Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokumenty, pieniądze etc. - gdzie trzymacie?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 05.06.2008 18:19

krakuscity napisał(a):Jak idę na plażę to dokumenty, klucze od samochodu , pieniądze, kamerę, aparat fotograficzny zostawiam w apartamencie, jeszcze nigdy w Chorwacji nie zdarzyło mi się aby ktoś coś szukał w moich rzeczach , aby coś zginęło , mimo, że wiedziałem iż w czasie mojej nieobecności gospodarz był w pokoju ( sprzątanie, przyniesienie jakiś owoców). To są bardzo uczciwi ludzie, często drzwi do ich mieszkań są otwarte a ich nie ma bo poszli np. do sklepu.
Drobne zabieram ze sobą. Natomiast w podróży kasę, karty kredytowe mamy podzielona na połowę, mało tego połowę kasy trzymam w 2-ch miejscach. Przed wyjazdem dokumenty kseruję ( paszport, ubezpieczenie, prawo jazdy) i trzymam w osobnym miejscu.
:wink:

Robię bardzo podobnie. Nigdy nie zabieram na plażę, lub wieczorami do konoby dokumentów, kart, czy większej ilości pieniędzy. Czasami jednak bierzemy ze sobą kamerę, aparat, lornetkę; jednak wierz mi nawet gdy wszyscy idziemy się kąpać jeszcze nie zdarzyło nam się aby którakolwiek z tych rzeczy nam zginęła. :lol:
Podobnie w apartamencie, albowiem zdarzało się, że mieszkaliśmy na jednym piętrze z właścicielami. Zostawialiśmy zazwyczaj wówczas drzwi do swoich pokoi otwarte, zamykaliśmy jedynie drzwi wejściowe. Laptop, jakaś srebrna biżuteria, nawet pieniądze, etc. leżały sobie spokojnie na półeczkach. Poza tym mam specjalną walizkę z szyfrowym zamkiem, w której przechowuję część ważnych rzeczy i dokumentów. Zamykam, wpisuję kod, odstawiam na bok. Zdarzało się również często, że w pokoju po przyjściu zastawaliśmy świeże owoce, butelkę wina, czy rakiji, jednak nigdy wierz mi nic nam nie zginęło; również nie sądzę, aby ktoś penetrował moje rzeczy, bo niby w jakim celu miałby to robić.? Ufam chorwatom, chociaż do naszych rodaków zazwyczaj podchodzę sceptycznie, zwłaszcza w kraju. :cry: :lol: :lol: :lol:
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 11.06.2008 18:40

mam podobne odczucia- w zeszłym roku zauważyłem że chyba jako jedyni zamykalismy pokój na klucze przed wyjsciem z kwaterki,,,na plaże mozna zawsze smiało zabrac kilka groszy(tzn kun :oops: )
scoota
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) scoota » 11.06.2008 18:56

My także odpoczywaliśmy już wiele razy w Chorwacji, w różnych miejscach no i co za tym idzie korzystając z apartamentów różnych ludzi. Nigdy nic nie zginęło, a prawdą jest że ludzie tam zostawiają pootwierane domy i gdzieś sobie wychodzą. Pierwszym razem np. zdziwił nas bardzo fakt, że większość turystów (tzn. ci którzy znali się na rzeczy), zostawiali w zasadzie na stałe swoje karimaty, kocyki czy ręczniki na plaży - rezerwując sobie przy okazji względnie miłe miejsce. Myślę, że dokumentom i pieniążkom nic się w pokoju nie stanie, a rzeczy które zabierzecie na plaże będą tam na Was czekać po powrocie ze słonecznej kąpieli morskiej.
Pozdrawiam i życzę udanego odpoczynku :)
niezapominajka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezapominajka » 12.06.2008 14:17

A ja z kolei chciałabym cos miłego napisać o naszych rodakach.
Rok temu spędzilismy jedna noc w okolicach Plitvic. Nie wiem, jak to się stało, ale zostawiliśmy tam teczkę z dokumentami ubezpieczeniowymi. Przypadek sprawił, że pokój po nas zajęli również Polacy i znaleźli naszą teczkę. Skontaktowali się z moim teściem, którego telefon był polisie a teść z nami. Potem zostało tylko jakoś odnaleźć się na trasie i odzyskać dokumenty.
Jeśli są gdzieś na forum wśród cromaniaków to jeszcze raz dziękuję.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.06.2008 16:37

niezapominajka napisał(a):A ja z kolei chciałabym cos miłego napisać o naszych rodakach.
Rok temu spędzilismy jedna noc w okolicach Plitvic. Nie wiem, jak to się stało, ale zostawiliśmy tam teczkę z dokumentami ubezpieczeniowymi. Przypadek sprawił, że pokój po nas zajęli również Polacy i znaleźli naszą teczkę. Skontaktowali się z moim teściem, którego telefon był polisie a teść z nami. Potem zostało tylko jakoś odnaleźć się na trasie i odzyskać dokumenty.
Jeśli są gdzieś na forum wśród cromaniaków to jeszcze raz dziękuję.

Niech kolezanka nie zapomina. W końcu pseudonim na forum przjeła jako niezapominajka.
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 12.06.2008 17:36

darek1 napisał(a):Niech kolezanka nie zapomina. W końcu pseudonim na forum przjeła jako niezapominajka.

Darek1 znowu szaleje ... Casanova hehe - ale to za krótko i za cieńko :D to mają wszyscy :D :D :D
Pozdrowionka :wink:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 18.09.2009 11:33

właśnie nurtowało mnie podobne pytanie co autorke tematu.....bo na polskich plazach nie miałabym odwagi zostawić cennych rzeczy na kocu ,na plazy......i BARDZO mnie ucieszyło to co przeczytałam.......szkoda tylko ,że Polacy wyrobili sobie taka opinię.....i wyrabiaja nadal-kilka dni temu w kolejce do kasy w sklepie usłyszalam historie jak to: " czyjś mąż był z córką w parku ,na placu zabaw i pani z wózkiem zostawiła na ławce portfel ,oczywiście on go zabral ,ale poniewaz widział to pijaczek siedzacy na nastepnej ławce ,to ów maz musiał się z nim podzielić kaską,żeby tamten w razie co milczał" ot co polskie kombinacje i układy. :?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.09.2009 17:39

Renatka66 napisał(a):A ja po przyjeździe do Chorwacji wszystkie dokumenty zostawiam w pokoju ( aby mi nikt nie ukradł lub abym sama ich nie zgubiła). I tak chodzimy sobie bez dokumentów. Dopiero nie dawno zaczęłam się zastanawiać czy to jest logiczne?
Ale mam pewność, że nic nie zginie :D :D Oczywiści nie namawiam nikogo do naśladownictwa, ale prawda jest taka,że nigdy w pokoju mi nic nie zginęło. :!: :!:

Hm, nic nie zgineło ??? A kiedy koleżanka Renatka wybiera się do Chorwacji w przyszłym roku i gdzie ????. Może byśmy się zaprzyjaznili :wink: :D
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 22.09.2009 07:54

Jacek L napisał(a):Darek1 znowu szaleje ... Casanova hehe

Gawędziarz, żadnej w słowach nie przepuści. Darku, czyny się liczą, nie puste gadanie

8)
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Dokumenty, pieniądze etc. - gdzie trzymacie? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone