Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolny Śląsk i nieco dalej... (Sokołowsko)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
dangol
Weteran
Re: Dolny Śląsk i nieco dalej...(spływ Rudą)

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 26.08.2013 18:04

Pierwsza część trasy to dość głęboki wąwóz (potem brzegi łagodnieją), którego dnem płynie rzeka z wręcz krystaliczną :) wodą.
Widoki cały czas fajne :) , ale od czasu do czasu trzeba skupić się nie na nich, lecz na przeszkodach :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy mostek w niewielkiej odległości od Płocicza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalej znów normalnie…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

… tylko rzeka zadziwia :o sporą szerokością, jak na tak niewielki dopływ.

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 26.08.2013 18:11

Malowniczo (i dość różnorodnie) jest przez cały czas. O nudzie nie ma mowy!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.08.2013 07:08

A co było po Hamer Młynie - gdzie pojechaliście?

Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.08.2013 20:04

Jacek S napisał(a): A co było po Hamer Młynie - gdzie pojechaliście?

Zapomniałam :oops: .... napisać o tym, bo oczywiście pamiętam, gdzie byliśmy :wink: .
Jakoś przez weekend uciekło mi, że :roll: nie zakończyłam rowerowej wycieczkii szybciutko "spłynęłam"....
Uzupełnię pominięte - :arrow: zapewne dokleję to do jakiegoś z porzednich postów, aby wycieczka była kompletna przed opisaniem spływu. Może jutro lub pojutrze znajdę trochę czasu?
Ostatnio edytowano 30.08.2013 18:32 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda
Re: Dolny Śląsk i nieco dalej... ( Kłączno)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.08.2013 21:37

dangol napisał(a):A to już Hamer Młyn

2009:

2013:

1013:

Widzę, że już od tysiąca lat tam zaglądacie. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 29.08.2013 17:52

Franz napisał(a): Widzę, że już od tysiąca lat tam zaglądacie

Tak się złożyło :wink: :lol:

A tak na poważnie... w jednym z kolejnych odcinków pokażę miejsce, w którym życie toczyło się w jeszcze dawniejszych czasach. Zapewne, gdybym wówczas była na świecie, to musiałabym :wink: być i tam...
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 29.08.2013 17:58

dangol napisał(a):Widoki cały czas fajne :)

Obrazek

Dostrzegam nawet pewne plusy w stosunku do pływania kajakiem po Morzu Egejskim. :D

pzdr :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 29.08.2013 19:12

Dla mnie plusów jest sporo, chociażby brak fal i płytka woda oraz możliwość wysiadania z kajaka w tym momencie, kiedy się chce, bo do brzegu blisko :). No i wiosłować czasem nie trzeba wcale, bo nurt sam niesie...

Kolory wokół inne, ale to już kwestia gustu, dla mnie na Milos też byłoby atrakcyjnie :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 30.08.2013 18:41

Jacek S napisał(a): A co było po Hamer Młynie - gdzie pojechaliście?

UZUPEŁNIAM :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.09.2013 18:43

Obrazek

Mijamy most przy leśnictwie Wiśnica.

Obrazek

Obrazek

Według orientacyjnych czasów na stronach firm wypożyczających kajaki, powinniśmy tu być po około 2 godzinach od startu. Jesteśmy znacznie :o szybciej, chociaż nie wysilamy się zbytnio przy wiosłowaniu (nurt jest dobry, sam niesie :) ). To korzyść płynięcia tylko w dwa kajaki, przeszkody mijaliśmy sprawnie, nie było strat na ewentualne czekanie na tych, którym takie ewolucje wychodzą gorzej...

Postanawiamy, że postój na śniadanie zrobimy sobie już niedługo, czyli za połączeniem Kuśni i Rudej (co następuje jakieś 30 – 50 m dalej). Ciekawe, bo :idea: wpływająca do Kuśni (fotki z tego miejsca nie mam niestety) Ruda jest :roll: dużo węższa, dlaczego więc to ona przyjmuje dalej nazwę dla obu rzek?

Po mniej więcej 5 minutach od mostu trafiamy na wyśmienite miejsce na postój :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tradycyjnie (czyli przy zimnej parówce i piwku :) ) spędziliśmy w tym urokliwym miejscu około pól godziny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie było żadnych oznak zbliżającego się pościgu kolejnych niebieskich superkajaków...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.09.2013 07:56

Mam pytanko - pomiędzy Rekowem a Lipnicą jest strzałka w bok na jakąś wieżę widokową - byliście tam?

Pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 04.09.2013 10:17

dangol napisał(a):Ruda jest :roll: dużo węższa, dlaczego więc to ona przyjmuje dalej nazwę dla obu rzek?

A może jest dłuższa albo głębsza i więcej wody w niej płynie :?:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 04.09.2013 11:04

longtom napisał(a): może jest dłuższa albo głębsza i więcej wody w niej płynie :?:

Dłuższa nie jest, to pewne! Ilości wody nie mierzyliśmy :wink: , ale skoro kajaków tamtędy nie puszczają , tylko Kuśnią,, to przypuszczalnie :idea: wody mniej...

Jacek S napisał(a): pomiędzy Rekowem a Lipnicą jest strzałka w bok na jakąś wieżę widokową - byliście tam? P

Owszem, kiedyś byliśmy :) , ale akurat z tej wycieczki rowerowej fotek :? nie mam (no, może jakąś „papierową”, ale i tego pewna nie jestem).

Góra nazywa się Siemierzycka – jest najwyższym wzniesieniem w rejonie Bytowa.
Co do widoków z wieży, to mam nieco :roll: przymgloną pamięć, ale wydaje mi się, że :? nie były one porywające, bo wieża otoczona była dość wysokimi drzewami, które skutecznie ograniczały panoramiczność. Trochę czasu jednak minęło od naszej wizyty, więc może coś powycinali :wink: i widać więcej?

Jak skończę z Rudą, to :idea: „pojedziemy” na inną wieżę widokową, w sumie dość blisko od Siemierzyckiej :) , chociaż zjazd do niej nią (przynajmniej od wspomnianej przez Ciebie drogi) oznakowany nie jest…
Moim zdaniem, warto nadłożyć kilka kilometrów (autem może będzie kilkanaście) i odwiedzić Górę Lemana 8) . Jak dla mnie - ciekawsza od Siemierzyckiej. Na rowery jednakże okolice obu tych miejsc bardzo fajne :D .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 04.09.2013 17:29

Kolejny odcinek rzeki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed nami most w wiosce Suszka.

Obrazek

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 04.09.2013 17:37

Obrazek

Obrazek

Wysiadamy z kajaków, żeby opracować strategię przeprawy, bo :roll: pod mostem jest spory spadek pełen wystających kamieni…
Przy okazji oglądamy rosnący w pobliżu pomnik przyrody – dąb Zygmunt, mający około 6 m obwodu, wysokość około 30 m.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W pobliżu znajduje się pamiątkowy głaz poświęcony leśnikowi Zygmuntowi Kaczmarkowi - który często gościł w okolicach Suszki.

Obrazek

Przepłynięcia w kajakach pod mostem :roll: nie ryzykujemy, ale nie ma potrzeby przenoszenia sprzętu górą. Wystarczy wysiąść i pilnować, by nieobciążone kajaki przepłynęły bezpiecznie przez kamieniste bystrze :) . Zaraz za mostem koryto Rudej przegradza powalone ogromne drzewo, nie ma obawy, ze kajak ucieknie :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

„Oszczędność” czasową mamy coraz większą, teoretycznie Suszkę powinniśmy minąć po pięciu godzinach, nam trasa zajęła niespełna trzy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Dolny Śląsk i nieco dalej... (Sokołowsko) - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone