juliaka napisał(a):Trevia, relacja znakomita, przeczytałam i obejrzałam prawie jednym tchem, zobaczyłam miejsca, w których byłam,( Peljesac, Orebić, Korcula, Dubrovnik) i te na które zabrakłao czasu ( Mostar, Medjugorje, Lokrum), a które - dzięki Twym opisom - na pewno kiedyś odwiedzę.
Zastanawiam sie na pobytem własnie w Soline i trasą prze BiH. Napisz prosze, jesli to możliwe, coś więcej na temat Waszej miejscówki,Trevia, relacja znakomita, przeczytałam i obejrzałam prawie jednym tchem, zobaczyłam miejsca, w których byłam,( Peljesac, Orebić, Korcula, Dubrovnik) i te na które zabrakłao czasu ( Mostar, Medjugorje, Lokrum), a które - dzięki Twym opisom - na pewno kiedyś odwiedzę.
Zastanawiam sie na pobytem własnie w Soline i trasą prze BiH. Napisz prosze, jesli to możliwe, coś więcej na temat Waszej miejscówki,
Soline to malutka miejscowość, która przycupnęła jakieś 10-15 km od Dubrovnika. Mieszkaliśmy poniżej malutkiego kościółka, ta część miejscowości (o ile można tak małą miejscowość jeszcze jakoś dzielić
) zwała się Pod Sv Nikolem - trochę poniżej Jadranki, takze główna droga nie dokuczała, kilka domów oferujących apartamenty. Zlokalizowałam pizzerię po drugiej stronie Jadranki, do sklepu jeździliśmy do pobliskiej miejscowości - konzuma albo większego i lepiej wypadajacego cenowo Mercatora w Mlini.
Samo lokum wyglądało tak, że góra była praktycznie nasza, a na dole mieszkali właściciele. Obok apartamenty wynajmowała siostra właścicielki naszego apartamentu i kilku innych sąsiadów. Wszędzie cisza, spokój. Małym minusem była spora ilość schodów prowadzących w dół na plażę, ale szybko wyrobiliśmy sobie kondycję
Plaża w zatoczce niezbyt duża, taka kameralna, wysypana żwirkiem, ale i tak byliśmy tam praktycznie sami (koniec sierpnia) jedynie w weekend zjeżdżała się rodzina właścicieli. Przy samym brzegu płytko, tam gdzie cumowała mała łódeczka, jeśli były dzieci to właśnie tam się pluskały, poza tym wybrzeże usiane skałami, również w wodzie, ale nam akurat to nie przeszkadzało, bo sprzyjały one wrażeniom podczas nurkowania
niedaleko była plaża w 100% żwirkowa, ale z niej nie korzystaliśmy. Jeśli ktoś szukał rozrywki i knajpek musiał udać się do Cavtatu lub Dubrovnika.
blazejek2005 napisał(a):Witam. Super fajna relacja i zdjęcia. Już od 30.06. będziemy w Orebiću dwa tygodnie i większość z tych miejsc mamy zamiar zobaczyć.
Pozdrowienia
czekor68 napisał(a):Super relacja i fotki my też od 30.06. będziemy mogli te miejsca pozwiedzać i zobaczyć .Nasz apartament w Mlini. icon_biggrin.gif
Zazdroszczę! Ja nawet nie wiem, czy uda mi się wyskoczyć do Chorwacji w tym roku, ale trzeba mieć choć mgliste plany
Życzę udanych wakacji
maslinka napisał(a):Nam też bardzo podobało się na Lokrum. Fajna odskocznia od miasta, nawet tak pięknego jak Dubrovnik icon_smile.gif
Mam takie same odczucia
Dromader napisał(a):Jednym słowem CUUUUUUUUUDNIE
Tak Cro jest cudna i uzależnia