Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolny Śląsk i nieco dalej... (Sokołowsko)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
longtom
Weteran
Re: Dolny Śląsk i nieco dalej... (Gochy)

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.09.2024 18:10

piotrf napisał(a):...a na ostatnim zdjęciu również spojrzenie pod innym kątem na Wasze miejsce i jezioro :oczko:
...

Pierwszy dron w rodzinie
:?:
pzdr ;)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.09.2024 09:48

Dron nie nasz (i na własny się nie zapowiada), lecz kolegi, jednego z posiadaczy 4 "stacjonarnych" przyczep naszej grupy.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.09.2024 22:10

dangol napisał(a):Dron nie nasz (i na własny się nie zapowiada), lecz kolegi, jednego z posiadaczy 4 "stacjonarnych" przyczep naszej grupy.

Kuszą cały czas zdjęcia z innego punktu widzenia ;) . Fajnie wyszło to ujęcie z dronowej perspektywy ale inne zdjęcia też świetnie. Ciekawe porównanie tego samego miejsca z różnych lat a na deser zachód słońca, zdjęcie tuż przed burzą, z mgłą czy tęczą :verryhappy: .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.09.2024 08:17

Do moich Gochów wrócę za jakiś czas, ostatnio jakoś nie ma nastroju na wspomnienia z tegorocznego lata... Często za to bywam w Twoim Opolu.

20240923_131659_copy_600x1067.jpg

Niestety, nie dla uroków miasta, lecz z powodów zdrowotnych... Trochę badań już za mną, ale przede mną operacja... Może zdążę przed tym zakończyć relację z Saksonii? A na Gochy będzie czas później...
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 26.09.2024 13:19

dangol napisał(a):Do moich Gochów wrócę za jakiś czas, ostatnio jakoś nie ma nastroju na wspomnienia z tegorocznego lata... Często za to bywam w Twoim Opolu.
Niestety, nie dla uroków miasta, lecz z powodów zdrowotnych... Trochę badań już za mną, ale przede mną operacja... Może zdążę przed tym zakończyć relację z Saksonii? A na Gochy będzie czas później...

Życzę zdrowia. Jeśli coś będzie potrzebne w trakcie pobytu w Opolu to służę pomocą.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 26.09.2024 14:09

Dawigs napisał(a):...Życzę zdrowia.

I ja się dołączam.
pzdr ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.09.2024 15:28

Również zdrowia życzę i przenoszę się do Twojej niemieckiej relacji :D

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 29.09.2024 15:09

Dzięki za dobre życzenia 8) , przydadzą się już za kilka dni. Trzymajcie kciuki !
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 18.10.2024 19:50

Rany pooperacyjne, zwłaszcza te wewnętrzne, :roll: potrzebują czasu na zagojenie. Na szczęście wynik z badania histopatologicznego jest OK :) , więc kolejne wyjazdy do Opola nie są potrzebne (a z pewnością nie do centrum onkologii). Opole jako miasto jest fajne 8) , w sumie to nie wiem dlaczego wcześniej tu nigdy nie byłam? Dojazd pociągiem dogodny, może więc za czas jakiś wybiorę się z zamiarem ściśle turystycznym :) ! W czasie wrześniowych wizyt i tej ostatniej październikowej, liznęłam wprawdzie co nieco, ale trudno to nazwać zwiedzaniem. Niemniej jednak troszkę „spacerowych” fotek pokażę (też jakieś Grześkowe, bo czasem musiał jechać ze mną i czekać, aż będę gotowa opuścić szpitalne poradnie czy pracownie) …
Na naszym forum o Opolu niewiele, a przecież mieszkają tu aktywni forumowicze ;) . Może więc :idea: przy okazji dołożą coś od siebie?
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 19.10.2024 18:05

Zdrowiej szybko :!:

pzdr ;)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 19.10.2024 22:03

dangol napisał(a):Rany pooperacyjne, zwłaszcza te wewnętrzne, :roll: potrzebują czasu na zagojenie. Na szczęście wynik z badania histopatologicznego jest OK :) , więc kolejne wyjazdy do Opola nie są potrzebne (a z pewnością nie do centrum onkologii).

Życzę szybkiego powrotu do pełni sił!

dangol napisał(a):Opole jako miasto jest fajne 8) , w sumie to nie wiem dlaczego wcześniej tu nigdy nie byłam? Dojazd pociągiem dogodny, może więc za czas jakiś wybiorę się z zamiarem ściśle turystycznym :) ! W czasie wrześniowych wizyt i tej ostatniej październikowej, liznęłam wprawdzie co nieco, ale trudno to nazwać zwiedzaniem. Niemniej jednak troszkę „spacerowych” fotek pokażę (też jakieś Grześkowe, bo czasem musiał jechać ze mną i czekać, aż będę gotowa opuścić szpitalne poradnie czy pracownie) …
Na naszym forum o Opolu niewiele, a przecież mieszkają tu aktywni forumowicze ;) . Może więc :idea: przy okazji dołożą coś od siebie?

Biję się w piersi, najcieniej pod latarnią :D Myślałem kiedyś o tym, żeby zrobić wycieczkę po Opolu z aparatem ale jakoś nie mogę się zebrać. Ciekaw jestem Twego spojrzenia na nasze miasto.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.10.2024 10:25

Dziękuję za dobre życzenia 8) , już widzę poprawę, więc w nowym roku będę jak nowa ;)

Dawigs napisał(a): Biję się w piersi, najcieniej pod latarnią

Oczywista oczywistość ;) , ale na wspomożenie mnie tutaj jednak bardzo liczę :D
dangol
Weteran
Re: Dolny Śląsk i nieco dalej... (Opole)

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.10.2024 10:34

Opole

0-.jpg

Na początek dworzec PKP Opole Główne, bo kilkukrotnie tu się znalazłam.

1-20240912_084013.jpg

Obecny gmach dworca to dwa budynki połączone podziemnym tunelem. Powstanie pierwotnej niewielkiej zabudowy dworca datowane jest na lata tuż przed rokiem 1850, a na przełomie XIX i XX wieku budynek dworca zastąpiono tymi dwoma, które istnieją do dziś (przeszły prace remontowo-rewaloryzacyjne jakieś 10 lat temu).

2-20241017_144947.jpg

Zdjęć z holu dworcowego z kasami nie mam…

Zespół budynków dworcowych znajduje się u wylotu ul. Krakowskiej, którą można pójść do rynku. Po wyjściu z dworca trafiamy na plac im. Olgi „Kory” Sipowicz, tu można zobaczyć lokomotywę TKt48-127.

3-20240912_083807.jpg

4-20240912_083812.jpg

5-20241017_145000.jpg

Tak się jednak składało, że więcej czasu na rynek i jego okolice miałam w godzinach poprzedzających dojście do dworca, aby pociągiem wrócić do Wrocławia.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.10.2024 10:38

Liczący około 2,5 m pomnik Władysława II Opolczyka w pobliżu Zamku Górnego…

6-20240923_131207.jpg

Zamek Górny został zbudowały właśnie dla Opolczyka, książę mieszkał tu do swojej śmierci w 1401 r. To postać dość kontrowersyjna - ambitny Opolczyk chciał, po śmierci Ludwika Węgierskiego, zostać polskim królem; stąd jego rywalizacja z obranym na władcę Władysławem Jagiełłą, a nawet gotowość do układania się z Krzyżakami. Ale to właśnie książę Władysław II Opolski zapisał się w historii jako fundator Klasztoru Jasnogórskiego, któremu ofiarował (chociaż pierwotny zamysł był zupełnie inny :oczko_usmiech: ) cudowny obraz Matki Bożej Częstochowskiej, zdobyty podczas wojny.

7-20240923_131218.jpg

A to wieża Zamku Górnego – pochodząca z lat 1382-1387 pozostałość po spalonym w 1615 roku zamku, siedzibie opolskich Piastów. Gotycką wieżę przebudowano w 1844 roku, obecnie jest częściowo wtopiona w kompleks szkolnych budynków, a od kilku lat można ją zwiedzać z przewodnikiem. Może więc kiedyś tu wrócę?

8-20240923_131256.jpg
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.10.2024 09:45

Jesteśmy na Wzgórzu Uniwersyteckim i chwilkę tu zabawimy :)

Figura Św. Krzysztofa z Dzieciątkiem Jezus ptzy mostku pomiędzy budynkiem Collegium Minus Uniwersytetu Opolskiego a plebanią kościoła „Na Górce”.

10-20240923_131611.jpg

Collegium Minus to dawny klasztor dominikanów, a w czasie obu wojen światowych i po ich zakończeniu – szpital św. Wojciecha.
Pierwotnie rzeźba św. Krzysztofa (wykonana w 1867 r. przez Carla Kerna z Kluczborka) zdobiła pałac Schaffgotschów w Kopicach, w obecnym miejscu znajduje się od 2005 roku. Odrestaurowana figura stoi wewnątrz neogotyckiej kapliczki wspartej na główkach aniołków i przedstawia świętego z kosturem w prawej ręce i wpatrzonego w Dzieciątko Jezus.

9-20240923_131450.jpg

Św. Jan Nepomucen z 1720 roku…

11-20240923_131546.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Dolny Śląsk i nieco dalej... (Sokołowsko) - strona 138
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone