Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Doliną Vrbasu nad Adriatyk - wakacje 2011

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.02.2012 00:38

trevia napisał(a):
Dzięki za miłe słowo i wyrozumiałość :D Jeśli chodzi o fotografowanie to jestem dopiero w powijakach :D

Ja w kwestii formalnej : gdzie można nabyć takie powijaki :?:
:wink:
Chętnie zakupię

Pozdrawiam
Piotr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.02.2012 08:59

trevia napisał(a):Dzięki za miłe słowo i wyrozumiałość :D Jeśli chodzi o fotografowanie to jestem dopiero w powijakach :D

trevia napisał(a):Obrazek

Jak z folderu.

:D
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 21.02.2012 15:56

piotrf napisał(a):
trevia napisał(a):
Dzięki za miłe słowo i wyrozumiałość :D Jeśli chodzi o fotografowanie to jestem dopiero w powijakach :D

Ja w kwestii formalnej : gdzie można nabyć takie powijaki :?:
Chętnie zakupię

Pozdrawiam
Piotr

To zróbmy zakup hurtowy - chętnie się przyłączę :lol:

Relacja SUPER!
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 21.02.2012 20:28

Jak z folderu.

Tu akurat był wdzięczny model :D

Wrzuciłam kilka fotek dla Marcello1981 i innych osób zastanawiających się nad trasą przez Bośnię :D Po kliknięciu na obrazek przeniesie Was do folderu ze zdjęciami

Obrazek

A tutaj filmik (przepraszam za jakość, ale było już ciemno, a kamerka nie pierwszej młodości) odcinek Jablanica-Mostar.

Pozdrawiam!
Marcello1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcello1981 » 22.02.2012 12:54

trevia napisał(a):
Jak z folderu.

Tu akurat był wdzięczny model :D

Wrzuciłam kilka fotek dla Marcello1981 i innych osób zastanawiających się nad trasą przez Bośnię :D Po kliknięciu na obrazek przeniesie Was do folderu ze zdjęciami

Obrazek

A tutaj filmik (przepraszam za jakość, ale było już ciemno, a kamerka nie pierwszej młodości) odcinek Jablanica-Mostar.

Pozdrawiam!

Witam, dzieki za zdjecia, rozważam tą trase, filmik tez ekstra :D
Jeszcze mam pytanie jak dlugo się jedzie przy takich prędkościach z Zagrzebia do Mostaru?
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 22.02.2012 14:45

Hmm... o 12 byliśmy na granicy Węgiersko-Chorwackiej, o ile pamiętam jakąś godzinkę zajęło nam dotarcie do Zagrzebia, potem był dłuższy, prawie godzinny postój a na granicę z Bośnią dojechaliśmy ok. 15, przez samą Bośnię droga zajęła nam ok 6,5 godz. wliczając krótsze postoje - zakup owoców, podziwianie widoczków i Jajce, przygodę z policjantami... w Mostarze byliśmy o 20:30 czyli tak mniej więcej z Zagrzebia do Mostaru jechaliśmy 7,5-8 godz. ruch był raczej niewielki.
Marcello1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcello1981 » 22.02.2012 17:36

trevia napisał(a):Hmm... o 12 byliśmy na granicy Węgiersko-Chorwackiej, o ile pamiętam jakąś godzinkę zajęło nam dotarcie do Zagrzebia, potem był dłuższy, prawie godzinny postój a na granicę z Bośnią dojechaliśmy ok. 15, przez samą Bośnię droga zajęła nam ok 6,5 godz. wliczając krótsze postoje - zakup owoców, podziwianie widoczków i Jajce, przygodę z policjantami... w Mostarze byliśmy o 20:30 czyli tak mniej więcej z Zagrzebia do Mostaru jechaliśmy 7,5-8 godz. ruch był raczej niewielki.

Na coś oprócz zielonej karty trzeba jeszcze zwracać uwage jadąc przez Bosnie? jakies wyposażenie dodatkowe do auta? winiety?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2012 17:38

Marcello1981 napisał(a):Na coś oprócz zielonej karty trzeba jeszcze zwracać uwage jadąc przez Bosnie? jakies wyposażenie dodatkowe do auta? winiety?

Klik
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 22.02.2012 21:07

U nas nikt nie chciał patrzeć w zieloną kartę ani w paszporty... ale lepiej mieć dla własnego spokoju :wink:

Wracając jeszcze na moment do plażowego odcinka...

