Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolny Śląsk i nieco dalej... (Gochy)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.04.2024 14:21

Dawigs napisał(a): Zresztą moje grilowe wyczyny ograniczają się do klasyki czyli kiełbasek, karczku czy szaszłyków.

Kiedyś było więcej grillowania nad Gwiazdą, od jakiegoś czasu tylko sporadycznie coś tak przyrządzamy. Może dlatego, iż żaden węgiel drzewny już nam :roll: nie pasuje po tym, jak wyczerpaliśmy ten przywieziony w wypału w Bieszczadach ;) ? Dym z tego, co jest dostępne w marketach, jakoś nam przeszkadza :mg: , wolimy woń ogniska. Kiełbasa najlepsza upieczona na kiju nad ogniskiem, na inne dania (jeśli nie z kociołka czy tradycyjnie na kuchence gazowej) preferujemy żeliwną płytę, pod którą pali się drewno pozyskane z tego, co leży w lesie.
longtom
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 12193
Dołączył(a): 17.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.04.2024 22:03

Dawigs napisał(a):...Ryby lubimy ale dotąd nie próbowałem robić ich na grilu. ...


Rybka z grilla jest super. W naszej wersji, przed włożeniem do drucianej siateczki jak u Dangoli, obkładamy ją szynką szwarwaldzką, lub czymś podobnym. Wtedy się nie wysusza i nie przypala. No i oczywiście zioła do brzuszka. :D
Jeszcze tydzień, lub dwa, i pierwszy tegoroczny grill będzie odpalony.
pzdr ;)
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.04.2024 08:47

longtom napisał(a):
Jeszcze tydzień, lub dwa, i pierwszy tegoroczny grill będzie odpalony.

:cfaniak:
A nasz kociołek??? Zobaczymy, kiedy to się uda.
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.04.2024 08:52

Malutkie kurki są idealne do okraszenia spaghetti.

94-IMG_20190805_152516.jpg


Większe, posiekane, trafiają czasem do masy na placki (ale nie ziemniaczane, tylko z gęstej naleśnikowej – tak jak kiszona kapucha do łemkowskich fuczków).

95a-WP_20170811_15_25_38_Pro.jpg


95-IMG_20190809_144906.jpg


Jajecznicą z kurkami nie pogardzimy...

96-IMG_20190906_084258.jpg


97-IMG_20190906_084314.jpg


98-IMG_20200620_204846.jpg


Jako dodatek do kaszy gryczanej też pasują.

99-IMG_20200622_164739.jpg


Mogą też trafić do placów „naleśnikowych” wraz z gryczaną kaszą.

100-IMG_20200813_142332.jpg


Smaczna i tania wakacyjna wyżerka, oby tylko kurki dopisały ;) .
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.04.2024 12:23

Korzystamy też z innych dobrodziejstw lasu.

102-IMG_0146.JPG


Rok jagodowy jednakże nie zawsze się trafia, kiedyś chyba jednak było lepiej pod tym względem.

103-IMG_20200729_134447.jpg


104-IMG_20210707_133954.jpg


105-IMG_20210712_165405.jpg


106-IMG_20210712_152714.jpg


107-IMG_20210715_163828.jpg


108-IMG_20210704_172150.jpg


109-IMG_20210704_172257.jpg


110-IMG-20200729-WA0001.jpg
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.04.2024 12:25

111-IMG_2039.JPG


112-IMG_0215.JPG


113-IMG_2046.JPG


114-IMG_2050.JPG


115-WP_20150804_011.jpg


116-WP_20150804_007.jpg
piotrf
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 18984
Dołączył(a): 26.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.04.2024 22:30

Danusiu , z jagodami jest chyba całkiem nieźle , ale na ostatnich zdjęciach to dopiero "Jagódka" pierwsza klasa :hearts:


Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.04.2024 12:47

"Jagódka" tegoroczną jesienią skończy lat 10 :) .

piotrf napisał(a): z jagodami jest chyba całkiem nieźle

Rok temu na Gochach jagód :? nie było nawet do lodów, a cóż dopiero marzyć o słoiczkach na zimę?
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.04.2024 18:04

Czasem przytrafia się rok borówki brusznicy :)

117-20200823_153339.jpg


Blisko naszego obozowiska zbyt wielu krzaczków nie ma :| , ale można zbierać lasach za Wierzchociną ;) .

118-IMG_20200823_134911.jpg


119-IMG_20200823_130726.jpg


120a-IMG_20200823_130509.jpg


120-IMG_20200823_135033.jpg


121-IMG_20200823_135024.jpg


122-IMG_20200823_135228.jpg


123-IMG_20200823_140353.jpg


124-IMG_20200823_141304.jpg


125-20200823_153342.jpg


126-IMG_20200824_164117.jpg
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.05.2024 09:49

127-IMG_0138.JPG


Wierzchocina to niewielka wioska, do której czasem zaglądamy przy okazji rowerowych wycieczek (poniżej fotki z 2013). Stąd można (obok borówczysk) pojechać lasem do Starej Brdy, albo szybciej wrócić nad Gwiazdę, na przykład przez Brzeźno Szlacheckie.

128-P8050582.JPG


Nazwa wioski wywodzi się od tego, iż tu właśnie znajdują się źródła Chociny (dwa odcinki spływu tą rzeką kiedyś tu pokazywałam), czyli wypływa ona na wierzch ;) .

129a.png


129-P8050583.JPG


130-P8050585.JPG


131-P8050587.JPG
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.05.2024 08:31

Wracając do jedzonka… Wypada wspomnieć o tradycyjnej potrawie kaszubskiej, którą niestety obecnie rzadko da się spotkać w przybytkach lokalnej gastronomii.
Nam się kiedyś udało, gdy przed laty w Borowym Młynie przez jakiś czas działało Bistro w miejscu dawnego „Bociana”. Tyle, że nie do końca było to danie takie, jak w starych przepisach (konsultowanych z naszą Gospodynią-Seniorką :) ), gdyż zamiast kaszy gryczanej w Bistro stosowano kaszę jęczmienną. Ale i tak było OK, ta kasza zresztą pojawia się w nowszych przepisach! Początkowo dani było dostępne w zasadzie zawsze, potem trzeba było wcześniej zamówić (ale to rozumiem, gdyż przygotowanie wymaga czasu), w końcu danie całkowicie zniknęło z menu, w końcu :roll: samo Bistro też…

132a-WP_20180807_002.jpg


Kilka razy my sami pokusiliśmy się o zrobienie ciszki. To co wyszło, znalazło uznanie :) u Gospodarzy naszej miejscówki. Kiedyś też robili, ale odpuścili właśnie z powodu pracochłonności, przy liczebnej rodzinie to całkowicie zrozumiałe ;) . Ponieważ przygotowanie ciszki wymagało dużo pracy i czasu, na Kaszubach danie to przyrządzano zazwyczaj na specjalnie okazje lub jako potrawę świąteczną.
W internetach można wprawdzie trafić na przepisy uproszczone, ale w warunkach biwakowych ten oryginalny jest łatwiej (aczkolwiek niezbyt szybko ) wykonalny.
W kuchni kaszubskiej ziemniaki i kasza gryczana były dawniej charakterystyczne w potrawach, oczywiście poza daniami rybnymi. Ciszka wykorzystuje oba te produkty, danie nie jest drogie :) , tylko napracować się przy nim trzeba ;) .

Gotujemy kaszę gryczaną na pół-miękko ( uważając, żeby całkiem nie rozgotować, lepiej sypka niż rozciaplana). Ziemniaki (oraz troszkę cebuli) trzemy na tarce o drobnych oczkach i nieco odciskamy (ale zbyt suche być nie mogą). Można też dodać troszkę ugotowanych kartofli, ale to już modyfikacja oryginalnej receptury (nam pasuje). Niektórzy dodają do masy jajko, ale nie jest ono niezbędne.

132-P8080771.JPG


133-IMG_0157.JPG
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.05.2024 08:36

Mieszamy kaszę z ziemniakami, doprawiając do smaku (sól i pieprz to podstawa, ale ciut majeranku nie zaszkodzi).

134-IMG_0161.JPG


135-P8080780.JPG


„Ciasto” wkładamy do płóciennych woreczków o średnicy grubej kiełbasy (my wykorzystaliśmy odpowiednio przykrojone i zszyte ścierki kuchenne), ale raczej luźno, gdyż masa będzie pęcznieć w trakcie gotowania.

136-IMG_0179x (1).JPG


Woreczki zawiązujemy i gotujemy na malutkim ogniu około 1- 1,5 godziny (wodę należy posolić, listek laurowy i ziele angielskie też się przydadzą).

136a-P8080795.JPG


Potem wieszamy, aby odciekły i wystygły. Niecierpliwi, mogą woreczki włożyć na kilkanaście minut do zimnej wody, ale nam z wersji jedynie „wieszanej” lepiej smakowały :D .

137a-P8080800.JPG
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.05.2024 08:39

Ostudzone ciszki najlepiej włożyć na trochę do lodówki, co na biwaku raczej możliwe nie jest. Mogą więc do rana u powały, co uchroni je przed ciekawskimi kotami.

137-IMG_0179x (3).JPG


138-P8080803.JPG


139-P8080804.JPG


Zimne i stężałe wyjmujemy ostrożnie z woreczków (nasze ścierkowe po prostu rozpruliśmy ;) ), po czym kroimy na niezbyt cienkie plastry.

140-P8090809.JPG


141-P8090810.JPG
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.05.2024 08:27

Smażymy krojony w kostkę boczek wędzony – ciszka z boczkiem smakuje najlepiej, ale dla wegetarian można podsmażyć cebulkę. Na rumiano smażymy też z obu stron plastry ciszki, posypujemy boczkiem lub cebulką (albo jednym i drugim).

142-P8090812.JPG


143-IMG_0217 (1).JPG


144-IMG_0217 (5).JPG


145-IMG_0217 (8).JPG


146-WP_20170805_002.jpg


147-IMG_0217 (2).JPG


148-P8090814.JPG


Gotowe!
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13135
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.05.2024 10:11

Tegoroczna, wyjątkowo cieplutka majówka, też była na Gochach :)

1-20240428_111919.jpg


2-20240504_130523.jpg


3-20240505_104444.jpg


4-20240505_104510.jpg


5-20240505_112321.jpg


6-20240504_100924.jpg


7-20240428_203648.jpg


8-20240505_131932.jpg


9-20240505_131948.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska



cron
Dolny Śląsk i nieco dalej... (Gochy) - strona 133
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone