Re: Dolny Śląsk i nieco dalej... (Opole)
napisał(a) Dawigs » 30.10.2024 23:52
dangol napisał(a):Dawigs napisał(a):Postaram się uzupełnić relację o zdjęcia z wnętrza kościoła na Górce i z alei gwiazd. Muszę tylko wygospodarować czas a z tym ostatnio krucho.
Super
, w takim razie czekam na czasowe luzy.
Myślałem, że w tym tygodniu nie uda się a tymczasem pojawiła się okazja.
dangol napisał(a):Obejrzymy teraz współczesne figury zdobiące Skwer Artystów na wzgórzu
.
Zakątki z figurami ładnie prezentują się obecnie w jesiennej odsłonie. Niestety miejsca to okupowali jak się domyślam studenci. Ale jedno zdjęcie bez ludzi udało się zrobić. Na drugim planie kościół Na Górce.
dangol napisał(a):Kościół „Na Górce” Matki Boskiej Bolesnej i św. Wojciecha to najstarsza opolska świątynia. …
Do wnętrza niestety wejść się nie dało, toteż obejrzałam jedynie zewnętrzne otoczenie kościoła.
Tam chyba zazwyczaj jest otwarte boczne wejście. Poza mszami nie można przejść do części z ołtarzem. Jest tam włączany alarm (stosowny napis informuje o tym na linie odgradzającej tą część kościoła). Jeśli próbowaliście wejść głównymi drzwiami przy schodach to te są chyba na stałe zamknięte.
Zapraszam zatem do wnętrza kościoła Na Górce.
Tu zamknięte główne drzwi.
dangol napisał(a):Opuszczam Wzgórze Uniwersyteckie schodami, z widokiem na Muzeum Śląska Opolskiego oraz Kamienicę Czynszową.
Wspomniana Kamienica Czynszowa
.
dangol napisał(a):Można od razu pójść do rynku (i za pierwszym razem tak właśnie zrobiłam
), albo najpierw zaglądnąć na Plac Św. Sebastiana, do którego od ul. Św. Wojciecha wiedzie ul. Staromiejska.
Na placu św. Sebastiana na jednej z kamienic jest mural poświęcony Zbigniewowi Wodeckiemu.
dangol napisał(a):Kościół św. Sebastiana został zbudowany w 1696 roku jako dziękczynienie po wygaśnięciu w 1680 roku epidemii dżumy. Wcześniej w tym miejsca stała karczma, w której w 1679 roku zmarła pierwsza ofiara zarazy.
Zajrzałem i do tego kościoła. Wejść można tylko do przedsionka. Dobre i to.
dangol napisał(a):Pora na opolski Rynek
...
Zdjęć z Alei Gwiazd Festiwalu Polskiej Piosenki nie mam
.
Proszę bardzo. Zdjęcia Alei Gwiazd:
W sumie to atrakcja mało wyeksponowana. Miejscowi wiedzą, że są a przyjezdni przyglądając się kamieniczkom i ratuszowi mogą po nich przejść nawet o tym nie wiedząc. Przekonałem się o tym gdy robiłem zdjęcia. Panie które odpoczywały na ławce zorientowały się, że siedzą przy Alei Gwiazd dopiero gdy robiłem zdjęcia.
Gwiazd już sporo. Zaczyna się trzeci rząd
.
Przy kościele Franciszkanów spotkałem Karola Musioła
. Popularnie nazywany Papą Musiołem był budowniczym Opolskiego Amfiteatru i inicjatorem powstania Krajowego Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu.