Re: Dolny Śląsk i nieco dalej... ( spływ Brdą)
napisał(a) dangol » 15.07.2013 20:19
Spływ Chociną (2012)Ubiegłoroczny spływ był uzupełnieniem przygody z Chociną, którą w 2010 poznaliśmy w jej dolnej części
. Ten odcinek trasy pokażę nieco później, zaczniemy od góry
.
Może nie od samych źródeł 45-kilometrowej rzeki, bo nawet nie wiem czy są tacy, co
spływ zaczęli już we Wierzchocinie…
Wielokrotnie przejeżdżaliśmy tamtędy rowerami, jako że do Wierzchociny niedaleko jest od miejsca, w którym znajduje się nasze obozowisko.
Fotki źródeł rzeki nie mam, ale uwieczniłam kapliczkę w centrum wsi (oraz obelisk upamiętniający mieszkańców poległych w II wojnie światowej, jeden z nich zginął na Bałkanach), w pobliżu której właśnie rzeka się rozpoczyna
.
Bardzo chcieliśmy wystartować koło leśniczówki Stary Most, gdyż wcześniejsze przejażdżki na kole dawały nadzieję, że będzie to możliwe. W ubiegłym roku jednakże ilość powalonych drzew przegradzających koryto rzeki od leśniczówki po most drogowy Upiłka – Lipczynek była
tak wielka, że nie zdecydowaliśmy się na spuszczenie kajaków na wodę już w Starym Moście. Nie twierdzę, że płynięcie było niemożliwe, chociaż wszystko na to wskazywało... Nawet jeśli dałoby się zakajaczyć, to energia i czas poświęcony na częste przenoski, skutecznie obrzydziłyby nam spływ
…
Wobec powyższego, Superkajak dowiózł nam sprzęt
na mostek przy szosie, skąd dość stromym ślizgiem trzeba było je przeciągnąć przez chaszcze na wodę.