim nie otworzono właśnie Świerklan i autobany od Chałupek.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.04.2012 13:23

Tutaj link do trasy:
http://www.tinyurl.pl?eqdoyzpg

Widziałem na forum, że lubisz planować trasy FUX. Czy za dobre chorwackie piwo dałbyś się namówić na pomoc przy optymalnym planowaniu?? Jadę na Automapie ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2012 13:23

Na A4 z Wrocka, bramka po bilecik :lol: -Sośnica-Wodzisław-Chałupki (Shell winieta na Czechy ew. Austrię)-Brno-Breclav-Reintal-Wilfersdorf (winieta na Austrię ew. Slowenię w normalnej cenie bez narzutu)-Wiedeń z obwodnicą-Graz-autostrada lub objazd-Zagrzeb.
Dalej wg. uznania. :wink:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.04.2012 13:27

To jest trasa z targeo:
http://www.tinyurl.pl?YKEruKHm

Niby taka sama jak w viamichelin a czasowo pokazuje 4 godziny dłużej... Coś mi tu nie gra... ;)
Fux dzięki, ale jak to teraz na mapie poprowadzić i zaimportować do Automapy??:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dolny Śląsk - Orebič dojazd - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone