Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokumenty, pieniądze etc. - gdzie trzymacie?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stypkaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stypkaa » 27.05.2008 09:25

Witajcie,
nasz wyjazd zbliża się wielkimi krokami, jeszcze tydzień i trochę :) Zbieram różne informacje, znakomita większość jest na forum. Ale o tym akurat nic nie znalazłam.
Gdzie trzymać dokumenty, pieniądze aby było bezpiecznie? Najbardziej mnie interesuje co zrobić z w/w cennymi rzeczami na plaży kiedy się jest w stroju kąpielowym? :)
Pytanie może głupie, ale mamy dwóch małych, baaaardzo ruchliwych synów, więc nie wchodzi raczej w grę opcja, że zawsze będzie ktoś siedział na kocu/karimacie etc.
Co w takich przypadkach robicie z dokumentami/pieniędzmi/etc.?

Dzięki z góry za wszelkie cenne rady :))
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 27.05.2008 09:37

Witam
Plaża w Chorwacji to nie wybrzeże bałtyckie. Ludzie tam odpoczywają a nie kradną.
stypkaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stypkaa » 27.05.2008 09:42

pablo2222 napisał(a):Witam
Plaża w Chorwacji to nie wybrzeże bałtyckie. Ludzie tam odpoczywają a nie kradną.

:) To super. Ale jednak mimo wszystko będzie tam też wielu naszych rodaków. Więc skoro kradną nad Bałtykiem to czemu nad Adriatykiem mieliby nie kraść? ;)
Rozumiem, że Ty zostawiasz wszystko na kocu i idziesz się kąpać?
Wolałabym nie zostać bez paszportów / kasy ok. 1500 km od domu :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.05.2008 09:44

A po co Ci paszport na plaży???
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.05.2008 09:47

Jak idę na plażę to dokumenty, klucze od samochodu , pieniądze, kamerę, aparat fotograficzny zostawiam w apartamencie, jeszcze nigdy w Chorwacji nie zdarzyło mi się aby ktoś coś szukał w moich rzeczach , aby coś zginęło , mimo, że wiedziałem iż w czasie mojej nieobecności gospodarz był w pokoju ( sprzątanie, przyniesienie jakiś owoców). To są bardzo uczciwi ludzie, często drzwi do ich mieszkań są otwarte a ich nie ma bo poszli np. do sklepu.
Drobne zabieram ze sobą. Natomiast w podróży kasę, karty kredytowe mamy podzielona na połowę, mało tego połowę kasy trzymam w 2-ch miejscach. Przed wyjazdem dokumenty kseruję ( paszport, ubezpieczenie, prawo jazdy) i trzymam w osobnym miejscu.
:wink:
stypkaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stypkaa » 27.05.2008 09:59

krakuscity napisał(a):Jak idę na plażę to dokumenty, klucze od samochodu , pieniądze, kamerę, aparat fotograficzny zostawiam w apartamencie, jeszcze nigdy w Chorwacji nie zdarzyło mi się aby ktoś coś szukał w moich rzeczach , aby coś zginęło , mimo, że wiedziałem iż w czasie mojej nieobecności gospodarz był w pokoju ( sprzątanie, przyniesienie jakiś owoców). To są bardzo uczciwi ludzie, często drzwi do ich mieszkań są otwarte a ich nie ma bo poszli np. do sklepu.
Drobne zabieram ze sobą. Natomiast w podróży kasę, karty kredytowe mamy podzielona na połowę, mało tego połowę kasy trzymam w 2-ch miejscach. Przed wyjazdem dokumenty kseruję ( paszport, ubezpieczenie, prawo jazdy) i trzymam w osobnym miejscu.
:wink:

Dzięki wielkie za odpowiedź bez zbędnego zdziwienia ;) I rzeczowe rady :)
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 27.05.2008 11:29

Paszporty i ksera w dwóch różnych miejscach a co bardzo ważne aby nie zapomnieć zapasowych kluczyków do auta no i nie trzymać ich w samochodzie! Nic nam nigdy nie zginęło a człowiek przyzwyczajony by na plaży zawsze ktoś został do polnowania toreb.
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 30.05.2008 21:12

Zgadzam się to są bardzo mili i uczciwi ludzie nam też nigdy nic nie zginęło.
Nie raz została komórka na polu na stoliku i zawsze tak była jak wracaliśmy z plaży, kiedyś nawet kamerę teściu zostawił przez przypadek na stoliku nie było nas pól dnia i nikt nie wziął.
Też mamy ksero dokumentów, zapasowe kluczyki i kasę w różnych miejscach.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 31.05.2008 18:36

stypkaa napisał(a):Witajcie,
nasz wyjazd zbliża się wielkimi krokami, jeszcze tydzień i trochę :) Zbieram różne informacje, znakomita większość jest na forum. Ale o tym akurat nic nie znalazłam.
Gdzie trzymać dokumenty, pieniądze aby było bezpiecznie? Najbardziej mnie interesuje co zrobić z w/w cennymi rzeczami na plaży kiedy się jest w stroju kąpielowym? :)
Pytanie może głupie, ale mamy dwóch małych, baaaardzo ruchliwych synów, więc nie wchodzi raczej w grę opcja, że zawsze będzie ktoś siedział na kocu/karimacie etc.

Fajne pytanie :lol: :lol: :lol:

Jak bym nie miał poczucia humoru, pomyślał bym, że złodzieje jadą na łupu do CRO i wpadli na pomysł, że by się za mocno nie trudzić przeprowadzą taka ankietę i po sprawie.
:lol:
P.S. Z góry przepraszam jak kogoś uraziłem :wink:
stypkaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stypkaa » 31.05.2008 22:31

Jurek napisał(a):
stypkaa napisał(a):Witajcie,

Fajne pytanie :lol: :lol: :lol:

Jak bym nie miał poczucia humoru, pomyślał bym, że złodzieje jadą na łupu do CRO i wpadli na pomysł, że by się za mocno nie trudzić przeprowadzą taka ankietę i po sprawie.
:lol:
P.S. Z góry przepraszam jak kogoś uraziłem :wink:

Uśmiałam się setnie :lol:
A co do urażenia to jak to mówią: "na złodzieju czapka gore", ja ani przez chwilę nie poczułam się urażona, może więc nie jestem złodziejem ;)
Przyznam, że nie podejrzewałam nawet przez chwilę, że tak ktoś może zinterpretować moje pytanie :))
stypkaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stypkaa » 31.05.2008 22:33

monika2277 napisał(a):Zgadzam się to są bardzo mili i uczciwi ludzie nam też nigdy nic nie zginęło.
Nie raz została komórka na polu na stoliku i zawsze tak była jak wracaliśmy z plaży, kiedyś nawet kamerę teściu zostawił przez przypadek na stoliku nie było nas pól dnia i nikt nie wziął.
Też mamy ksero dokumentów, zapasowe kluczyki i kasę w różnych miejscach.

Dzięki. Chorwatów ani Chorwacji nie znam, to będzie nasza pierwsza wizyta w tym kraju. Stąd moje wątpliwości różnorakie :))

ps. Poza tym w okresie wakacyjnym jest tam także full obcokrajowców.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.05.2008 23:29

stypkaa napisał(a):ps. Poza tym w okresie wakacyjnym jest tam także full obcokrajowców.

Jadą wypoczywać, zwiedzać, podziwiać widoki - a nie kraść :lol:

Ale "fulla" piją :P :lol:

Obrazek
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 02.06.2008 13:35

Jeżdżę do Chorwacji od wielu lat. Wiele razy mieszkałem na małym rodzinnym polu namiotowym 6km za Omiśem. Jakie było moje zdziwienie gdy pierwszy raz poszedłem do umywalni, i na parapecie stały najnowsze telefony komórkowe, baterie do kamer itp. Wszystko po prostu było podłączone do ładowania i.... ładowało się całą noc. Nikomu nigdy nic nie zginęło.
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 05.06.2008 12:51

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A po co Ci paszport na plaży???
Dobre :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 05.06.2008 17:39

A ja po przyjeździe do Chorwacji wszystkie dokumenty zostawiam w pokoju ( aby mi nikt nie ukradł lub abym sama ich nie zgubiła). I tak chodzimy sobie bez dokumentów. Dopiero nie dawno zaczęłam się zastanawiać czy to jest logiczne?
Ale mam pewność, że nic nie zginie :D :D Oczywiści nie namawiam nikogo do naśladownictwa, ale prawda jest taka,że nigdy w pokoju mi nic nie zginęło. :!: :!:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone