Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolina Oetztal - Solden - Tirol -Austria i....

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.10.2010 10:35

dudek_t napisał(a):Ordnung must sein! :twisted:

Echt? Also, bitte schön - Du sollst schreiben: "Ordnung muß sein!".
:)

Keine Ursache,
Wojtek
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 19.10.2010 11:40

Nie wiem jaki ma status ten budyneczek - jeśli jest to miejsce modlitewne to również można je nazwać "malutkim kosciółkiem".
Ważne, że poświęcił a czy jako Kardynał czy Papież - teraz jest Papieżem i już dożywotnio tak będzie nazywany.
Słowo szczyt w przypadku tej góry zostało użyte w sensie ogólnym jako miejsce do którego można się dostać kolejką.

Ale ja,ja ordnung ...... :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.10.2010 12:09

Joan65 napisał(a):Nie wiem jaki ma status ten budyneczek - jeśli jest to miejsce modlitewne to również można je nazwać "malutkim kosciółkiem".
Ważne, że poświęcił a czy jako Kardynał czy Papież - teraz jest Papieżem i już dożywotnio tak będzie nazywany.
Słowo szczyt w przypadku tej góry zostało użyte w sensie ogólnym jako miejsce do którego można się dostać kolejką.

Ale ja,ja ordnung ...... :wink:

Też często na kapliczkę mówię "kosciółek" bo to takie ładne słowo. :)
A że niektórzy sie chwalą czymś niby naj..., co tym "naj..." nie jest lub jest co najmniej dyskusyjne - to fakt. Zdarzało mi się jechać "najwyżej" poprowadzoną szosą, czy "najwyższą" kolejką, a kto inny analogicznych "naj..." doświadczał gdzie indziej. :lol:
Widocznie w Grainau - ignorując fakty - chwalą się tym najwyżej położonym miejscem modlitewnym. ;)

Mam nadzieję, że te drobne uzupełnienia nie zaśmiecają Ci relacji.
W moich, snutych na forum wspomnieniach wszelkie uzupełnienia i korekty są zawsze mile widziane. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 19.10.2010 15:56

Myślę, że komu jak komu, ale Wojtkowi pozwolimy na małą korektę. W końcu obleciał już pół świata i swoje wie :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.10.2010 16:10

Ewa Zuber napisał(a):W końcu obleciał już pół świata i swoje wie :lol:

Nie było to pół, lecz znacznie mniejszy ułamek ;) ale na Zugspitze też go poniosło. 8)

Pozdrawiam, czekając na kolejne odcinki relacji,
Wojtek
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.10.2010 17:43

Wypada jeszcze tylko okrasić pjyknom pjeśniczkom :D
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 19.10.2010 17:57

mkm bingo :!: Takie kawałki dane nam było posłuchać w czasie Fest am Berg, który odbywał się na Gigijoch w Solden.
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 19.10.2010 18:33

Ok cennych uwag nigdy za wiele.

No i przyszedł dzień przyjazdu pozostałych uczestników wyprawy.
Myśleliśmy, że do 10 rano dojadą, ale gdzie tam. Zwiedzanie Czeskiego Krumlowa, a szczególnie browaru spowodowało chyba lekkie obsunięcie w czasie i na podwieczorek się zjawili.
Cała 12-tka.
Ewę to już znacie. Jej mąż Karol - człowiek orkiestra. Zawsze wesoły, zadowolony, wszystkich wesprze w doli i niedoli. Córka Karolina (19 lat) i syn Adam(10 lat). Arek i Gosia z 3 -ką dzieciaków Magdą, Łukaszem i najmłodszym Bartusiem 18 m-cy. I para zupełnych młokosów, no bo jak się ma niespełna 30 lat to się jest młokosem prawda?....Dorotka i Krzyś z uroczą Marysią - wiek Bartka.
Jak zobaczyłam te maluchy to sobie pomyślałam jak oni z tymi dziećmi chcą chodzić po górach? Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że panowie mają plecy ze stali i są takie fajne specjalne nosidła dla maluszków.
Witaliśmy się długo jakoś do 1 w nocy ale rano żadnego leniuchowania.
W czasie gdy panowie delektowali kolejne puszki czeskiego napoju Ewa i ja stosy folderów, mapa, książki i dawaj opracować całe najbliższe 11 dni.
W grach zawsze trzeba mieć tzw wyjście awaryjne na wypadek załamania pogody. Jak nie w góry to np basen...itp
I tu przychodzi z pomocą austriacka organizacja czasu latem. Wiadomo, że zima sama się sprzedaje w Alpach a o lato muszą się bardziej postarać i robią to perfekcyjnie.
W okresie od 20 czerwca do 27 września w kazym biurze turystycznym, hotelu, większym pensjonacie można nabyć tzw Oetztal Card. Kary są wdawane na 3, 7 lub 10 dni następujących po sobie. W 2010 cena 10 dniowej - 84 E. I może się to niektórym wydawać drogo ale pierwsza karta spłaca się po 1,5 dnia. Dla dzieci do lat 14 jest połowa. Do 6 lat - free. Ta karta jest naprawdę wejścówką do całej Doliny Oetztal z wszystkimi jej atrakcjami.
Gdybyśmy chcieli np dla mojej 4 osobowej rodziny zobaczyć to wszystko to dziennie trzeba by wydać ok 200 - 250 E.
Aha - za wydanie płaci się depozyt (chyba 4 E), który jest zwracany przy oddaniu karty. Nie sposób wymienić wszystkich wstępów i atrakcji, gdzie karta jest ważna.Wszystkie autobusy komunikacji miejskiej, łącznie z przejazdem na Timmelsjoch na kartę (samochodem 4 osoby 17 E, każda następna 5,50E), termy Aqua Domme (3 h), wypożyczanie rowerów przy 10 dniówce 3 razy, Area 47, Aquapark FreiZeit Arena dowoli, wszystkie kolejki i wyciągi o ile są czynne, baseny odkryte (jest ich sporo), muzeum Oetzi, jezioro Piburgersee .....i wiele wiele innych. Wszystkie te informacje znajdziecie na stronie:
www.oetztal.com
można tam również zamówić różne foldery itp.
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 19.10.2010 18:38

nie no mkm strzeliłeś tym songiem w 10-tkę.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 19.10.2010 19:40

Już jestem - czytam i oglądam!
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 19.10.2010 19:43

A ja przygotowuję fotki - tylko to trochę potrwa :cry:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.10.2010 20:59

Joan65 napisał(a):nie no mkm strzeliłeś tym songiem w 10-tkę.

No nie ... 10-tka jest dopiero tutaj :wink: ...
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 19.10.2010 21:32

Joan65 napisał(a):
Zwiedzanie Czeskiego Krumlova a szczególnie browaru spowodowało chyba lekkie obsunięcie w czasie.

Do obejrzenia CK zachęcił nas przebój Heleny Vondrackowej o malowanym dzbanku z krumlovskiego zamku. Planując podróż miałam również na uwadze naszych najmłodszych uczestników - czyli Bartka i Maryśkę, w końcu trzeba ich kiedyś nakarmić i zmienić pampersy. A CK przypadał właśnie w połowie drogi do Solden.
Noclegi zabukowaliśmy przez booking.com ( niestety spanie w CK jest dość drogie).

Jedni z nas zamieszkali tak

Obrazek

drudzy bardziej ekstremalnie, czyli tak

Obrazek

Obrazek

Po zakwaterowaniu wybraliśmy się na zwiedzanie tego niewątpliwie uroczego miasteczka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety nie wszyscy wytrzymali to tempo:

Obrazek

Rano po zjedzeniu śniadania wyruszamy w drogę do Solden, gdzie czekają na nas Asia i Krzyś oraz ich dzieci. Docieramy na miejsce po południu

Joan65 napisał(a):
Jak zobaczyłam te maluchy to sobie pomyślałam jak oni z tymi dziećmi chcą chodzić po górach?

Obrazek

Nie bój żaby Aśka - przecież damy radę :D :D :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 20.10.2010 06:19

Ewa Zuber napisał(a):Do obejrzenia CK zachęcił nas .....

Coś mi to przypomniało !

Znaczy się ... tędy prowadzą drogi we wszystkich kierunkach ... i na południe i na zachód !

Pozdrawiam

Wyczułem ... by jako pierwszy do relacji zajrzeć ! :)
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 20.10.2010 09:14

Mariusz - Wasz Krumlov jest zupełnie podobny do naszego :D . Musisz przyznać, że sąsiedztwo browaru i Pensjonatu Ve Vezi było bardzo przyjemne :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Dolina Oetztal - Solden - Tirol -Austria i.... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone