Ok cennych uwag nigdy za wiele.
No i przyszedł dzień przyjazdu pozostałych uczestników wyprawy.
Myśleliśmy, że do 10 rano dojadą, ale gdzie tam. Zwiedzanie Czeskiego Krumlowa, a szczególnie browaru spowodowało chyba lekkie obsunięcie w czasie i na podwieczorek się zjawili.
Cała 12-tka.
Ewę to już znacie. Jej mąż Karol - człowiek orkiestra. Zawsze wesoły, zadowolony, wszystkich wesprze w doli i niedoli. Córka Karolina (19 lat) i syn Adam(10 lat). Arek i Gosia z 3 -ką dzieciaków Magdą, Łukaszem i najmłodszym Bartusiem 18 m-cy. I para zupełnych młokosów, no bo jak się ma niespełna 30 lat to się jest młokosem prawda?....Dorotka i Krzyś z uroczą Marysią - wiek Bartka.
Jak zobaczyłam te maluchy to sobie pomyślałam jak oni z tymi dziećmi chcą chodzić po górach? Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że panowie mają plecy ze stali i są takie fajne specjalne nosidła dla maluszków.
Witaliśmy się długo jakoś do 1 w nocy ale rano żadnego leniuchowania.
W czasie gdy panowie delektowali kolejne puszki czeskiego napoju Ewa i ja stosy folderów, mapa, książki i dawaj opracować całe najbliższe 11 dni.
W grach zawsze trzeba mieć tzw wyjście awaryjne na wypadek załamania pogody. Jak nie w góry to np basen...itp
I tu przychodzi z pomocą austriacka organizacja czasu latem. Wiadomo, że zima sama się sprzedaje w Alpach a o lato muszą się bardziej postarać i robią to perfekcyjnie.
W okresie od 20 czerwca do 27 września w kazym biurze turystycznym, hotelu, większym pensjonacie można nabyć tzw Oetztal Card. Kary są wdawane na 3, 7 lub 10 dni następujących po sobie. W 2010 cena 10 dniowej - 84 E. I może się to niektórym wydawać drogo ale pierwsza karta spłaca się po 1,5 dnia. Dla dzieci do lat 14 jest połowa. Do 6 lat - free. Ta karta jest naprawdę wejścówką do całej Doliny Oetztal z wszystkimi jej atrakcjami.
Gdybyśmy chcieli np dla mojej 4 osobowej rodziny zobaczyć to wszystko to dziennie trzeba by wydać ok 200 - 250 E.
Aha - za wydanie płaci się depozyt (chyba 4 E), który jest zwracany przy oddaniu karty. Nie sposób wymienić wszystkich wstępów i atrakcji, gdzie karta jest ważna.Wszystkie autobusy komunikacji miejskiej, łącznie z przejazdem na Timmelsjoch na kartę (samochodem 4 osoby 17 E, każda następna 5,50E), termy Aqua Domme (3 h), wypożyczanie rowerów przy 10 dniówce 3 razy, Area 47, Aquapark FreiZeit Arena dowoli, wszystkie kolejki i wyciągi o ile są czynne, baseny odkryte (jest ich sporo), muzeum Oetzi, jezioro Piburgersee .....i wiele wiele innych. Wszystkie te informacje znajdziecie na stronie:
www.oetztal.com
można tam również zamówić różne foldery itp.