Po obiadku, złożonym zazwyczaj z przewspaniałych weków, na które recepturę znalazłam na tym forum, plażowania ciąg dalszy... Ten jeden jedyny raz aparat został w pokoju - mieliśmy głównie pływać i stwierdziłam, że już raczej nic ciekawego się nie wydarzy - szybko okazało się, że bardzo się myliłam :wink:

Byliśmy na plaży kiedy w momencie z za gór rozległ się warkot silników i tuż nad naszymi głowami pojawił się samolot. Nie byłoby w tym nic dziwnego, wszak w pobliżu lotnisko, lecz ten zatoczył krąg i zaczął lądować na wodzie, nieopodal naszej zatoczki odbijając się od tafli to znów próbując wzbić się i odlecieć... kilka nieudanych prób zbliżyło go niebezpiecznie do niewielkiej wyspy wyrastającej tuż przed nim... uff udało się - odlatuje, ale po chwili pojawia się następny, znów robi koło lecąc tym razem wprost w zbocze góry... odbija w lewo i przelatuje nad naszymi głowami, z silników rozlega się zgrzyt, pojawia się ciemny dym, moje nerwy są trochę nadszarpnięte, oczami wyobraźni widzę, jak to żelastwo spada nam na głowę. W pewnym momencie zaczęłam rozglądać się za jakąś skałką, za którą mogłabym się schować :wink: Za dużo naoglądałam się filmów z serii "Podniebny Horror". :razz: Momentalnie też przypomniałam sobie, ze w tych górach rozbił się samolot z ministrem rządu USA... samolot podobnie jak poprzedni ląduje na wodzie i też ma problemy ze wzbiciem się w powietrze, cierpnę widząc na morzu sporo łódek...sytuacja powtarzała się kilka razy... Początkowo myślałam, że to jacyś szaleni piloci i rządni wrażeń turyści... Tyle z perspektywy przerażonej turystki :wink:
Okazuje się że te "akrobacje" oglądała cała okolica, zapytałam więc u źródła - naszą gospodynię :D
Samoloty były bośniackie i gasiły pożar w Bośni... szacun dla ich umiejętności :roll: :D

Na koniec zachody słońca zrobione innego dnia
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako, że nie możemy zbyt długo wysiedzieć w jednym miejscu, w kolejnym odcinku wycieczka :)
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 22.02.2012 23:05

Piesek też super.Maltańczyk dalmatyński.
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 24.02.2012 12:47

Jak wcześniej pisałam dziś jedziemy na wycieczkę. Co prawda nie przejechaliśmy za dużo kilometrów, ale co zrobić skoro naprawdę ciekawe miejsca ma się pod nosem :wink:

Srd

Pierwszy punkt, z samego rana - wyjazd serpentynami na Srd :)

Obrazek

Niektórzy twierdzą że jest stąd najpiękniejszy widok na świecie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W środku wystawa dokumentująca przebieg odbudowy infrastruktury
Obrazek

Po drodze spotykamy osiołki :D

Obrazek

Obrazek

Które okazują się bardzo miziaste :wink:
Obrazek

I raz jeszcze widok na Dubrovnik, tym razem z innej perspektywy
Obrazek

Obrazek

cd wkrótce
Ostatnio edytowano 21.08.2013 18:19 przez trevia, łącznie edytowano 1 raz
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 24.02.2012 14:27

Korzystając z wolnej chwili - wycieczki ciąg dalszy :D

Z wizytą w willi Ivana Gucevica :D

Do Trstena wybierałam się już od kilku lat, w końcu marzenie się spełniło :wink: Autko zostawiamy na przykościelnym parkingu i podobnie jak przed wiekami artyści i politycy z Raguzy, przechadzamy się po wspaniałym ogrodzie-arboretrum (obejmuje obecnie 28 ha, wstęp 35 kn).

Najbardziej znane miejsce - barokowa fontanna z Neptunem w otoczeniu nimf

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Akwedukt
Obrazek

Dom Guceviców i kaplica sw. Hieronima
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stara olejarnia ze starymi tłokami do oliwek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cytrusowy gaj (tym razem zielone) :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/img]

Last but not least Bugenvile :wink:
Obrazek

Do Trstena na prawdę warto zajrzeć, by odpocząć od miejskiego zgiełku i nacieszyć oczy mnóstwem kolorów i odcieniami zieleni.

Wracając z ogrodów kupujemy oliwę z oliwek, chleb świętojański i roślinki - palmy daktylowca i pomarańczę. Co roku z Chorwacji przytaszczymy jakąś roślinność i chyba niedługo będzie trzeba na to wybudować jakąś szklarnię :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.02.2012 14:42

trevia napisał(a):Akwedukt
Obrazek

Prawie jak w Segowii.

W ogrodach Trsteno nie byłem ale plażę, którą Pokazałeś poniżej znam dobrze.
Miło wspominam ten czas...

Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.02.2012 14:45

Trevia, przepiękne zdjęcia z Srdu i z Trsteno :D

Ogród i willa Gucevica też zrobiły na mnie duże wrażenie :D
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 24.02.2012 15:30

Cudne zdjęcia :P
Czy w jakikolwiek sposób je "ulepszałaś"?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Doliną Vrbasu nad Adriatyk - wakacje 2011 - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies