Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na wakacje z dzieckiem - Dalmacja

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MamaMieszka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MamaMieszka » 15.02.2009 23:00

Witam,

Mimo usilnych starań w przeglądaniu forum nie jestem w stanie obyć się bez Waszej pomocy. Mam już mały mętlik w głowie.

Planujemy wakacje z mężem i 2,5 letnim synkiem w czerwcu w Chorwacji. Zamierzamy jechać autem i zatrzymać się w apartamencie. Chcemy oprócz wylegiwania się na plaży troszkę zwiedzać i cieszyć oko krajobrazami.
Wstępnie stawiamy na Dalmację i okolice Splitu.

Proszę dajcie znać czy obieramy dobry kierunek i zaproponujcie kilka miejscowości.

Wielkie dzięki za pomoc.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 15.02.2009 23:33

Mamo Mieszka.
Dalmacja to dobry wybór :)
Z racji chęci zwiedzania skłaniałabym się bardziej ku opcji lądowej.
Można spróbować spojrzeć za Split i tam planować urlop.
Hm ... albo zacząć od Zadaru.
A gdzie konkretnie?
Tego nie potrafię Ci podpowiedzieć, bo podobało mi się i w ok. Zadaru, i w Vodicach, i w miejscowości Primošten, że nie wspomnę o Drašnicach.

Zajrzyj do relacji z podróży.
Na pewno coś Ci tam wpadnie w oko.
Zwłaszca, że cromaniacy tak fajnie opisują miejsca, które odwiedzili w HR.

Pozdraviam
MamaMieszka
Turysta
Dzięki

Nieprzeczytany postnapisał(a) MamaMieszka » 15.02.2009 23:38

Witam,

bardzo dziękuję za podpowiedzi - rzeczywiście wszystkie drogi prowadzą mnie "relacji z podróży".

Pozdrawiam serdecznie
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 16.02.2009 01:28

adams01
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adams01 » 16.02.2009 02:56

Ja mogę polecić Baśkę Vodę, nasz syn był w podobnym wieku jak tam byliśmy. Ładna plaża nawet z odrobiną "piasku" (zapewne przemielony drobny kamień).Dobra baza wypadowa do sąsiednich miejscowości.
Kameralna miejscowość, bez wielkich tłumów jak np.w Makarskiej.
Byłem również w Podgorze, też fajna miejcowość ale wybrałbym Baśkę
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 16.02.2009 13:25

Proponuję dołożyć kilka kilometrów na południe i pomieszkać na Peljesacu (Trstenik, Żuljana, Borak etc.) - spędzisz familijne wakacje at its best. Widoki, cisza + świetna baza wypadowa na okoliczne wyspy (Korcula, Mljet etc.), do Dubrovnika i do Bośni. Sprawdziliśmy ten wariant w zeszłym roku i w tym roku wybieramy się tam ponownie (a rzadko jeździmy dwukrotnie w to samo miejsce...). Pozdrowienia.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 16.02.2009 14:24

Peljesac jest przepiękny, ale z małym dzieckiem jest to jednak daleko ,a Riwiera Makarska w czerwcu jest jeszcze cicha i spokojna wiec uważam, ze autorka topiku dobrze kombinuje :)

Pozdrawiam
Kicha
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kicha » 16.02.2009 15:06

a ja polecam wyspę PAG, bylem tam w czerwcu 2008 z 4 letnia i 10 miesieczna corka i byl osuper. Okolica bardzo spokojna, ale i bogata w atrakce turystyczne i ten paski sir, mniam mniam :)
adams01
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adams01 » 16.02.2009 19:33

Zgadzam się z Ines
"Peljesac jest przepiękny, ale z małym dzieckiem jest to jednak daleko ,a Riwiera Makarska w czerwcu jest jeszcze cicha i spokojna wiec uważam, ze autorka topiku dobrze kombinuje "

Mamy wspaniałe wpomnienia jeszcze z podróży poślubnej.Ach było cudownie!!!
Ostatnio edytowano 16.02.2009 22:21 przez adams01, łącznie edytowano 1 raz
arcchie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcchie » 16.02.2009 22:05

Mamy pięcioletnią córkę i co roku jeździmy do Czarnogóry i Chorwacji. Z doświadczenia wiem, że podstawą wyjazdu z dzieckiem jest dobre planowanie trasy, tak, by była jak najmniej uciążliwa. W Czarnogórze naszą bazą jest miasto Bar, skąd jeździmy po całym wybrzeżu. W Chorwacji byliśmy min. w Molunat ( Dubrownik), Orebic ( cały ciekawy półwysep i ok. 200 km do Mostaru), Omis z ładną plażą dla dzieci, Moscenicka Draga (cała riwiera Opatijska i Rijeka), Pula (piękny Kamieniak), Okrug Gornji ( Trogir, Split, Sibenik, Skradin, wodospady KRKA). Nie lubimy siedzieć w miejscu, więc na pobyt w każdej z tych miejscowości decydowaliśmy się ze względu na bliskość ciekawych miejsc i oczywiście na piękne widoki za oknem. W każdym z powyższych miejsc znajdziesz plaże dla dzieci a w Molunat nawet plaże tylko dla siebie. W tym roku również będziemy w Barze a później na Istrii. Już nie potrafimy spędzać wakacji w innym regionie. Pozdrawiam serdecznie i powodzenia w szukaniu.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 16.02.2009 23:46

Witam serdecznie wszystkich,
również chciałem nawiązać do tematu, planuje wyjazd na wyspę Brać
czy to dobry wybór właśnie pod kątem dzieci (7,12 lat) chodzi o plażę
ale nie w Bol bo tam bardzo drogo.
Nie ukrywam że miejscem tym zainspirowała mnie Ines, stąd liczę na jej podpowiedź. Zależy mi na miejscu z tzw. łagodnym zejściem (grunt pod nogami)
I jeszcze jedno, znajomi twierdzą że wyjazd początkiem lipca w tamte rejony to nieporozumienie. Czy mógłby ktoś podzielić się doświadczeniami z temperaturą. (przy okazji, bo wiem że to inny temat)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 17.02.2009 00:45

stary_jac napisał(a):Witam serdecznie wszystkich,
również chciałem nawiązać do tematu, planuje wyjazd na wyspę Brać
czy to dobry wybór właśnie pod kątem dzieci (7,12 lat) chodzi o plażę
ale nie w Bol bo tam bardzo drogo.
Nie ukrywam że miejscem tym zainspirowała mnie Ines, stąd liczę na jej podpowiedź. Zależy mi na miejscu z tzw. łagodnym zejściem (grunt pod nogami)
I jeszcze jedno, znajomi twierdzą że wyjazd początkiem lipca w tamte rejony to nieporozumienie. Czy mógłby ktoś podzielić się doświadczeniami z temperaturą. (przy okazji, bo wiem że to inny temat)

Ja mogę pomóc jedynie podsyłając mój link do relacji (dobrze opisane miasteczka z dużą ilością zdjęć :)
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21203&start=0
i wysłać namiary na kwaterę.
ps. Nie rozumiem o co chodzi z tą temperaturą, że niby będzie za gorąco?

Pozdrawiam
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 17.02.2009 19:25

[quote=" wysłać namiary na kwaterę.
ps. Nie rozumiem o co chodzi z tą temperaturą, że niby będzie za gorąco?
[/quote]

byłbym wdzięczny za namiary na kwaterę, za relacje dzięki (znam ją prawie na pamięć :lol: )
Znajomym chodziło o temperaturę (że za gorąco) ale to już sprawdziłem z pogodą to zawsze loteria choć prawdopodobieństwo dobrej na Cro jest nieporównywalne do nas.
I jeszcze może banalne pytanko, czy z racji że to wyspa ceny są wyższe w sklepach, kafejkach etc. (kwatery to mogłem porównać) co wydaje się oczywiste, tylko o ile ?? ( +-% )

Pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 17.02.2009 19:54

Też myślałam, że na wyspach drożej, ale nic z tych rzeczy..ceny jak na lądzie..a na jaki mail mam wysłać namiar??

Pozdrawiam
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 17.02.2009 21:26

oj.. sorry
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
jeszcze raz dzieki
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies