Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolny Śląsk - Orebič dojazd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.03.2012 18:04

grga napisał(a):
Bocian napisał(a):W sumie Via Michelin pokazuje podobna ilość kilometrów... Czasowo na korzyść Cro, ponad godzinę. Mówię o trasie z Ptuja do Ploče.

Właśnie kilometry te same, jazda w dzień (nocleg np. w Jajce) i w sobote rano via Mostar , wodospady Kravica (zamiast Plitvic) do Orebica.
Pytanie czy droga przez Bośnię bardziej męczy niż droga przez Plitvice, bo patrząc na mapę z poziomicami to wokoło góry jakby jechało się przez Tatry.

Droga podobna, w BiH wg mnie bardziej górzysta ale bez szału. Pamiętaj że droga z Jajce do Orebića to jeszcze ok 320 km, to będzie z 6h jazdy. Moim zdaniem takie zwiedzanie w drodze to słabe jest.
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 27.03.2012 18:44

Bocian napisał(a):
grga napisał(a):
Bocian napisał(a):W sumie Via Michelin pokazuje podobna ilość kilometrów... Czasowo na korzyść Cro, ponad godzinę. Mówię o trasie z Ptuja do Ploče.

Właśnie kilometry te same, jazda w dzień (nocleg np. w Jajce) i w sobote rano via Mostar , wodospady Kravica (zamiast Plitvic) do Orebica.
Pytanie czy droga przez Bośnię bardziej męczy niż droga przez Plitvice, bo patrząc na mapę z poziomicami to wokoło góry jakby jechało się przez Tatry.

Droga podobna, w BiH wg mnie bardziej górzysta ale bez szału. Pamiętaj że droga z Jajce do Orebića to jeszcze ok 320 km, to będzie z 6h jazdy. Moim zdaniem takie zwiedzanie w drodze to słabe jest.

Moim zdaniem męcząca to ona nie jest, tyle, że na osiągnięcia czasowo - odległościowe nie licz. Jeżeli chcesz szybko dostać się nad Adriatyk, wybierz autostradę przez Cro, jeżeli chcesz w drodze pozwiedzać nie patrząc na poświęcany temu czas - polecam trasę przez Banja Lukę i Jajce.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 27.03.2012 19:02

Jeśli będziesz jechał przez Bośnię (Gradiszka) to ja jechałem TAK
dalej BL->Jajce->Bugojno->Jablanica->Mostar ->cro (piękne widoki) :D
Odcinek j/w do granicy BiH zajął mi 10,5h z postojami (czas postojów ok. 40min) - jazda przepisowa/rekreacyjna/wakacyjna zgodna z przepisami.
Z Dolnego Śląska trzeba doliczyć 2h.
Winietka tylko na Słowację
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 27.03.2012 19:15

Jechałeś na 1 raz czy z noclegiem?
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 27.03.2012 19:34

Na raz, ale jechałem do Mostaru, wyjazd 00:30 na miejscu o 16:00.
Prowadziłem sam i byłem średni zmęczony
Tobie te 300 km więcej będzie ciężko, więc radziłbym jednak z noclegiem
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2012 06:45

grga napisał(a):Witam

Jedziemy z dziećmi i wahamy się nad wyborem trasy przez Chorwację bądź Bośnię, rozważmy takie opcje:

- jazda nocna autostradami (możliwość korków przy zmianie turnusu)
- jazda starą drogą przez Plitvice, Knin z noclegiem w Plitvicach
- jazda przeż Bośnię nocleg okolice Gradiska, Nova Topola

Pozdrawiam

Witam

Byłem w Chorwacji parę razy 8)

Orebić - przez Plitvice ze zwiedzaniem i noclegiem zaraz za Karlovaciem Peljesac - Orebić - Mokalo 2009

2x Orebić - trasa autostradowa 8) Orebić 2008

Bratuś - trasa autostradowa 8)

Vir - - trasa autostradowa ( z objazdem tunelu Sveti Rok ) jeszcze bez klimy - masakra !! 8)

Zawsze przez Węgry i Słowację ( Słowenie omijamy z obawy o korki !! ) jak najwięcej autostrady :D
Czas dojazdu do Orebicia wychodzi ok 18 h !! + postoje i ew. nieprzewidziane korki ( 2011 wypadek na autostradzie za Zagrzebiem 4 h !!! )

Przez BiH nie jechałem całą trasą ale przejazd Mostar- Orebić to ok 3,5 - 4 h, trasa rzeczywiście widokowa ale szaleni autoktoni i duża ilość suszareczek skutecznie mnie zniechęcają do przejazdu całą trasą.

Jeśli z dziećmi to polecam raczej autostradę aby unikną zbyt dużej ilości pytań " DALEKO JESZCZE "

Pozdrawaim i życzę udanego wyjazdu :papa:
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 28.03.2012 17:26

CROMANIACY!!!
Był ktoś z Was w Jajacach i zwiedzał to miasteczko, podobno to zapomniana perła Bośni (zamek, 30 metrowy wodospad w centrum, katakumby, starożytne ruiny). Warto według Was, jadąc wolniej przez Bośnię, przenocować tam i cosik nowego zobaczyć?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.03.2012 17:58

grga napisał(a):CROMANIACY!!!
Był ktoś z Was w Jajacach i zwiedzał to miasteczko, podobno to zapomniana perła Bośni (zamek, 30 metrowy wodospad w centrum, katakumby, starożytne ruiny). Warto według Was, jadąc wolniej przez Bośnię, przenocować tam i cosik nowego zobaczyć?

Kwestia o której tam będziesz i czy będzie wam się chciało coś jeszcze oglądać...
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 28.03.2012 18:30

Bocian napisał(a):

Kwestia o której tam będziesz i czy będzie wam się chciało coś jeszcze oglądać...

Wyjazd z Wrocławia ok. 8 rano w piątek. ok. 12 godz. jazdy, i wieczorkiem do hostelu, kąpiel i na miasto, ewentualnie z rana coś zobaczyć.
Tylko pytanie czy warto, bo może się okazać że "trzy budy na krzyż, ew. półksiężyc" :) oraz zarośnięte ruiny i tyle.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.03.2012 20:38

grga napisał(a):
Bocian napisał(a):

Wyjazd z Wrocławia ok. 8 rano w piątek. ok. 12 godz. jazdy, i wieczorkiem do hostelu, kąpiel i na miasto, ewentualnie z rana coś zobaczyć.
Tylko pytanie czy warto, bo może się okazać że "trzy budy na krzyż, ew. półksiężyc" :) oraz zarośnięte ruiny i tyle.

Przez Jajce jechałem kilka razy ale zatrzymywałem się tam tylko raz, jadąc z rodzicami, jakieś 30 lat temu. Pamiętam coś w rodzaju parku wodnego, jakaś woda leciała w przygotowanych korytach... takie dziecięce wspomnienia...
Trasa to ponad 1050 km, dałbym więcej niz 12h jazdy, coś koło 13-14... W BiH suszą co kilometr :) Jeśli jeszcze będzie chciało wam się zwiedzać , to oki...
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 28.03.2012 21:26

My akurat na żadnych suszących w BiH nie trafiliśmy, tyle, że na trasie BL-Jajce trafiła się nam taka burza, że wypłoszyłaby wszystkich suszących:), ewentualnie suszarki zalała. Ja z Jajców (Jajec?) pamiętam wodospad w centrum. Wiedzieliśmy go tylko wieczorem, już po wspomnianej burzy, wyglądał nieźle, był ładnie podświetlony.

Jeżeli nie śpieszy Ci się nad morze, to ja bym wolała wolniej jechać a po drodze zwiedzać Bośnię, oczywiście w miarę chęci, a nie na siłę.

Gdybym była tam w innych okolicznościach przyrody, na pewno zwiedziłabym Jajce a Mostar to już zestaw obowiązkowy jak kawa i wuzetka :wink:
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 01.04.2012 08:32

Z dostępnych informacji w necie o Jajcach, znalazłem fakt, że w tym mieście znajduje się jakaś huta monstrualnych rozmiarów, czy ona jeszcze działa? i wpływa na jakość życia ludzi obecnych w okolicy?
Czy ktoś z Was zwrócił na nią uwagę?
Bardzo proszę o odpowiedź.
kibic
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic » 01.04.2012 09:29

Huta znajduje się przed miastem, nie jest specjalnie duża i nie widziałem żeby nadmiernie dymiła.Poza tym miasto znajduje się za górką , wjeżdża się do niego przez tunel. My jednak nocowaliśmy ok. 3 km od miasta nad jeziorem Pivsko. Wynajęliśmy na campingu bungalow
http://www.jajcetours.com/engindexautocamp.php.
Znajduje się tam również motel
http://www.hotel-turist98.com/hotel-plivsko-jezero.
Z Mysłowic ruszyliśmy o 4 rano, na miejscu byliśmy ok.16-tej.Jechaliśmy przez Słowację, Węgry -droga 86 , Chorwacja-autostradą do Gradiski przez Banja Lukę do Jajce.
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 01.04.2012 09:45

kibic napisał(a):Huta znajduje się przed miastem, nie jest specjalnie duża i nie widziałem żeby nadmiernie dymiła.Poza tym miasto znajduje się za górką , wjeżdża się do niego przez tunel. My jednak nocowaliśmy ok. 3 km od miasta nad jeziorem Pivsko. Wynajęliśmy na campingu bungalow
http://www.jajcetours.com/engindexautocamp.php.
Znajduje się tam również motel
http://www.hotel-turist98.com/hotel-plivsko-jezero.
Z Mysłowic ruszyliśmy o 4 rano, na miejscu byliśmy ok.16-tej.Jechaliśmy przez Słowację, Węgry -droga 86 , Chorwacja-autostradą do Gradiski przez Banja Lukę do Jajce.

Dzięki
A czy zwiedzaliście coś w Jajcach, jaki klimacik w mieście, czy warto spędzic tam pare godzin?
kibic
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic » 01.04.2012 10:19

Spędziliśmy tam zaledwie jedno popołudnie, obejrzeliśmy wodospad, pochodziliśmy po murach starego miasta. Według nas miasto jest warte zwiedzenia. Poza tym nad jeziorem Plivsko warto obejrzeć stare młyny wodne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dolny Śląsk - Orebič dojazd - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone