Re: Dolny Śląsk i nieco dalej... (Góra Lemana)
napisał(a) dangol » 24.11.2023 09:52
Zaglądniemy teraz do prywatnego mini-skansenu (wchodzi się
za darmo, na wieżę zresztą też) na terenie gospodarstwa Lemanów.
W 1990 roku pan Klemens Leman odkrył w swoim lesie tajemnicze kamienne kręgi, nieco podobne do tych słynnych w Odrach (kiedyś pokazywałam je w relacji) czy Węsiorach. Wkrótce pojawili się archeolodzy, aby zbadać to miejsce. Stwierdzili występowanie 31 kurhanów kultury łużyckiej (1800-1300 p.n.e.) i fragmenty kamiennych kręgów z I i II wieku n.e.
W realu widzieliśmy to miejsce podczas wspomnianej wcześniej wycieczki rowerowej w 2013 roku (fotki zamieściłam
tu. Krąg ma średnicę około 15 metrów. Osoby podatne na bioprądy, podczas przebywania w nim, odczuwają różne anomalie. Ponoć igła kompasu dziwnie się tu odchyla, a ludzie odczuwają nagły przypływ energii lub osłabienie (dopadło mnie
na tej wycieczce rowerowej po wizycie w tym miejscu).
Tym razem na piechotę nie chciało nam się iść około 2 km do autentycznych kamiennych kręgów (bo te pod wieżą to współcześnie ustawione kamolce), zwłaszcza że wnuczka i jej koleżanka zupełnie nie były tym zainteresowane. Wspominam o tych kręgach dlatego, że ich odkrycie zainspirowało pana Lemana do zbudowania tuż przy gospodarstwie skansenu – wioski Gotów. Znajduje się ona w pobliżu wieży (widać ją było z tarasu
), więc dziewczynki nie protestowały, aby tam podejść. Nam to miejsce z drewnianymi chatkami jest już znane z wycieczki w 2013 roku, pokazywałam Wam je
tutaj.
Goci mieszkali na tych terenach, zanim pojawili się na nich Kaszubi. Nawet jeśli mini-skansen nie w pełni oddaje, jak kiedyś mogła wyglądać Gocka osada, to warto zobaczyć chatki, palisadę i most. Projekt wioski powstał na podstawie książki o Gotach autorstwa
Wolfganga La Baume.
(fotka z 2013)
(fotka z 2021)
Ogólny wygląd osady wydał mi się nieco w gorszym stanie niż 10 lat temu, ale widać że Lemanowie cały czas coś w chatkach odnawiają.