Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd zmierzasz Chorwacjo?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 08.09.2005 09:34

Za 3 lata zostanie wybudowana autostrada Split-Dubrownik.
A ilość turystów wzrośnie do 11 milionów!!!
Juz teraz pisze się o tłoku ,kolejkach na promy,brudzie,śmierdzącej wodzie.
Co będzie jak tych turystow będzie aż taka ilość?

,,Chorwacja: Rośnie liczba turystów
Blisko 8 mln turystów odwiedziło Chorwację w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy tego roku. Jest to o 7 proc. więcej niż w tym samym okresie zeszłego roku - ogłosiło w środę Krajowe Biuro Turystyki w Zagrzebiu.
Liczba noclegów sięgnęła 44 mln, co oznacza wzrost o 8 proc. w stosunku do 2004 roku, który pobił wszelkie rekordy. W zeszłym roku Chorwację odwiedziło 8 mln turystów, a przychody wyniosły 5,5 mld euro.

W obliczu zagrożeń terrorystycznych na świecie Chorwacja jawiła się w tym roku jako bezpieczne miejsce, przyciągając gości z Niemiec, Włoch, Austrii, Czech i Słowenii.

W czasie wojny na Bałkanach w latach 1991-95 przemysł turystyczny w Chorwacji praktycznie zamarł. Jednak już w 2004 roku wpływy z tej gałęzi gospodarki stanowiły 21 proc. PKB. Zagrzeb liczy, że w ciągu najbliższych pięciu lat liczba gości dojdzie do 11 mln.''

faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 08.09.2005 09:46

Wypada tylko wierzyć w to, że ceny spadną, wzrośnie standard usług :wink:
Co do ilości turystów, to szczerze mówiąc jadąc do Cro spodziwałem się tabunów ludzisk. No i mile się rozczarowałem. Faktem jest, że w Dubrovniku doznałem lekkiego wstrząsu, wracając w którąś sobotę ze Splitu podobnie, ale ..... myślę, że trzeba być dobrej myśli. Grunt to nie jeździć w soboty, szukać kwater za zadupiu, czytać posty na Cro Forum i co tam jeszcze - wtedy nic nie zmiąci miłych wrażeń z pobytu w Cro.
A swoją drogą ciekawe jaka jest wytrzymałość materiału - 50 mln?
PZDR
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 08.09.2005 09:49

Idę sobie w swoją stronę .... bo jeśli tylko nie podniosę drastycznie cen to pomimo tłoku i brudu moi zwolennicy i tak do mnie przyjadą. Muszę tylko zrobić coś z tą "śmierdzącą wodą" - bo to nie przejdzie :wink:

I nie będę się oglądać na UE tylko robić swoje - zapraszam wszystkich - bo WAS kocham szalenie :lol: :lol: :lol:

CHORWACJA
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 08.09.2005 09:58

gratkorn napisał(a):bo WAS kocham szalenie :lol: :lol: :lol:

CHORWACJA

A raczej Wasze pieniądze :wink:
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 08.09.2005 10:02

ja mysle ze mozemy liczyc tylko na wzrost cen a nie na spadek, poniewaz paliwo co 2-3tyg. coraz drozsze to i pozostale uslugi i towary drozeja..niestety :(

osobiscie sie nie boje za duzej ilosci turystow, glownie dlatego ze bedzie jeszcze drozej. mysle ze bedzie duzo organizowanych wycieczek i wydluzy sie sezon, co jest bardzo korzystne dla gospodarki i ludzi ktorzy zyja z tyrustyki. Szczerze teraz we wrzesniu pogoda jest cudowna i gdyby nie jesienne obowiazki w firmie to napewno moj urlop by byl we wrzesniu. :D
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 08.09.2005 10:23

Od jakiegoś czasu korci mnie, aby spytać jak zmieniła się już Chorwacja w ciągu ostatnich 10 lat. Są wśród forumowiczów tacy, którzy te przemiany obserwują.
Cod o obranej drogi... hmmm myślę, ze olbrzymim plusem Cro jest to, ze dominują jeszcze mimo wszytsko małe obiekty: apartamenty, wille, campy a nie zespoły hotelowe. To jednak sprawi, ze pojemność będzie mniejsza. Na turystykę mocno postawiła także Turcja, ale tam budują hotel obok hotelu. Przerażające jest to, że jedziesz na wczasy i dostajesz pokój z widokiem na klimatyzator z sąsiedniego hotelu. Ale jak się mocno wychylisz z balkonu to jesteś w stanie go dotknąć. Taka zaraza Cro raczej nie grozi.
Tegoroczny sezon pokazuje także, że Grecja nie odpuszcza i po obniżeniu cen kusi coraz bardziej turystów.
Moim zdaniem Cromaniakom nie będą przeszkadzać ludzie, a znakomita większość wczasowiczów nie będzie aż tak wierna urokom Chorwacji.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 08.09.2005 11:28

jestem także optymistą,zamierzam kupić ten apartament :wink: ,
nawet morze niedaleko :D
http://www.prodajese.com/eng/detail.asp?id=22889
pabellus
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabellus » 08.09.2005 11:30

Może i ja wtrące parę swoich spostrzeżeń. Otóż byłem w HR 3 razy zaraz po wojnie w 2000, 2003 i w roku obecnym i zauważam że moja ukochana Chorwacja się zmienia powoli acz nieustannie na chyba gorsze :? W dużych skupiskach normą stają się rury odprowadzające jakieś bliżej nieokreślone ciecze w głąb szafirowego morza brrr...na bocznych drogach Biokova tj. ślicznych gór coraz więcej jest dzikich wysypisk śmiecia sami Chorwaci może poza właścicielami pensjonatów zdają się być rozpieszczeni powoli duuuuużą ilością turystów oraz ogromnym wzrostem cen zwłaszcza apartamentów ale nie tylko,gdzieś zatraca się niewymuszana niczym serdeczność a dość często zauważyć można u nich różne paskudne zachowania o których mnóstwo można poczytać na naszym forum , chodzi mi tu o różnego rodzaju cwaniactwa kelnerów pracowników stacji benzynowych a nawet bramkarzy na autostradach gdzie dość często goście są obsługiwani w sposób ignorancki i są naciągani na pieniądze . Sam osobiście zostałem niemile przywitany na jednej stacji przed Karlovacem na austostrdzie potem orżnął mnie bramkarz w Szybeniku a wdwóch miejscach tj Makarska oraz Omisz przyjemność z wystawnej kolacji została zepsuta przez "wrednych" kelnerów. Pomimo tych przypadków Hr dalej jest moim ulubionym miejscem na ziemi i z pewnością nie raz jeszcze będę tam przebywał . Mam nadzieję tylkoże niekorzystne zmiany w Chorwacji zostaną zauważone na tyle szybko przez samych Chorwatów że jeszcze da się co nieco poodkręcać :) Pozdrav!
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 08.09.2005 11:52

szczerze powiedziawszy ja nie bronie tutaj nikogo, sama mam czesto jakies "problemy" , no jednak tutaj jest o wiele mniej cwaniactwa i brak kultury niz w Polsce.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 08.09.2005 11:53

platon napisał(a):jestem także optymistą,zamierzam kupić ten apartament :wink: ,

Czy aby nie za bardzo komfortowy? :lol:
Chociaż wszelkie uciązliwości rekompensuje odległość do morza.
PZDR
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 08.09.2005 12:22

platon napisał(a):jestem także optymistą,zamierzam kupić ten apartament :wink: ,

Włączam się do licytacji - 110 E :!:
(Kij z zabudową - ale jaka działeczka :lol: )
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 08.09.2005 12:34

ci co nie kupią nic ,,swojego'' będą spać w tych typowych za 5 lat na rivierach chorwackich apartamentowcach
http://www.free-photographs.net/croatia ... play-5.htm
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 08.09.2005 12:38

Byle nad Jadranem ! Reszta nie ważna :!:
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 08.09.2005 12:44

gratkorn napisał(a):

Włączam się do licytacji - 110 E :!:
(Kij z zabudową - ale jaka działeczka :lol: )

chyba 100 eura/m2 :lol:

ma nie, super..jak ktos ma kase to naprawde mozna zrobic ladny domek
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 08.09.2005 12:44

a to projekt hoteli w Makarskiej ,które mają stanąć za 5 lat !!!!
http://www.line17.com/galleyF.html
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone