napisał(a) dangol » 18.03.2025 19:23
Przy ścianie zachodniej znajdują się organy zbudowane w 1855 roku przez organmistrza Aleksandra Lummerta z Wrocławia. Poprzednie organy pochodziły z 1663 roku, poddane wielu naprawom i renowacjom (m.in. w 1704, 1737, 1802), wymienione zostały na nowe na 200-lecie kościoła. W latach 1896-1899 organy zostały rozbudowane przez firmę Henryka Schlaga ze Świdnicy, w XX wieku instrument przeszedł kolejne (co najmniej dwa) remoty. Rekonstrukcja organów została przeprowadzona w latach 2002–2005 przez firmę Hermann Eule Orgelbau z Budziszyna. Stan obecny to 27 głosów, 2 manuały + pedał, traktura mechaniczna. Każdego roku od maja do września w świątyni organizowane są Koncerty Pokoju, kiedyś załapaliśmy się na jeden z takich koncertów

.
Ewangelicy na Śląsku praktykowali spowiedź aż do początku XIX wieku, stąd w kościele znajdują się konfesjonały z XVII - XVIII wieku.
Naprzeciwko wejścia do świątyni, na północno-wschodnim przedłużeniu nawy bocznej, znajdują się drzwi prowadzące do zakrystii. Poprzednim razem nie byłam w jej wnętrzu, więc teraz chętnie weszłam do tego najcieplejszego

pomieszczenia w Kościele Pokoju, pełniącego do dziś funkcję zakrystii i kaplicy zimowej i kaplicy chrztów.
Znajduje się tu ołtarz z 1715 roku ufundowany przez baronową von Hochberg. Pierwotnie zamiast obrazu umieszczono tu odsyłacz do Ewangelii Św. Marka (Mk 10) „Pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie…”, a 300 lat po powstaniu ołtarza ołtarz zyskał obraz (dzieło jaworskiej artystki Iwony Lopko) nawiązujący do wskazanego tekstu.